Baclava cu miere

Baclavaua este un desert delicios si consistent. Eu prepar baclavaua numai in casă si nu folosesc zahăr ci miere polifloră. Reţeta nu este potrivită pentru cei dornici de un gust foarte dulce. Eu ador varianta mai puţin dulce cu aromă de trandafiri. Baclavaua pe care o găsim în comerț la noi este făcute cu margarină, prea puțină umplutură și mult prea mult zahăr. Atât au înțeles ei din baclava, că-i foarte dulce.  Deci personal recomand rețeta de casă potrivit de dulce si cu miere în loc de zahăr.

Pentru o tavă de baclava, aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame foi de plăcintă subțiri
  • 200 grame de miere polifloara
  • 200 grame de nuci măcinate
  • O lingură cu zeamă de lămâie
  • 100 ml de ulei ( călduț )
  • 100 ml apă de trandafiri

Mod de preparare:

Pentru sirop: Puneţi 150 ml de apă într-o oală, adăugaţi mierea şi amestecaţi până se dizolvă . Aduceţi la fierbere, după care adăugaţi zeama de lămâie şi mai lăsaţi 5 minute să fiarbă si opriti focul.

Foile de plăcintă se ung cu ulei. Într-o tavă, puneţi 3-4 linguri de ulei şi întindeţi pe toată suprafaţa tăvii. Decupaţi foile de plăcintă după forma tăvii. Apoi, aşezaţi 3 foi de plăcintă în tavă, cu grijă să nu se rupă. Peste ele puneţi două linguri ulei şi întindeţi bine pe toată suprafaţa foilor. Repetaţi operaţiunea la fiecare 3 foi adăugate în tavă. Când ajungeţi la jumătatea pachetului de foi de plăcintă, adăugaţi nucile măcinate şi puneţi peste foile rămase (nu uitaţi să ungeţi cu grăsime la fiecare trei foi, iar uleiul trebuie să fie călduț).

Cu un cuţit bine ascuţit, tăiaţi pe lungime şi lăţime foile, sub formă pătrată. Apoi, adăugaţi restul de ulei peste baclava şi întindeţi bine. Băgaţi la cuptorul preîncălzit şi lăsaţi 25-30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, până se rumeneşte.

Se scoate de la cuptor şi se lasă puţin să se răcească, apoi se adaugă, cu ajutorul unui polonic, siropul si apa de trandafiri. Deasupra se presară nuci măcinate.