Pirogravurile lui Julie Bender

Pirogravura este arta de a grava desene pe diferite obiecte de lemn, de piele, de os etc. cu ajutorul unui vârf de metal înroșit în foc sau cu un termocauter, precum și rezultatul acestei activități.

In acest moment, nimeni nu poate afirma cu certitudine când a apărut prima data tehnica pirogravurii pe pământ. As spune ca tehnica pirogravurii a apărut după descoperirea și utilizarea focului de către oameni. In vremuri preistorice aceasta tehnica a fost utilizata in scop decorativ pe pereți, obiecte vestimentare din piele si pe unelte confecționate din lemn, piatra sau os. In trecut, oamenii foloseau bucăți de lemn arse în foc pentru a realiza diverse modele si desene. Ulterior, odată cu dezvoltarea epocii fierului, s-a început folosirea de unelte din fier înroșit în foc pentru a pirograva pe diverse suprafețe. Astăzi, cele mai uzuale sunt aparatele electrice ce pot asigura o mare acuratețe ni tehnica pirogravurii.


Aceste echipamente se împart în doua categorii:


Dispozitive de tip letcon: asemănătoare ca si principiu cu letconul de lipit piese electronice, dispozitiv ce permite înlocuirea vârfului (de obicei prin infiletare) cu diverse vârfuri ca forma și dimensiune.

Dispozitive de tipul “creion cu ansa”, ansa ce se încălzește în funcție de reglajul ales de utilizator și cu ajutorul căreia se pot obține modele foarte fine. Se pot înlocui aceste anse cu unele având diverse modele si mărimi.

Pirogravurile lui Julie Bender

Pe lângă pictura pe lemn făcută cu pensule și acuarele, creioane sau alte astfel de ustensile, există o tehnologie de desenare pe lemn care folosește căldura. Este vorba de pirogravare – arta de a grava desene pe lemn, dar și pe alte materiale cum ar fi hârtie, piele sau os, cu ajutorul unui instrument asemănător unui stilou, numit termocauter. Sunt artiști care au dus această artă la un nivel de perfecțiune aproape incredibil. Unul dintre aceștia este Julie Bender, potrivit site-ului revistadinlemn.ro.

Inspirată de natura și fauna sălbatică Julie desenează imagini incredibil de reale. Folosește termocautere moderne, cu posibilitatea de a varia temperatura, obținând astfel culori diferite. Desenele ei par a fi făcute în creion, cu nuanțe și umbre uimitoare.

Julie Bender s-a născut în St. Louis, Missouri, SUA și a crescut la fermă, înconjurată de păsări, animale și cowboy. Acolo s-a născut pasiunea pentru desen. Fascinația pentru animale și natură o făceau să realizeze desene care reproduceau până în cel mai mic amănunt realitatea. Urmându-și pasiunea a urmat Universitatea Columbia din Missouri obținând în final o diplomă în artă și una în științe.

Și-a început cariera diferit de ceea ce avea să o facă cunoscută în toată lumea. Imediat după absolvire, în 1980, s-a angajat ca  web artist devenind mai târziu project manager într-o firmă de dezvoltare programe web și software.

Din păcate, în 2002 i se întâmplă a mare tragedie – îi moare fiica de numai 9 ani – eveniment care devine punctul de pornire al unei cariere care o va face foarte cunoscută și îi va aduce mari satisfacții. Se pare că mitul meșterului Manole este universal – există o Ană zidită în orice mare “construcție”. Pentru a reuși să depășească suferința merge la un moment dat într-un magazin specializat în unelte pentru pirogravură și, fără să știe nimic despre această metodă, cumpără instrumente și începe să învețe. În scurt timp devine specialistă în acest procedeu, dezvoltând tot felul de tehnici și căutând suporturi cât mai potrivite pentru arta ei.


Prima pirogravură a fost imaginea câinelui ei făcută pe lemn de cireș. Cu timpul a descoperit că cel mai bun lemn pentru astfel de lucrări este lemnul de arțar datorită culorii crem dechis și al aspectului mătăsos. A încercat și alte esențe, atât de lemn dur cât și de lemn moale și a descoperit că cel mai bine se lucrează pe lemn tare pentru că arde mai încet, putând astfel controla mult mai ușor procesul de pirogravare.

Pentru realizarea lucrărilor folosește termocautere care seamănă foarte mult cu un stilou. Partea care arde lemnul poate avea diverse forme realizând astfel efecte speciale pe lemn. De asemenea, poate fi variată temperatura din vârful “peniței” astfel încât, arzând lemnul mai mult sau mai puțin, să se obțină imaginea dorită.

În funcție de complexitatea lucrării, Julie poate face o lucrare în 2-3 săptămâni sau în câteva luni. Dar nu este un lucru care să o deranjeze. Își dă seama că aceasta este chemarea ei și face totul cu dragoste și pasiune. Julie colindă dealurile din Colorado, unde de-altfel și locuiește, preeriile, fermele sau merge la concursuri de rodeo pentru a găsi inspirație pentru lucrările sale. Întotdeuna lumea animală, acea lume a Vestului Sălbatic, lume ce-i aduce aminte de ferma copilăriei, a fost cea mai bună sursă de inspirație.

Lucrările lui Julie Bender au devenit cunoscute în întreaga lume. Are lucrări expuse în muzee și expoziții, în colecția permanentă din cadrul Muzeului de Artă Leigh-Yawkey Woodson dar și în colecțiile particulare ale unor admiratori din diverse colțuri ale lumii. În ultima vreme Julie organizează ateliere în care îi invață pe cei care doresc, copii sau adulți, arta fascinantă a pirogravării.

2 comentarii la „Pirogravurile lui Julie Bender”

    1. Sunt intradevar minunate. Cu talent si maiestrie alaturi de multa munca Julie Bender a creat adevarate opere de arta.

Lasă un răspuns