Cum s-a născut scrisul?

Folosim scrisul în fiecre zi: tăstăm mesaje, redactăm articole, eseuri, lucrări dar și scrisori de dragoste, mâzgălim jurnale și liste de cumpărături. Așa cum spune un proverb latin:„Verba volant, scripta manent” scrisul e singurul care rezistă trecerii timpului. De la banalele scrijelituri pe băncile școlii până la marile romane ale literaturii universale scrisul poartă o poveste ce nu vrea să fie uitată. Dar cum s-a născut scrisul?

Primele forme de scriere sunt desenele din era preistorică care deși sunt la granița dintre artă și scriere reprezintă cea dintâi încercare de a păstra pentru generațiile viitoare istoria vănătorilor din paleolitic. Cercetările au demonstrat că la vremea când picturile erau realizate cu degetele și cu peneluri din fibre vegetale sau de lemn, homo sapiens apăruse deja. Pentru a putea fi absorbită culoarea, se foloseau materiale ca păr de animale sau mușchi vegetal. Singurele culori folosite erau ocrul în toate nuanțele sale, de la galben la brun aurit, dar și culoarea cărbunelui de lemn. Pentru că la vremea aceea oamenii erau vânători picturile reprezintă animale.

Peștera Lascoux din Franța este un exemplu renumit al artei preistorice, care a fost denumită protoscriere.

Cea mai veche scriere din Europa și poate și din lume este cea de pe Tăblițele de la Tărtăria, județul Alba. Acestea sunt 3 plăcuțe din lut:  două sunt găurite și a treia are o formă de scris pictografică, reprezentată de o capră. Determinările, e adevărat indirecte, au datat tăblițele în 5.000 î.Hr, cu mult înainte de scrierea sumeriană. Din cauza faptul că tăblițele au fost arse în cuptor și conținutul de carbon este prea mic, nu se poate realiza o analiză exactă. De aceea părerile sunt împărțite în două tabere. Unii consideră că plăcuțele discoidale de la Tărtăria ar fi niște falsuri, iar alții tind să creadă că scrierea s-a inventat în sud-estul Europei și nu în Mesopotamia. Mai sunt și cei care cred că obiectele  au fost aduse din Orientul Apropiat în urma unor relații economice sau de oricare alt tip.

Alte tăblițe asemănătoare cu cele românești au fost descoperite în sud-estul și nord-vestul Bulgariei, dar despre ele se cunoaște că ar proveni din mileniul III î.Hr.

Descifrarea Tăblițelor de la Tărtăria este imposibilă, deoarece, chiar dacă s-ar cunoaște fonetica semnelor, combinațiile de cuvinte sunt nenumărate și ar fi poate nevoie de un număr minimal de zeci sau chiar sute de tăblițe pentru a decodifica limba.

Dezvoltarea scrierii diferă în funcție de spațiul în care s-a produs și a ajutat la progresul societății. Astfel s-a schimbat fața lumii și prin evoluții complexe și de durată alfabetele și sistemele de scriere s-au perfecționat până în la formele pe care le cunoaștem azi. Acum, scrierea se împarte în funcție de familii de limbi și vorbește despre parcursul istoric al fiecărui popor.

Autor Ioana Gonțea

Un comentariu la „Cum s-a născut scrisul?”

  1. Pingback: Cum s-a născut scrisul? – Aila

Lasă un răspuns