Călătorie prin celebrele parcuri americane

Peisajele americane sunt poate unele dintre cele mai emblematice din această lume, iar parcurile lor naționale sunt cu siguranță un exemplu de funcționalitate când vine vorba de protecția naturii.

Cascada Lower Falls își aruncă apele de la 93m în Marele Canyon din Yellowstone. Foto: Dan Dinu
Foto: Dan Dinu
Puii de urs negru găsesc refugiul în arbori, atunci când se simt amenințați de alți urși. Great Smoky Mountains. Foto: Dan Dinu

De la o infrastructură impecabilă, până la o gestionare ireproșabilă a zonelor naturale. Chiar dacă anumite locuri sunt destul de antropizate, există și unele complet sălbatice, unde să te bucuri aproape singur de natură. Trebuie doar să îți alegi cu grijă zona și ora potrivită, și să eviți desigur locurile cele mai populare. În parcurile americane am găsit câte ceva pentru oricine.

Parcul Național Zion este unul dintre cele mai aglomerate parcuri din SUA, comparativ cu suprafața pe care o deține. Foto: Dan Dinu

Parcurile americane sunt un exemplu în ceea ce privește gestionarea eficientă a infrastructurii turistice și căutarea unui echilibru între zonele vizitabile și cele complet sălbatice. Chiar dacă uneori comportamentul viețuitoarelor de aici pare asemănător cu cel al unor specii dintr-un parc de animale, acestea sunt complet sălbatice. Comportamentul actual vine de la o bună cooperare între om și natură, dezvoltată în urma unui secol de conservare.

Principala problemă, pe care parcurile de aici o au, este cu siguranță numărul uriaș de vizitatori și gestionarea acestora. Chiar dacă pentru noi această problemă pare una care nu ne va afecta niciodată, asta nu înseamnă că nu putem învăța nimic de aici. Uneori este mult mai bine să previi anumite lucruri și să ai anumite restricții gândite din timp, decât să creezi conflicte pe măsură ce aceste probleme, uneori inevitabile, apar.

Ca o persoană care a lucrat aproape toată viața pentru natură, o astfel de călătorie a fost revelatoare și m-a făcut să înțeleg mult mai bine cum ar trebui să ne comportăm în raport cu natura. Cu siguranță nu toate ideile americane vor funcționa la noi, însă atâta timp cât ne putem inspira, trebuie să o facem. Dezvoltarea întregului sistem de parcuri naționale actual, începută cu Yellowstone în 1872, a fost considerată, de către Wallace Stagner, „cea mai bună idee a Americii”.

Conceptul de protecție a naturii s-a născut în Yosemite Valley și printre gheizerele din Yellowstone și, chiar dacă s-au făcut greșeli, experimentul a reușit, iar noi ne putem bucura astăzi de toate aceste frumuseți naturale. Ce este protecția naturii, dacă nu exact această idee? Conservarea unor locuri și specii pentru generațiile care vor urma. Poate părea o afirmație folosită astăzi în exces, însă imaginați-vă cât de revoluționară a fost în momentul în care a prins contur.

Bizonii din Yellowstone se strâng uneori în zonele termale unde este mai cald și unde pot găsi suficientă hrană. Foto: Dan Dinu

Întreaga poveste a aventurii noastre poate fi citită în două articole ilustrate cu foarte multe imagini în revista PhotoLife magazine, pe care le puteți descărca de la linkurile de mai jos.

Parcurile americane I – www.photolife.ro/PHLmagazine/PHLmagazine2017.pdf

Parcurile americane II – www.photolife.ro/PHLmagazine/PHLmagazine2018.pdf

Text, foto: Dan Dinu

Un comentariu la „Călătorie prin celebrele parcuri americane”

  1. Pingback: Călătorie prin celebrele parcuri americane – Aila

Lasă un răspuns