Ciuperci umplute , salata Tzatziki,salata a la russe , ciorba de perișoare , mâncare de mazăre , cartofi la cuptor , tarta cu mure

Rețetele mele pentru astăzi sunt simple și ușor de făcut important este ca masa de prânz sa fie un prilej de bucurie pentru noi toți.Nu este complicat sa creezi un meniu rapid,ușor și proaspăt.Eu sunt adepta porților mici și diverse.Pentru astăzi am preparat : ciuperci umplute , salata Tzatziki , salata a la russe ,ciorba de perișoare , mâncare de mazăre , cartofi la cuptor , tarta cu fructe.

Ciuperci umplute :  o rețeta simpla și gustoasa de care te poți bucura oricând .

se aleg ciuperci mari ( de preferat champignon brune)

1 ceapa mica

2 linguri morcov ras

1/2 ardei kapia sau ardei gras rosu

1 legatura marar

2 catei usturoi pisati

2 linguri de ulei

sare

la alegere se poate adauga sunca si cascaval.Eu prefer varianta fara sunca si cascaval.Sunt produse procesate si ma feresc pe cat posibil.

Curățam morcovul, apoi îl radem prin răzătoarea mica. Tocam ceapa cât mai mărunt, apoi 1/2 din ardeiul kapia în cubulețe. Coditele se toaca mărunt, împreună cu ceapa,usturoiul și verdeața. Se înăbușă pana când se înmoaie. Ciupercile își lasă apa, deci legumele nu se vor praji, ci se vor înăbuși frumos .Palariile de ciuperci se pun în tava si in fiecare palarie se presara un praf de sare . Se stropesc cu zeama de lamaie. Se imparte umplutura in toate palariile. Se pun la cuptor la foc potrivit circa 20 de minute.

Salata Tzatziki. Tzatziki este o pasta din iaurt, castravete și usturoi, pe care o poți servi fie ca aperitiv fie ca sos pentru alte mâncăruri.

Ingrediente:


– 400 g iaurt (gros)
– 1 castravete
– 1 cățel de usturoi
– mărar 
– un praf de sare

Se curata castravetele de coajă.Se da prin răzătoarea mare. Se amesteca iaurtul , castravetele , usturoiul pisat , mărarul tăiat mărunt și praful de sare.

Salata a la russe pe sferturi de ardei kapia.

Ingrediente :

2 cartofi mari

2 morcovi mari

2 gogosari murati sau 2 castraveti murati

50 grame mazare fiarta

1 telina mica fiarta

sare dupa gust

2 linguri de maioneza

Se fierb legumele ( morcovi, mazărea ,țelina și cartofi ) în apa cu sare.Eu fierb morcovi și țelina împreună , mazărea separat și cartofi separat.Se lasă la răcit. Se taie toate legumele în cubulețe și se adaugă sare și maioneza. Ardreiul kapia se taie în sferturi ai se umple cu compoziția de salata a la russe. Se ornează cu pătrunjel.

Ciorba de perișoare

Ingrediente :

3 morcovi
1 țelină potrivita
1 rădăcină pătrunjel
1 postarnac
1 ceapa
1 ardei gras verde + 1 ardei gras rosu
1 legătură leuștean , 1 legătură pătrunjel , frunze de țelină tăiate mărunt

suc de rosii , bors

sare după gust

Perișoare : carne tocata, orez, ceapa , pătrunjel un praf de sare.Carnea se spală , se taie cubulețe și se toaca la mașină. Se adaugă orezul după ce a fost bine spalat si tinut 15 minute in apa rece.Ceapa si patrunjelul se taie foarte marunt.Se amesteca toate ingredientele se pun ouale si praful de sare si se lasa la frigider 15 minute.

Zarzavaturile se curata se taie pătrățele sau se dau pe răzătoare. Se pun la fiert. Verdeta se pune la fiert spre final atunci cand adaugi perisoarele. Dupa ce fierb perisoarele se adauga si borsul care este fiert in prealabil. Se serveste cu patrunjel proaspat taiat marunt.

Mancarea de mazare

1 kg de mazare

1 ceapa

1 legătură de mărar

suc de rosii

Se pune mazărea cea mica extra fina la fiert, se adaugă ceapa tăiata mărunt, mărarul. Dupa 20 de minute de fiert se pune sucul de roșii și praful de sare și se mai 15 minute la cuptor sa scadă.

Cartofi la cuptor

Ingrediente :

  • 1 kg de cartofi
  • 2- 4 căței de usturoi
  • 2-3 rămurele de rozmarin proaspăt
  • 30 ml. ulei de măsline sau 30 g unt
  • sare și piper după gust

Cartofii se spală bine și se curata de coajă.Se taie sferturi se ung cu unt moale sau ulei de măsline și se așează într-o tava de cuptor. Se presară sare și piper peste ei, iar printre ei se adaugă căței de usturoi și crenguțele de rozmarin. Se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, sau până sunt bine pătrunși.

Mâncarea de mazăre și cartofi la cuptor pot fi garnituri pentru orice fel de friptura la grătar indiferent de carne.

Tarta cu mure

  • Pentru aluat
  • 100 ml smântână dulce
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 ou
  • coaja de la 1/2 de lămâie
  • 1/2 lingurita bicarbonat stins cu o lingura zeama de lamaie
  • aprox 180 gr faina (depinde de faina folosita)
  • Umplutura
  • aprox 350 gr mure
  • 200 gr smantana dulce, 30% grasime
  • 2 oua mici
  • 3 linguri zahar
  • Pentru uns tava: o lingura de unt
  • un plic zahar vanilat presărat deasupra tartei

Pentru aluat amestecam ingredientele într-un bol apoi frământam aluatul obținut pana incorporam toată faina. Ținem aluatul minim 30 de minute la rece. Scoatem din frigider aluatul și îl întindem sub forma rotunda și îl așezam într-o tava de tarta unsa cu unt. Înțepăm aluatul din loc în loc și îl dam la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 5-7 minute. Scoatem din cuptor și așezam fructele peste aluat. Separat într-un bol mixam smântână cu ouăle și zaharul și compoziția obținută o turnam peste fructe. Punem din nou tava la cuptor timp de 20 de minute. Scoatem tava din cuptor și presarăm deasupra un plic de zahar vanilat sau/și zahar pudra.

vesel

Lasă un răspuns