Socata cu portocale, Socata cu ghimbir, Socata cu zahar ars

Spread the love

Pe timpul verii este important să te hidratezi corespunzător, așa că băuturile răcoritoare nu trebuie să îți lipsească din frigider. Cea mai bună opțiune este socata, o băutură delicioasă, sănătoasă și ușor de pregătit. Așa că, dacă ți-am făcut poftă sau vrei să-ți amintești de gustul copilăriei, iată trei rețete simple pe care le poți încerca.

Socată cu portocale

Chiar dacă socata clasică se prepară doar cu apă, lămâie, flori de soc și miere, acum poți încerca și varianta cu suc de portocale.

Ingrediente

 • 6 flori de soc
 • 3 litri de apă plată
 • 200g miere de albine
 • 2 lămâi
 • 1 portocală
 • 6 boabe orez pentru sifonare

Mod de preparare:

Pentru început, trebuie să pregătești borcanele de sticlă pentru socată. Apoi, scutură florile de soc bine, clătește-le bine cu apă și lasă-le la scurs pe un prosop de hârtie. Pune, într-un vas de 3 litri, 200 g de miere, zeama de la o lămâie și de la o portocală. Taie cealaltă lămâie în felii subțiri și pune-o, de asemenea, în borcan. După ce ai amestecat mierea cu sucul de citrice, agită foarte bine vasul, până când ingredientele se dizolvă bine. Toarnă, apoi, lichidul în borcan și completează cu apă, până când vasul este 3/4 umplut. Amestecă tot conținutul, din nou, și adaugă florile de soc, după care completează cu apă, până când vasul este umplut complet. La final, adaugă și 5-6 boabe de orez, pentru ca băutura să iasă puțin acidulată. Acoperă vasul cu o farfurie și lasă la lumină, timp de două zile, timp în care mai amesteci de 2-3 ori pe zi. După cele două zile de fermentație, strecoară  băutura și pune-o în vase de sticlă, la frigider.

Socată cu ghimbir

Dacă vrei un pahar cu socată aromat, îți recomandăm rețeta cu ghimbir, simplu de preparat și cu un gust deosebit.

 Ingrediente

 • 5 l apă
 • 8 flori de soc
 • 2 lămâi
 • 100 g ghimbir
 • 100 g zahar/ 100 g miere

 Rețeta

Pregătește un borcan de 5 litri, în care vei pune cele opt flori de soc, zeama de la lămâile stoarse, puțină coajă de lămâie, zahărul și ghimbirul curățat și tăiat rondele subțiri. Amestecă bine ingredientele, până când zahărul este complet dizolvat, și lasă la macerat, la soare, timp de 48 de ore. Trebuie să acoperi borcanul cu o farfurie, dar să amesteci băutura, de 2-3 ori pe zi, pentru a potența aromele. La final, strecoară sucul și păstrează-l la frigider, până la servire

Socată cu zahăr ars

Dacă îți place caramelul, atunci, cu siguranță, vei iubi socata cu zahăr ars, care are o culoare aparte și o aromă inedită.

Ingrediente

 • 10-12 flori de soc mari
 •  350 g zahăr
 • 4-5 lămâi
 •  4 litri apă

Rețeta socatei aromate

Florile de soc trebuie curățate de impurități și clătite, delicat, în apă rece, ca să nu se rupă. Apoi, toarnă zahărul într-o cratiță încăpătoare și așază pe foc, pentru a se carameliza. După ce zahărul s-a transformat într-un sirop gros și ușor arămiu, toarnă peste el cei patru litri de apă. Chiar dacă la început se vor forma bucăți compacte de zahăr, lasă compoziția pe foc până când zahărul se topește complet.

Apoi, toarnă apa cu siropul de zahăr ars într-un borcan încăpător, și adaugă  zeama de lămâie, florile de soc și câteva felii de lămâie. Acoperă borcanul cu o farfurie și lasă-l la soare, pentru ca băutura să fermenteze. Compoziția se amestecă dimineața și seara, iar după două zile se strecoară și se pune la frigider.

Așadar, socata este băutura perfectă în timpul verii, sezon în care este necesar să ne hidratăm des. În plus, socata este ușor de pregătit, și necesită doar câteva ingrediente de bază: flori de soc, lămâi, zahăr și apă plată. Pentru a-ți fi mai ușor să o prepari, îți recomandăm să folosești dozatoare de apă plată, care au o capacitate mare și un design modern și ușor de utilizat.

Sursa Agerpres

One thought on “Socata cu portocale, Socata cu ghimbir, Socata cu zahar ars

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: