Socul stimulent al sistemului imunitar

Spread the love

Socul înflorește la începutul lunii mai până la jumătatea lunii iunie și poate fi folosit atât sub formă de ceai, cât și bine cunoscuta socată. Fructele socului sunt negre, lucioase cu o lungime de 6-8 mm în diametru, iar sucul are o culoare violet-purpuriu și un gust ușor dulceag-acrișor. Recoltarea florilor de soc Este indicat ca recoltarea florilor de soc să fie făcută până în orele amiezii, dar imediat cum roua este risipită de pe flori. Recoltarea se face cu ajutorul unui cuțit ori a unei foarfeci de grădină, iar pașii sunt foarte simpli: se taie florile înflorite de soc, imediat de sub locul de ramificare.

Socul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om. Are o vechime de peste 4.000 de ani, iar florile de soc sunt recomandate pentru tratarea alergiilor, dar și a mai multor afecțiuni, printre care și astmul. Este planta care, în tratatele de britanică mai este denumită și Sambucus nigra, un arbust cu dimensiuni medii și o tulpină răsfirată.
Imediat după ce au fost tăiate, florile de soc trebuie puse pe o suprafață de hârtie, la soare, pentru a se usca suficient de bine. Florile de soc obținute pot fi folosite sub formă de ceai sau decot, ori păstrate într-un săculeț din pânză pentru mirosul plăcut aromatic. De asemenea, fructele de soc se pot folosi și pentru prepararea mai multor delicatese de casă, însă nu în cantități majore deoarece este planta care, dacă este folosită în supradoze poate avea efecte secundare nefavorabile.

Ceaiul de soc este recomandat deseori împotriva gripei, răcelii și bronșitelor, chiar de la debutul simptomelor. Florile de soc nu trebuie fierte în apă (pentru a nu deveni toxice), ci trebuie adăugată o linguriță de flori în apa clocotită și se lasă la infuzat pentru 10 minute.

Socul este excelent în stări febrile și poate înlocui cu succes aspirina sau paracetamolul. Îl poți folosi și alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă.

Consumul de ceai de soc crește imunitatea mucoaselor nazale, stimulează circulația și are efect antiinflamator. Fierbe 2 litri de apă și adaugă două linguri de plantă uscată de soc, iar cu acest preparat fă 15 minute de inhalații în fiecare seară, pentru o lună de zile. Reduce febra Consumul de ceai de soc stimulează glandele și ajută scăderea temperaturii corpului prin provocarea transpirației abundente. Tratează afecțiunile reumatice și artrita Consumul de ceai de soc este indicat în reumatism, dar și în gută. Este o băutură care ajută la eliminarea substanțelor toxice din corp și implicit care ajută la calmarea durerii.

Ceaiul de soc este deja recunoscut drept un bun diuretic, tocmai din acest motiv este indicat în tratamentele bolilor de rinichi și de vezică urinară. Stimulează funcționarea optimă a rinichilor, dar ajută și la eliminarea produșilor toxici din metabolism care sunt eliminați pe cale renală. Ceai de soc – alte beneficii importante Are efect analgezic; Are efect laxativ; Alină durerile de încheieturi; Combate tumorile maligne și cancerul; Elimină celulita și previne apariția varicelor;

Ajută la pierderea kilogramelor în plus și luptă împotriva obezității: Stimulează sistemul imunitar; Crește secreția glandelor mamare; Calmează pielea iritată; Tratează arsurile minore și degerăturile. Ceai de soc – contraindicații În ciuda tuturor beneficiilor miraculoase, ceaiul de soc poate avea și efecte secundare, dacă este consumat în cantități prea mari. Ca orice altă infuzie, și în cazul ceaiului de soc se recomandă consumul cu moderație. 

Printre efectele adverse ale ceaiului de soc, enumeram: Tulburări gastrointestinale (se recomandă consultul medicului specialist în cazul tulburărilor de acest gen); Deshidratare; Arsuri stomacale; Vomă; Dificultăți în respirație; Convulsii. Ceaiul de soc nu este recomandat persoanelor care suferă de diaree cronică ori acută deoarece poate duce la iritarea colonului. Ceai de soc pentru slăbit Ceaiul de soc se face remarcat printr-o caracteristică specială: luptă împotriva kilogramelor în plus prin simpla inhibare a apetitului. Consumul de ceai de soc reduce pofta de mâncare, dar îi oferă organismului toate resursele de care acesta are nevoie pentru a funcționa normal. O cură de slăbire cu ceai de soc poate avea următoarele beneficii: Efect laxativ; Eliminarea toxinelor din corp; Scăderea în greutate; Transpirație abundentă; Funcționarea corectă a organismului; Eliminarea aspectului de coajă de portocală.

Cura de slăbire cu ceai de soc se poate întinde pe o perioadă de o lună, maxim trei luni, în funcție de numărul de kilograme de care îți dorești să scapi. După o lună de zile de cură cu ceai de soc și tinctură din fructe de soc (tinctură de soc = fructe de soc macerate în alcool de cereale dublu rafinat; o linguriță de tinctură înainte de a consuma ceaiul de soc) te poate ajuta să scazi în greutate până la 7 kilograme. Combinația de ceai de soc cu tinctură de soc are efect laxativ, diuretic și favorizează dizolvarea și eliminarea surplusului de apă din organism. Cură de slăbire cu ceai de soc Pentru rezultate garantate, în cura de slăbire cu soc se poate folosi infuzie, tinctură ori combinație între cele două. Infuzia de soc – se obține dintr-o linguriță de plantă uscată, o cană de apă clocotită de 250 ml și se lasă pentru  6-10 minute la infuzat, după care se filtrează și se consumă. Sunt recomandate maxim 3 căni de ceai de soc pe zi, neîndulcite, timp de două săptămâni, după care o săptămână de pauză. Ceaiul poate fi consumat înainte sau după fiecare masă. Tinctură de soc – Adaugă într-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc, pune peste două pahare de alcool alimentar de 50 de grade(400 ml) și lasă la macerat pentru două săptămâni. Borcanul trebuie să fie perfect închis ermetic. După această perioadă filtrează tinctura și consumă o linguriță pe zi, înainte de a consuma cana de ceai.

Cum se prepară ceaiul de soc Ceaiul din flori de soc este foarte simplu de preparat. Ca o infuzie de plante obișnuită. Pentru o cană de 250 ml de apă, vei avea nevoie de o lingură de flori de soc.  Ceai de soc pentru slăbit Apa trebuie să fie bine clocotită, la o temperatură de 100 grade Celsius, iar infuzia poate dura până la 6-10 minute. Ceaiul de soc poate fi îndulcit, însă pentru rezultate garantate el este recomandat să fie consumat neîndulcit ori cu puțină miere. Ceai de soc pentru copii Datorită proprietăților miraculoase, ceaiul de soc este o sursă de sănătate pentru adulți, dar și pentru copii. Consumul de ceai de soc acționează ca un calmant pentru sistemul nervos, tocmai din acest motiv este recomandat seara, înainte de culcare, dacă cei mici sunt agitați. De asemenea, consumul de ceai de soc este indicat pentru întărirea sistemului imunitar. Trei modalități prin care poți consuma florile de soc pentru copii Flori de soc – Ceai calmant – Nu are efecte sedative, ci acționează doar ca un simplu calmant; Flori de soc – Ceai pentru febră – Tratează febra în mod natural, acționează ca un diaforetic, stimulează transpirația și ajută la reducerea febrei; Flori de soc – Ulei pentru inflamații și iritații – Recomandat chiar și pentru iritațiile provocate de scutec, mușcături de insecte ori mâncărimi și iritații.


Citeşte întreaga ştire: Ceaiul de soc, mai bun decât aspirina


Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: