Izolarea sociala – studiu

Spread the love

O cercetare recenta arata ca singurarea si izolarea sociala duc la inrautatirea starii de sanatate, din cauza inflamatiilor care apar in organism. Inflamatia poate aparea inclusiv cand avem de-a face cu stresul, iar izolarea sociala, singuratatea sunt generatoare de stres.

Inflamatia pe termen scurt – atunci cand te tai accidental la un deget – poate fi chiar de ajutor, insa, pe termen lung, este asociata cu inrautatirea starii sanatatii, arata Science Alert. Iar un studiu recent realizat la Universitatea Surrey demonstreaza ca izolarea sociala se afla in stransa legatura cu inflamatia pe termen lung.

Cercetarea de fata are la baza 14 studii despre singuratate si 16 care au examinat izolarea sociala.

Izolarea sociala poate fi legata de inflamatie din mai multe motive. Pur si simplu, duce la inflamatii, pentru ca am evoluat in sensul de a fi fiinte sociale. A fi singur, izolat este o sursa de stres. Iar stresul influenteaza direct sistemul imunitar.

Apoi, se poate sa fi evoluat astfel incat sistemul nostru imunitar sa aiba un raspuns mai puternic atunci cand suntem izolati. Cand suntem singuri, avem si un risc mai mare sa ne ranim, sa nu aiba cine sa ne sara in ajutor. Asa ca sistemul nostru imunitar a „invatat” sa se pregateasca pentru riscul cel mai mare.

Apoi, se poate si ca inflamatia in sine sa ne conduca inspre izolarea sociala. Cei care sunt bolnavi sau au inflamatii in organism simt adesea ca nu vor sa fie in compania altora. Si asta ar putea veni tot din evolutie, pentru ca ne-am izolat atunci cand nu eram bine, pentru a nu imbolnavi si alti oameni.

Cat despre legatura dintre singuratate si inflamatie, unele studii au aratat ca prima schimba felul in care corpul nostru reactioneaza la stres. Cercetarile au aratat ca oamenii singuri au un raspuns inflamator mult mai pronuntat la stres.

Sursa ziare.com

2 thoughts on “Izolarea sociala – studiu

    1. Cu mare drag George iți doresc o zi frumoasa cu gânduri bune și încredere. După orice rău vine și binele. Sigur după ce va trece totul cred ca multi oameni se vor schimba si vor fi mai cumpatati, mai putin egoiști, mai credinciosi si cu mai multa dragoste fata de aproapele lui.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: