Curiozități despre cafea: ce nu știai despre licoarea magică

Spread the love

Curiozități despre cafea: ce nu știai despre licoarea magică

Este primul lucru care îți trece prin minte dimineața, se ghicește în ea și dacă deschizi Facebook-ul după ce te-ai trezit e imposibil să nu vezi o postare cu sau despre ea. Da, te-ai prins, despre cafea este vorba! E acea licoare magică care te trezește după cele mai grele seri sau te pregătește pentru cele mai dificile ședințe.

Deși crezi că știi totul despre ea, te înșeli. Cafeaua are secretele ei bine ascunse, iar după o cercetare amănunțită am descoperit o groază de lucruri interesante sau chiar comice despre băutura de dimineață. Hai să le vedem!

1. Cafeaua a fost descoperită de capre în Etiopia. Legenda spune că un păstor a urmărit caprele pe care le-a surprins mâncând fructe asemănătoare cireșelor. Aceste fructe le făceau să nu doarmă noaptea, motiv pentru care păstorul a decis să răspândească descoperirea.

2. Consumată în exces, cafeaua poate ucide. Nu, nu este o glumă. Totuși, conform studiilor, cantitatea trebuie să fie considerabilă: 80-100 de căști de cafea.

3. Cafeaua a fost prima mâncare care a fost uscată prin înghețare.

4. Ce legătură este între camerele web și cafea? Ei bine, prima cameră web a apărut în Camdridge pentru a monitoriza nivelul de cafea dintr-un cafetieră.

5. Cea mai scumpă cafea din lume costă aproximativ 80 d euro/90-100 g. și este extrasă din excrementele pisicilor sălbatice civet.

6. Cafeaua a fost pe lista de lucruri interzise în România în timpul comunismului din cauza credinței conform căreia cafeaua ar ajuta oamenii să gândească.

7. Cafeina nu este principalul compus amar din cafea. Antioxidanții îi dau gustul amar.

8. Cafeaua abundă în vitamine. Multe dintre ele se pierd prin prăjire, dar rămân vitamine ca: B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul.

9. Cafeaua decafeinizată conține cafeină. În urma procesului de decofeiniziare, cofeina nu-i extrasă decât în proporție de 97-98%. Așadar, dacă bei prea multă cafea „decaf” este egal cu a bea o cafea normală.

10. În decafeinizare a cafelei se folosesc substanțe chimice. Bobele sunt aburite astfel încât cafeina dizolvată se ridică la suprafață, iar apoi se spală cu ajutorul unui solvent organic (clorură de metilen).

11. Cafeaua neagră fără zahăr sau alte ingrediente ca laptele sau frișca nu conține calorii.

12. În Antichitate, cafeaua era numită „vinul Arabiei”.

13. În lume există aproximativ 50 de specii de cafea, dar doar din două tipuri se prepară cafeaua comercială: arabica sau robusta.

14. 50% din cafeina pe care o consumăm poate fi eliminată din organism în 5 ore, dar pentru restul de cafeină este nevoie de o zi.

15. În Paris, există o cafenea unde dacă ești politicos dai mai puțin pe cafea.

16. Cafeaua este a doua cea mai vândută marfă – după petrol -, este al doilea produs comestibil din lume – după ulei – și a doua băutură – după apă.

17. Cafeaua ne menține mai tineri! Previne ridurile, este folosită și în tratamentele pentru frumusețea pielii.( Sursa : continentalhotels.ro)

5 thoughts on “Curiozități despre cafea: ce nu știai despre licoarea magică

 1. Consum zilnic mai multa cafea decât apa,
  din vremea când eram soldat în armata,
  de medicul militar fiindu-mi recomandata,
  dureri de cap având o luna întreaga ! 🙂
  Un Weekend sublim cu liniste, bucurii si pace-n Suflet , draga Aila !

  1. Un weekend placut! Ma simt asa de amarata ca mai dureaza pana imi revin.Imi fac de lucru doar sa mai uit dar greu.Ma macina

 2. Îmi pare sincer rau pentru Sufletul tau ! Solutia suprema este în Cuvântul Viu a lui Dumnezeu ! Doar conectându-ti inima si gândul în Hristos, te vei elibera de sentimentul trist, apasator, întunecos…
  O seara binecuvântata cu pace si relaxare yotala, adevarata drag Suflet frumos !.

  1. Stai linistit. M-am rugat mult. Oricum si asa Nicu iar nu e bine are infectie la cap si nu imi mai este gandul la altceva. O seara frumoasa!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: