Vitamina C

Legătura dintre vitamina C si starea de spirit poate părea surprinzătoare, însă persoanele care suferă de deficit de vitamina C se simt frecvent obosite sau deprimate, potrivit siteului mayoclinic.org.

Studiile efectuate pe pacienți spitalizați – care au adeseori niveluri sub normal de vitamina C – arata ca starea acestora de spirit s-a îmbunătățit după ce au primit vitamina C.

Insa chiar și în cazul celor care nu se cunosc ca ar avea niveluri reduse ale vitaminei C, administrarea unui supliment cu vitamina C le poate îmbunătăți dispoziția. Un studiu efectuat pe elevii de liceu evidențiază faptul ca vitamina C le-a redus nivelurile de anxietate; alte studii au demonstrat efectele de creștere a tonusului psihic în rândul celor care au luat vitamina C sub forma de supliment alimentar.

Sunt încă necesare mai multe cercetări în acest domeniu. Intre timp, consuma multe fructe si legume bogate in vitamina C, precum portocalele și ardeii roșii. Daca o iei sub forma de supliment, încearcă sa nu depășești limita maxima de 2,000 miligrame de vitamina C zilnic. Ca întotdeauna, cere sfatul medicului înainte de a lua orice supliment alimentar.

Vitamina C este o vitamină antioxidantă esențială sănătății organismului, fiind în special importantă pentru menținerea sănătății pielii. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este o vitamină solubilă în apă.
Spre deosebire de majoritatea animalelor, omul nu poate sintetiza vitamina C pe cont propriu.


Funcția sa primară este aceea de a contribui la sintetizarea colagenului, o proteină necesară pentru formarea pielii, ligamentelor, oaselor și dinților, cât și pentru întărirea pereților vaselor de sânge. În plus, vitamina C joacă un rol important în absorbția fierului, care este necesar pentru formarea celulelor roșii.


De asemenea, are un rol în utilizarea fierului și acidului folic, una dintre vitaminele complexului B. Este bine-cunoscut faptul că Vitamina C se distruge prin procesarea alimentelor în mai mare măsură decât orice altă substanță nutritivă. Este de asemenea de notorietate faptul că organismul nu depozitează vitamina C, având tendința de a excreta cantități excesive.

Lasă un răspuns