Parpalete

Oamenii din vechime credeau ca pământul nostru este rotund ca o farfurie care plutește pe o mare foarte întinsă. Primul om care a înconjurat complet pământul a fost Magellan. Pentru a înconjura Pământul, ar trebui sa parcurgem distanta de 40 000 km ceea ce înseamnă ca dacă ai merge pe jos timp de 10 ore pe zi ți-ar trebui 2 ani ca sa faci înconjurul Pământului. Pe planeta Pământ viețuiesc milioane de specii. Numărul de „fiinţe umane moderne” (homo sapiens) de pe Terra a ajuns anul acesta la 7.7 miliarde. Parpalete face parte și el din numărul total al ființelor umane moderne de pe pământ.

Cine este Parpalete ?

Parpalete este un coleg de birou catalogat Micul Mare pârâcios mincinos. Titulatura este un pic cam lungă dar potrivită precum nasul mincinoșilor. Are o statură medie, cu prestanță dar fără demnitate. El când merge are bărbia ridicată în sus și privirea este tot timpul orientată doar spre tavan. Spatele drept, coatele un pic în spate și abdomenul zdravăn umflat cu tendință spre față. Când îl vezi prima impresie care o lasă este că nivelul lui de trai este mult peste medie. In câteva cuvinte Parpalete este un tip matur, mic, burtos, cu chelie, îngâmfat și tăcut. Până astăzi eu nu i-am acordat atenție personajului. El mă saluta dimineața și eu ii răspundeam scurt la salut dar fără o altă socializare.

El este doar colegul tot timpul bine îmbrăcat , la 4 ace, care trece din când în când pe lângă biroul meu, se uită la te miri ce rechizite de pe birou și pleacă fără să spună efectiv ceva. Uneori, chiar îmi zâmbește. Fiind asa de liniștit și fără să pună întrebări îl poți considera chiar a fi un om de treabă. Poți crede că are bun simt și nu vrea să te deranjeze. Ajungi chiar să îl simpatizezi. Dar totul se întâmplă pană la proba contrarie. De ce spun asta fiindcă colegii se tot plâng de el ca ar fi supraveghetor și că te urmărește și merge cu pâra la șefi. Adevarul este că nimeni nu știe pe ce post este angajat. Nimeni nu știe ce studii are. Nimeni nu știe nici ce face el toată ziua. Când ne-am angajat și s-au făcut prezentările colegul Parpalete sa prezentat a fi funcționar administrativ deci cu alte cuvinte colegul cu atribuții generale. Conform fisei postului funcționarul  administrativ  înregistrează, organizează, arhivează, evaluează și realizează prelucrarea informațiilor, efectuează lucrări de secretariat privind operațiunile financiare (de casa), aranjamente de călătorie, solicitări de informații și întâlniri.

Destul de multe atribuții pentru un om care îl vezi plimbându-se prin firmă non-stop. Dar dacă îl întrebi ceva primești răspunsul doar după ceva timp. El niciodată nu știe să răspundă întrebărilor. Iar dacă ai cumva mai multe întrebări, el merge doar pe principiul ALTA ÎNTREBARE, își notează sârguincios totul în carnețel. El are un carnețel bleumarin cu argintiu și un pix argintiu în buzunarul de la haină. După un timp de gândire destul de consistent cei drept ne aduce și răspunsurile. Răspunsurile sunt așa de elevate, detaliate și pertinente ca îl poți considera firoscos. Ce înseamnă firoscos în propria mea interpretare; firoscos este acel om învățat și deștept priceput la toate, dar care în realitate nu știe ceva folositor. Deci într-un cuvânt funcționarul administrativ multi-specializat. Până aici nimic rău. Dar când avem ședințe începe coșmarul. Nu știm care este cauza dar șefi au doar informații eronate. Totul pare sub control și acceptabil atâta timp cât sancțiunile și atenționările sunt doar verbale. Dar dacă ajungi să ți se taie 10% din salariu fără a exista un motiv întemeiat nu ai cum accepta situația. Si uite așa începe cearta și se lungește ședința pana în miez de noapte. Si uite așa te apucă nostalgia și iar gândul te duce în trecut. Ca și pâra asta are un istoric.

Înainte de 1989, Pârâcioși  turnau la Securitate familia, prietenii, vecinii sau colegii. Astăzi, ei fac parte din elita politică a României. Posibil ca și colegul Parpalete de astăzi să fie viitorul CEO de mâine. Domnul are prestanță este tăcut și poate fi considerat un om de elită dar fără demnitate.

Dacă ar fi să facem o analiză a motivelor unui pârâcios descoperim că acesta este o persoană care vrea să facă pe plac, să intre în gratii și să se facă iubit doar de către superiori. El este persoana care obține cele mai consistente beneficii fără contribuții palpabile. Colectivul nu poate decât să îl urască și să îl ocolească. Dacă ar fi să extrapolam analiza tipologiei unui pârâcios la nivel de societate descoperim că această tipologie umană se regăsește și printre elite din nivelele înalte ale societății. Problema este că pâra asociată cu minciună devine un viciu și crează dependentă.

Oare ce șanse de vindecare are Papalete? Noi toți colegii lui am înțeles problema doar ca acum cautăm soluții. Noi îl dorim pe Parpalete în colectiv să lucreze ca funcționar administrativ și să participe la ședințele cu managerii în calitate de secretar. Așa că eu m-am gândit. La următoarea ședință am să propun ca în fiecare luna să organizam un teambuilding. Teambuildingul este un proces continuu care ajută la transformarea unui colectiv de lucru într-o echipă unită și eficientă . O ocazie excelentă să înveți să te cunoști pe tine și pe colegii tai, să-ți dezvolți acele abilitați necesare lucrului în echipă , să găsești cea mai bună cale de comunicare și cooperare cu colegii  tai, într-o atmosferă plăcută, reconfortantă , astfel încât toate cunoștințele acumulate să se sedimenteze cât mai rapid și mai eficient. Nu exista situații în care să nu găsești soluții. Totul este doar să iți dorești acest lucru și să vrei să faci ceva pentru colectivitatea din care faci parte. Orice om se poate schimba dacă primește culoarea care îi lipseşte. Omul, dacă vrea să se schimbe, trebuie să schimbe raportarea la tot ce face.

Lasă un răspuns