Sticla inteligentă care poate stoca date pentru 1.000 de ani

Microsoft a inventat sticla inteligentă care poate stoca date pentru 1.000 de ani. Rezistă la apă clocotită, cuptorul cu microunde și zgâriere.

Microsoft, gigantul internetului care a devenit cunoscut prin sistemul de operare Windows, a dat lovitura cu un sistem inteligent de stocare a datelor pe sticlă. Mediul de stocare poate fi citit chiar și peste 1.000 de ani și este o combinație de tehnologie laser cu inteligență artificială.

Pe bucata de sticlă de 7,5 centimetri lungime și 2 milimetri grosime, cercetătorii de de la Microsoft au stocat varianta de înaltă definiție a filmului Superman din 1978, în parteneriat cu studiourile producătoare, Warner Bros. Proiectul este punctul culminant al unor ani de cercetare, transpus în realitate prin progrese recente în domeniul opticii laser ultra-rapide și inteligenței artificiale, au declarat luni reprezentanții Microsoft, potrivit Business Insider. Cercetătorii au folosit lasere pentru a inscripționa gravuri în trei dimensiuni pe suprafața sticlei, care ar putea fi citite prin algoritmi de învățare automată, instruiți să citească modelele create atunci când o lumină puternică trece prin sticlă.
Citeşte întreaga ştire: Microsoft a inventat sticla inteligentă care poate stoca date pentru 1.000 de ani. Rezistă la apă clocotită, cuptorul cu microunde și zgâriere

Lasă un răspuns