Peștera mâinilor „Cueva de las Manos ” Patagonia

Spread the love

Peștera mâinilor din Patagonia. Locul unde există peste 800 de amprente umane, lăsate acum 13.000 de ani. Motivul este necunoscut.

„Cueva de las Manos ” sau altfel spus „Peștera mâinilor “, este situată în Río Pinturas, la 163 km sud de orașul Perito Moreno, Argentin. Aici, pe pereții de piatră, sute și sute de amprente de mâini îi intrigă pe cercetători.

Aceste mărturii ale trecutului au fost realizate de comunitățile de vânători și culegători care trăiau în această zonă acum 13 000 – 9 000 de ani în urmă. Amprentele sunt realizate în mare parte prin suflarea unui pigment colorat cu ajutorul unui tub realizat dintr-un os deasupra mâinilor stângi. Vopselurile erau realizate din plante, iar cele mai comune nuanţe erau negru, roşu purpuriu, galben, mov şi rareori verde.

Pe lângă aceste amprente, există mai multe desene care prezintă activități vânătorești, dar și modele abstracte. Peștera a fost descoperită întâmplător în anul 1941 de către un călugăr care se rătăcise prin aceste părți ale Patagoniei.

În peșteră există 829 de amprente de palme, dintre care doar 36 sunt ale mâinii drepte. Sigur, motivul pentru care există atât de multe la mâna stângă îl reprezintă faptul că în dreapta acei strămoși ai noștri țineau osul cu care dirijau vopseaua, însă ce nu se cunoaște este motivul pentru care au lăsat aceste semne.

Vânătorii veneau în această zonă pentru a captura Lama Guanaco. Acest animal trăiește doar în această zonă, are o înălțime între 107 și 122 de cm, și o greutate de circa 90 kg. Culoarea pe partea dorsală a corpului este brună, iar pe cea ventrală albă cenușie. În prezent se estimează că mai trăiesc 400.000 de exemplare în Patagonia.

Sursa: cunoastelumea.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: