Origami

Origami este arta de a împături hârtia în forme și figuri decorative. Denumirea sa provine din combinația cuvintelor japoneze oru (a împături) și kami (hârtie). În continuare, vom vorbi despre istoria interesantă a origami-ului și îți vom da câteva idei de modele pe care le poți face din hârtie pliată, potrivit profiart.ro.

Hârtia a fost inventată în China, în jurul anului 105 î.Hr., și a fost adusă în Japonia de călugări, în secolul VI. Hârtia era pe acea vreme un produs de lux pe care și-l permiteau puține persoane, iar origami-ul se făcea doar cu scopul de a obține decorațiuni pentru ceremonii religioase și alte ocazii speciale.

În perioada Edo (1603 – 1868), împăturirea hârtiei încă se folosea pentru a crea ornamente festive, însă a devenit încetul cu încetul o activitate recreațională, dezvoltându-se până atunci numeroase modele. A ajuns apoi, treptat, să fie privită ca o formă de artă din ce în ce mai populară, mai ales după ce hârtia a început să se producă în masă și a devenit mai accesibilă. Primele instrucțiuni pentru plierea hârtiei au apărut prima dată în 1797 în lucrarea lui Akisaro Rito intitulată Sembazuru Orikata. În 1845, Adachi Kazuyuki a publicat o compilație mai cuprinzătoare de instrucțiuni și exemple. La finele anilor 1800, termenul pentru împăturirea hârtiei s-a transformat din orikata (care înseamna în japoneză forme pliate) în origami.

În Europa, împăturirea hârtiei a început să fie practicată în secolul XII, atunci când Maurii au adus acest obicei în Spania. Spaniolii au continuat să dezvolte activitatea, transformând-o într-o practică artistică numită papiroflexia sau pajarita. În anii 1800, copiii din Europa și Japonia învățau de la vârste fragede să creeze diferite modele din hârtie.

Origami modern

În timp ce origami-ul tradițional este caracterizat prin transmiterea instrucțiunilor și modelelor pe cale orală, de către autori anonimi, din generație în generație, cel modern implică, de cele mai multe ori, modele create de designeri. Majoritatea acestor modele sunt considerate materiale protejate de copyright sau proprietate intelectuală. Mai mult, origami-ul modern prioritizează un aspect de puzzle al modelelor și plierea pornind de la un singur pătrat de hârtie, fără a folosi tăieturi sau lipici.

Akira Yoshizawa, care a murit în 2005, la vârsta de 94 de ani, este considerat unul dintre pionierii origami-ului modern. În anii ‘30, el a dezvoltat un sistem de tipare ce implică folosirea unui set de simboluri, săgeți și diagrame. În anii ‘50, aceste tipare au fost publicate și erau deja disponibile publicului larg, contribuind la popularizarea origami-ului în întreaga lume. Împreuna cu alți experți în origami, Yoshizawa a înființat numeroase organizații locale și internaționale pentru cei pasionați de această activitate.

Ce modele poți face din hârtia pliată?

Iată câteva idei de figurine perfecte pentru începători.

Cocorul japonez sau paper crane (orizuru)

Sursa foto: Pixabay

Orizuru este, poate, cel mai popular model. Baza figurinei este un pătrat din hârtie origami, iar tradiția spune că dacă împăturești o mie de cocori japonezi ai dreptul să îți pui o dorință specială.

Cubul modular

Acest cub se realizează din șase unități Sonobe. Poți să creezi cuburi modulare de diferite dimensiuni și în diferite culori pentru a le folosi atât cu scop decorativ, cât și pentru a le transforma în cutii originale de cadou.

Floare origami

Sursa foto: Pixabay

Această floare drăguță din hârtie are două părți: petalele și tulpina. Așadar, vei avea nevoie de două pătrate din hârtie pentru a o realiza. Crează câteva flori origami și pune-le într-o vaza, obținând astfel un aranjament ce va înfrumuseța orice spațiu și va rezista mult timp.

Prin urmare, această activitate are o istorie fascinantă și reprezintă un hobby excelent pentru a-ți pune creativitatea la încercare și a crea diverse modele din hârtie pentru origami.

Curiozități:

  • O tradiție japoneza spune ca celui care reușește sa creeze un număr de 1.000 de figurine i se va îndeplini o dorință.
  • Metodele străvechi de origami folosesc bucăți de hârtie de forma pătrată și nu permit ca aceastea sa fie decupata sau lipita.
  • Initial, figurinele de hârtie erau folosite cu scop religios, în cadrul ceremoniilor si ritualurilor. Apoi, oamenii au început sa le realizeze pentru a le utiliza ca accesorii de decor ori pentru a le dărui.
  • Trendurile eco moderne folosesc tipuri de hârtie mai putin convenționale pentru Origami, cum ar fi pliante, pagini de reviste si de ziar.
  • Cea mai mica figurina confecționată din hârtie are dimensiunile unui pătrat de 1 mm.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: