Leoparzii de zăpadă

Spread the love

“Felinele fantomă” din Munții Himalaya au atras turiști de-a lungul timpului, însă sunt foarte greu de depistat în mediul extrem datorită aspectului lor, scrie National Geographic.

Leoparzii de zăpadă sunt unele dintre cele mai enigmatice feline din lume. Desi rudele lor cele mai apropiate sunt tigrii, leoparzii de zăpadă nu pot rage, ci folosesc șuieraturi și mârâituri.

Leoparzii de zăpadă se pot camufla atât de bine în mediul lor încât se pot ascunde chiar în fata turiștilor sau fotografilor.

Pentru că se ascund atât de bine și teritoriul lor se extinde în 12 tari asiatice, experților le e greu să estimeze cât de mare e populația, de fapt. O echipa din Mongolia a reușit să monteze aparate de urmărire la gatul a 32 de leoparzi de zăpadă și au folosit datele pentru a afla mai multe informații despre comportamentul felinelor enigmatice.

Astfel, au aflat că un leopard al zăpezii mascul are un teritoriu de aproximativ 129 de km pătrați, pe când o femela are un teritoriu de aproximativ 77 km pătrați.

În încercarea de a proteja aceste “feline fantoma”, unele organizații regionale au pus la punct proiecte prin care compensează fermierii locali pentru animalele domestice vânate de leoparzi, ce, ocazional, ataca oi. Mai mult, unele exemplare de leoparzi de zăpadă sunt cunoscuți și apreciați de localnici.

Sursa digi-animalworld.tv

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: