Corbul

-Ai văzut bunicule? striga Ioana o fetita zglobie, șatenă cu ochii mari albaștrii ca seninul cerului.

-Ce să văd? întrebă bunicul.

-Un corb a băgat ceva sub roată, apoi după ce a plecat mașina, corbul s-a întors după acel ceva.

-Corbii sunt foarte isteți, Ioana, zâmbi bunicul. Asa fac ei și cu nucile, știai? Când nu reușesc sa spargă coaja, lasă treaba în seama mașinilor.

Corbul, o pasare cu multe secrete! Un studiu efectuat recent pe mai multi corbi, de către cercetători din Suedia, a relevat faptul că sunt extrem de inteligente, ba chiar îi depășesc la acest capitol pe oameni. Aceste păsări sunt capabile să își facă planuri de viitor, așa cum procedează oamenii, informează Xinhua.

Specialiștii susțin că aceste păsări pot plănui din timp anumite evenimente și că renunță la o recompensă  pentru a beneficia de una mai bună în viitor.

Aceasta expertiza a fost considerat ca o capacitate specifică oamenilor și maimuțelor mari, se precizează în studiul publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul american ”Science”.

De-a lungul anilor, mai multi experți au demonstrat ca, aceste pasări și alți membri ai familiei corvide sunt capabili să depoziteze alimente pentru a le consuma mai târziu.

În cadrul studiului efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Suedia au provocat corbii să rezolve sarcini prin activități cu care nu se confruntă în sălbăticie, precum utilizarea uneltelor și trocul.

Corbii au fost dresați să dea drumul unei unelte rudimentare, precum o pietricică, printr-un tub opac într-o cutie tip puzzle, acest fapt declanșând eliberarea unei recompense printr-o deschizătură din partea de jos a recipientului. Ulterior, cutia și piatra au fost îndepărtate, iar după câteva minute, corbii primeau o pietricică și mai multe obiecte menite să le distragă atenția, precum o rotiță din lemn, o bilă de lemn, o țeavă de metal și o mașinuță de jucărie.

După cincisprezece minute păsărilor le era prezentată din nou cutia, iar toți corbii au optat pentru pietricică, iar după ce le era prezentată cutia foloseau această unealtă pentru a deschide sertarul recipientului, rata de succes fiind de 86%.

După un interval de 17 ore, biologii evoluționiști le-au dat corbilor din nou cutia, iar rata de succes a fost de 88,8%.

Lasă un răspuns