Finlanda, cea mai fericită ţară din lume, pentru a treia oară consecutiv

Spread the love

În plină criză sanitară globală provocată de pandemia de coronavirus, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume pentru a treia oară consecutiv, conform unui raport oficial publicat vineri şi citat de AFP.

Ţara din nordul Europei devansează Danemarca, aflată pe locul al doilea, şi Elveţia, situată pe locul al treilea, conform clasamentului din 2020 al „Raportului Fericirii Mondiale”, a cărui publicare coincide cu Ziua Mondială a Fericirii, instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi celebrată la 20 martie.

Sudanul de Sud şi Afganistan, două ţări sfâşiate de război, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc din acest clasament.

Metodologia utilizată constă în evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eşantion de persoane din peste 150 de ţări la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii personale, pe o scară de la 0 la 10.

Printre factorii luaţi în calcul pentru această evaluare se numără produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertăţile individuale sau nivelul de corupţie.

Ca şi în cazul celor şapte rapoarte anterioare, ţările nordice domină acest clasament. Pe primele zece locuri se regăsesc de asemenea Noua Zeelandă, pe locul opt, Austria, pe poziţia a 9-a şi Luxemburg, pe locul zece.

România se situează pe poziţia 47 în acest clasament cu peste 150 de poziţii, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut în care ocupa locul 48.

Cele mai fericite ţări sunt cele „în care oamenii au un sentiment de apartenenţă, au încredere unii în alţii şi se apreciază reciproc”, a declarat John Helliwell, coautorul raportului, citat într-un comunicat.

Clasarea Finlandei poate fi însă surprinzătoare pentru străini. Naţiunea cu 5,5 milioane de locuitori are imaginea unei ţări cu ierni aspre şi întunecate, populată de persoane tăcute, cu tendinţe sinucigaşe, notează AFP.

Populaţia Finlandei se bucură de o calitate a vieţii excepţională, la care se adaugă un nivel ridicat de securitate şi unele dintre cele mai bune servicii publice din lume. În acelaşi timp, rata inegalităţii din Finlanda este printre cele mai scăzute dintre naţiunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Raportul din 2020 se bazează pe datele colectate în 2018 şi 2019 şi, prin urmare, nu sunt luate în considerare măsurile excepţionale puse în aplicare de mai multe ţări pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

Autorii raportului remarcă, însă, că aceste condiţii de izolare în care trăiesc în prezent numeroase persoane ar putea, în mod paradoxal, să favorizeze fericirea în viitor. „Cea mai comună explicaţie pare a fi aceea că oamenii sunt plăcut surprinşi de dorinţa vecinilor lor şi a instituţiilor de a colabora pentru a se ajuta reciproc”, explică autorii într-un comunicat.

Autorii avertizează însă că atunci când „ţesătura” socială a unei naţiuni nu este solidă, „frica, dezamăgirea şi furia” preiau controlul.

Sursa stiri.tvr.ro

2 thoughts on “Finlanda, cea mai fericită ţară din lume, pentru a treia oară consecutiv

  1. Daca românii ar constientiza darul obtinut prin har de la Dumnezeu,si ar dansa hora unirii, iubindu-se neconditionat unii pe altii, dincolo de orice forme si aspecte ale prejudecatilor separarii politico-socio-culturale aparente, uniti în jurul dragostei lui Hristos, cred ca în acel an România ar urca pe locul întâi în clasamentul celor mai fericiti oameni de pe pamânt.

    „Aşa vorbeşte Domnul: „Poporul celor ce-au scăpat de sabie a căpătat trecere în pustie: Israel merge spre locul lui de odihnă.”
    Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică, de aceea îţi păstrez bunătatea Mea !
    Te voi aşeza din nou, şi vei fi aşezată din nou, fecioara lui Israel ! Te vei împodobi iarăşi cu timpanele tale şi vei ieşi în mijlocul jocurilor voioase.”
    O duminica minunata, binecuvântata cu pace, bucurie, iubire si Lumina Divina Sfânta si Adevarata, drag Suflet frumos !

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: