Stonehenge

Stonehenge este cel mai important monument preistoric din Anglia, situat in comitatul Wiltshire (in Campia Salisbury).


Acest ansamblu celebru de pietre uriase este deosebit de misterios, intrucat nu se cunoaste cu exactitate cine l-a construit, nici scopul pentru care a fost inaltat si nici modalitatea de realizare. Ansamblul megalitic de la Stonehenge a fost construit in 3 faze, incepand din jurul anului 3.000 i.Hr. si continuand pana in jurul lui 1.600 i.Hr. In privinta scopului pentru care a fost construit monumentul Stonehenge au fost formulate mai multe ipoteze: este fie un templu de cult (inchinat Soarelui sau Lunii), sau un monument inaltat in memoria printilor bretoni sacrificati in lupta dintre bretoni si saxoni din secolul 5, fie un observator astronomic.

Sapaturile arheologice au descoperit la Stonehenge ramasite incinerate (datand dinainte de 3.000 i.Hr.), ceea ce dovedeste faptul ca Stonehenge a servit initial ca teren pentru morminte. Ansamblul Stonehenge este format din 4 cercuri concentrice construite din blocuri mari de piatra, cioplite foarte putin si infipte in pamant – aceste pietre se numesc “menhire“. Cercul exterior (numit“Cercul Sarsen“) are un diametru de 33 m si era format din 30 de blocuri imense de gresie (azi mai sunt doar 17) infipte vertical, deasupra carora au fost asezate ca niste buiandrugi alte blocuri curbate (in forma de arc de cerc).

In interiorul acestui cerc exterior se afla un alt cerc, format din blocuri mai mici de piatra albastra (formata din dolerit si alte roci vulcanice), ce imprejmuiesc un aranjament in forma de potcoava, in interiorul caruia se afla un bloc de gresie pus direct pe pamant, numit “Piatra Altarului“. Pietrele albastre din ansamblul Stonehenge cantaresc in medie 5 tone si au inaltimi de pana la 8 metri (lungimile lor reale sunt mai mari, deoarece aceste blocuri de piatra sunt infipte in pamant pana la adancimi variabile). Nu se cunoaste exact modul in care au fost transportate si de unde au fost aduse aceste blocuri imense de piatra.

Rocile eruptive din care sunt formate pietrele albastre provin dintr-un zacamant din sud-vestul Tarii Galilor, aflat la 213 km distanta de Stonehenge; se crede ca au fost aduse pe apa, cu ajutorul unor plute. Pietrele de sarsen (din care este format cercul exterior) – dintre care unele cantaresc pana la 50 de tone – provin dintr-o cariera de piatra aflata la 30 km de Stonehenge. Un megalit renumit din ansamblul Stonehenge este Piatra Calcaiului (“Heel Stone”) – un bloc mare din piatra de “sarsen”, lung de 6,1 m si ridicat cu 4,9 m deasupra solului, in prezent inclinat la 30 grade spre templu. Celebritatea Pietrei Calcaiului este data de urmatorul fapt: daca ne amplasam in centrul monumentului Stonehenge in dimineata zilei de 21 iunie (solstitiul de vara – ziua cea mai lunga din an), vom vedea Soarele cum se inalta exact deasupra varfului acestei pietre.

Lasă un răspuns