De la ambiție la viziune

Este o poveste frumoasă în folclorul indian. O maimuță intră într-o casă și găseşte un borcan plin de alune. Își vâră mâna înăuntru și apucă un pumn plin. Borcanul este foarte îngust, așa că mâna îi este prinsă înăuntru. Ar trebui să mai lase din alune, dar maimuța este ambițioasă. Nu poate lăsa nici măcar o singură alună. Trage și trage, dar mâna nu vrea să iasă afară. Atunci, o altă maimuță vine – știți,  unele maimuțe sunt înțelepte. Maimuța cea înțeleaptă spune: “ Nu se face așa. Lasă alunele.” Împreună au răsturnat borcanul și toate alunele au căzut din el.

Trebuie să mergi de la “mai mult”, la “totul”. Dacă faci această călătorie, înseamnă că ai parcurs drumul de la ambiție la viziune.

Ambiția este despre a dori să iei atât cât poți să iei. Viziunea este despre a face ca totul să fie al tău. Prima este un fel agresiv de a lua, cealaltă este o îmbrățișare. Să încerci să iei o părticică din lume și să faci acea părticică să producă pentru tine de bună voie, sunt două dimensiuni diferite ale vieții.

Ce este ambiția?

O ființă umană care vrea să devină ceva mai mult decât ceea ce este acum. Oricare ar fi nivelul economic, social sau alte niveluri ale existenței sale, fiecare ființă umană, în funcție de imaginația sa și de înțelegerea sa asupra vieții, caută să devină ceva mai mult decât ceea ce este în prezent. Dacă cineva suferă de foame, ambiția lui este ca pentru tot restul vieții sale să aibă cel puțin o masă pe zi. Dacă altcineva are acea masă pe zi, acela se gândește că ar vrea să aibă două mese. Dacă altcineva are două mese, se gândește la o casă. Dacă altul are o casă, se va gândi la altceva.

Doar puțini oameni au ajuns la un anumit nivel de succes în viață, iar dorințele lor au fost etichetate drept ambiții de ceilalți. Dar fiecare om este ambițios în felul lui limitat de a gândi. Un cerșetor este și el ambițios, la fel și cel care trage ricșa. Doar că acum trage de ricșa altuia, iar ambiția lui este ca, într-o zi, să aibă propria lui ricșă, ceea ce este nu este un salt mic pentru el; în viziunea lui este un salt mare. El crede că doar se gândește la nevoile lui, pe când tu ești ambițios, dar nu este așa. Și el este ambițios în felul lui limitat. Comparativ cu tine, dorința sau ambiția lui este așa de limitată, încât pare din altă categorie, dar nu este cu nimic diferit.

Ambiția este, în esență, o dorință din interiorul unei ființe umane de a avea o ceva mai mult de la viață. Nimeni nu este mai presus de asta. Fiecare privește asta din perspectiva sa. Cum se doreşte să se obțină acest lucru poate diferi de la persoană la persoană. Cineva poate crede că banii reprezintă calea de a obține mai mult de la viață. Altcineva poate crede că puterea este cel mai bun mijloc. Altcineva crede că poate face asta doar prin cunoaştere. Altul că iubirea e calea. Altcineva poate crede că a deveni corupt e cea mai bună metodă – este și asta o categorie substanțială, nu-i putem ignora pe aceștia.

Moneda de schimb poate fi diferită de la persoană la persoană, dar nu există ființă umană care să nu dorească să-i fie puțin mai bine decât îi este acum. Această ambiție nu reprezintă problema, pentru că este foarte natural ca fiecare om să depună eforturi să fie mai mult. Măsura ambiției este singura întrebare. ( Sadhguru Jaggi Vasudev  )

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: