Cum ne protejăm legumele din grădină?

Spread the love

Cine este pasionat de grădinărit își poate cultiva acum propriile legume. Aprilie este perioada prielnică pentru cultivarea semințelor și a răsadurilor, dar iată și câteva soluții să protejezi legumele din grădină.

Folosește materiale ieftine și ușor de procurat să îți protejezi legumele din grădină de insecte, de rozătoare, de coropișnițe și chiar de soarele prea puternic în zilele călduroase.

Pe lângă plasele special concepute pentru protecția legumelor pe care le găsești în magazinele de specialitate, iată și câteva soluții de protecție care te vor ajuta să cultivi legume viguroase și să mănânci salate proaspete din propria grădină.

De ce sunt bune ziarele și cartoanele pentru legumele din grădină

Toacă mărunt ziarele, revistele, sacoșele din hârtie reciclabilă și ambalajele din cartoane subțiri. Folosește tocătura de hârtie să protejezi straturile de răsaduri. Hârtia tocată se pune în jurul răsadurilor cât timp sunt subțiri și fragile să le protejeze de melci, dar și de uscăciune, pentru că pământul va rămâne mai mult timp umed și reavăn.

De asemenea, pe sub stratul de hârtie nici buruienile nu mai cresc ușor. Vor apărea mult mai puține buruieni și va fi mai ușor să le cureți și să menții grădina de legume sănătoasă.

Folia de aluminiu împotriva coropișnițelor

Dacă îți pui câteva straturi de morcovi, de pătrunjel, de țelină sau ridichi, le poți proteja de coropișnițe îngropând în jurul lor folie alimentară de aluminiu.

Soluția este eficientă împotriva insectelor rozătoare care atacă rădăcinile, dar numai pentru suprafețe mici. Cu toate acestea, este o soluție mult mai bună decât pastilele cu otrăvuri care se îngroapă lângă legume și care pot avea consecințe și asupra sănătății tale.

Gardul din lemn oferă umbră în zilele toride

Dacă ai o curte luminată de soare toată ziua, știi deja că în zilele foarte calde de vară, legumele încep să se ofilească pe la prânz, când soarele devine torid, oricât de des le-ai uda. Cea mai bună soluție, și utilă, și decorativă este un gard din lemn care să facă umbră parțială în zona cea mai expusă la soarele după amiezii.

Un gard decorativ, de înălțime medie, va menține umbra la sol, pământul va rămâne mai mult timp umed, iar rădăcinile legumelor vor fi protejate de uscăciune.Un astfel de gard decorativ din lemn poate fi pus la marginea straturilor cu vinete și ardei, pe lângă straturile de salată care este sensibilă la soare, sau pe lângă varză.

Cum protejezi grădina de legume de vremea extremă pe timpul verii

Așa cum am văzut în ultimii ani, vara poate fi un anotimp al extremelor. De la temperaturi sufocante și avertizări de canicula, vremea pe timpul verii face tranziția destul de repede la temperaturi scăzute și perioade în care cantitatea de precipitații este extrem de mare. Aceste schimbări radicale pot afecta culturile, grădinile și munca de peste an, dacă proprietarii de terenuri agricole și grădini nu iau măsuri preventive importante.

6 soluții ca să-ți protejezi grădina de legume de vremea extremă pe timpul verii

  1. Un drenaj performant

Mai ales pentru perioadele ploioase din an, drenajul este extrem de important, pentru a asigura condițiile perfecte grădinii tale de legume. Poți apela la pompe submersibile performante, iar în cazul în care gospodăria se află în pantă, trebuie să ai butoaie de ploaie pe care trebuie să le aplici sub streașină, iar în grădină să sapi șanțuri perpendiculare pe direcția în care curge apa, pentru a duce volumul de apă către extremitățile grădinii și a proteja zonele sensibile. Plantele care de obicei sunt cele mai afectate în urma ploilor puternice trebuie adăpostite, cu găleți sau cu o prelată din plastic prinsă cu mare atenție. Nu uita nici de araci, pentru a proteja plantele de vântul puternic.

  1. Perioada ideală pentru udarea plantelor pe timp de caniculă

Pentru o dezvoltarea sănătoasă a plantelor și legumelor din grădină, e importantă perioada în care acestea sunt udate. Dimineața, la primă oră, este perioada perfectă pentru a uda plantele din grădină, în cele mai severe perioade pe timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. Seara, plantele pot fi de asemenea udate doar după apusul soarelui.

  1. Nu pune apă peste legume

Una dintre marile greșeli pe care le poți face pe perioada temperaturilor ridicate din an este să stropești direct legumele cu apă. Astfel, frunzele și legumele pot fi opărite de soare și riscă chiar să se ofilească. Cea mai bună soluție este udarea solului din jurul legumelor, iar frunzele să rămână uscate, pentru că altfel riscă să dezvolte peste noapte mucegaiuri.

  1. Cantitatea de apă trebuie să fie îndeajuns de mare să ajungă la rădăcini

Udarea plantelor și legumelor din grădină poate fi făcută chiar insuficient pe timpul verii. Există riscul ca apa folosită pentru udarea grădinii să nu fie în cantitățile necesare și astfel să nu ajungă la rădăcinile plantelor.

  1. Prea multă apă poate fi însă nocivă grădinii tale

Dacă prea puțină apă îți va putea distruge grădina, la fel se poate întâmpla și în scenariul suprasaturării solului cu apă. Acest lucru va sufoca rădăcina, iar plantele riscă să se ofilească. În niciun caz, apa nu trebuie să băltească în jurul legumelor.

  1. Plantele trebuie udate și atunci când plouă

Ploile de vară, după zile caniculare, nu vor fi niciodată suficiente pentru a hrăni solul și plantele din grădină cu destulă apă pentru a asigura o creștere sănătoasă. De aceea este foarte important ca în aceste zile ploioase să nu amâni procesul de udare a grădinii, asigurând în acest fel destulă apă plantelor și legumelor tale.

Sursa libertateapentrufemei.ro, stiriagricole.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: