Bors de curcan, Friptura de curcan la cuptor, Sarmale in foi de vita, Chiftele, Prajitura cu visine

Spread the love

Ce am bucatarit in weekend?

M-am trezit vineri dupa o zi infernala la serviciu cu un cadou neasteptat. Am primit cadou de la fratele meu o oratanie si anume o curca vie. Asa ca m-am pus pe treaba. Am oparit-o. jumulit-o de pene, parlit-o si portionat-o. Am lasat-o la frigider pana sambata dimineata. Cele doua pulpe le-am pus la bait cu condimente, vin, sare si usturoi. Sambata m-am trezit la ora 5 si un pic si m-am apucat de treaba. Am facut din aripi, maruntaie si spinare un bors, din piept in combinatie cu carne de porc si vita sarmale in foi de vita si chiftele si din pulpe friptura la cuptor.

Bors de curcan

Curcanul este o pasare care lasa multa grasime iar eu daca vad grasime plutitoare in mancare nu pot sa mananc. Asa mi-am invatat si familia sa evite grasimea chiar daca este vorba de curcan care nu are colesterol. Asa ca am pus bucatile de curcan la fiert in apa rece cu putina sare intr-o oala de 10 litri. Dupa ce au dat bine in clocot am aruncat apa am spalat bucatile si le-am pus la fiert cu apa curata. Am un fix, eu schimb prima apa dupa ce dau carnea in clocot, nu spumez. Dupa o jumatate de ora de fiert am inceput sa pun esalonat legumele peste carne. Am curatat 4 morcovi si o telina, l-am spalat bine si le-am taiat in bucatele mici. Dupa care le-am pus peste carne. Am luat doi ardei gras unul verde si unul rosu. L-am curatat de seminte, le-am spalat si taiat in bucati mici in forma de patratele si le-am pus in oala cu bors. Doua cepe potrivite le-am curatat, spalat si taiat si adaugat in oala. Am pus capacul si am lasat sa fiarba la foc potrivit. Din 20 in 20 minute mai amestecam in oala, degresam si mai puneam cate o cana mare de apa. Dupa o ora si 10 minute carnea era fiarta asa ca am adaugat o legatura de leustean care in primul rand am spalat-o foarte bine si am taiat-o foarte mic si o legatura de patrunjel. Am adaugat si 4 cartofi noi mari pe care i-am curatat de coaja, spalat si taiat bucati de dimensiune medie. Dupa 30 de minute am pus un kg de bors la fiert. Intre timp au fiert si cartofi asa ca am adaugat borsul si 3 linguri de pasta de tomate. Am adaugat sare si cu 5 minute inainte de a opri focul am mai adaugat o legatura de patrunjel pe care am spalat-o si taiat-o marunt.

Friptura de curcan la cuptor

Am tinut toata noapte cele doua pulpe la marinat in vin rosu, condimentate cu piper, cimbru si boia dulce, 4 catei de usturoi feliati si sare. Am crestat cu cutitul pulpele pe ambele parti. Dupa vreo trei ore am intors pulpele pe cealalta parte in tava si le-am tinut in frigider acoperite cu folie pana dimineata. Dimineata am adaugat 2 cani de apa si am pus tava in cuptorul incins, pulpele intorcandu-le cu pielea in sus. Au fost gata intr-o ora si jumatate. Am terminat ciorba si friptura in acelasi timp.

Dupa ce am terminat borsul si friptura m-am apucat de sarmale si chiftele. Am taiat pieptul de curcan in patratele si impreuna cu carnea de porc si vita le-am dat la masina de tocat. Am pus carne de porc ( spata) echivalentul in greutate a pieptului de curcan si vita doar un sfert din cantitate. Am impartit carnea tocata in doua parti una pentru sarmale si cealalta pentru chiftele.

Frunzele de vita le-am desarat. Compozitia pentru sarmale eu o fac asa carnea, ceapa, orez, sare si piper. Am avut in jur de 1.5 kg de carne tocata pentru sarmale si am pus 3 cepe mari si o cana de orez ( 150 g). Am curatat, spalat si tocat foarte marunt 3 cepe. Orezul l-am spalat si tinut in apa rece in jur de 15 minute. Am incorporat ceapa si orezul in carnea tocata si am adaugat sare si doar putin piper. Am amestecat foarte bine. Am facut 106 sarmale. Le-am pus in oala si au fiert o ora si jumatate la foc potrivit dupa care le-am mai tinut 30 de minute in cuptor dupa ce am adaugat sucul de rosii. Eu nu calesc niciodata legumele si nu folosesc deloc ulei si va asigur ca mancarea este excelenta.

In compozitia de chiftele am pus carne tocata in jur de 1.5 kg, 3 cepe, 1 capatana de usturoi, 3 cartofi, 2 oua, 1 legatura de patrunjel, sare si piper. Nu pun paine muiata doar cartofi. Am dat la masina de tocat, ceapa, cartofii, patrunjelul si usturoiul. Am amestecat bine totul dupa ce am condimentat cu sare si piper am adaugat cele doua oua batute bine inainte. Eu chiftelutele le dau prin pesmet pe care il fac in casa si le prajesc in ulei de floarea soarelui. Eu nu dau chiftelele prin faina inainte de prajire ci prin pesmet facut in casa. Le scot din tigaie dupa ce sau rumenit pe ambele parti si le pun pe un gratar cu o tava dedesubt la racit. Nu imi place sa le pun pe prosop hartie. Am fixatiile mele si cand gatesc. Au iesit doua castroane mari de chiftele. O parte le-am facut marinate. Sosul pentru chiftele marinate il fac din suc de rosii, frunza de dafin, sare si piper si clar ca fara ulei. Cand scade si este un pic grosut pun chiflele si le dau doar intr-un clocot.

Pe la 10.30 cand a aparut si familionul pe portativ in vizita eu eram gata cu mancarea. Am impartit hai ia de aici si tu si tu si gata acasa cu voi ca eu deja eram franta de oboseala in cele cinci ore de bucatarit. Nu am mai reusit sa le fac si ceva dulce asa ca astazi m-am trezit tot la cinci si un pic si am facut o prajitura cu visine. Astazi vine familionul dar stam la palavre ca eu una nu mai fac nimic.

Reteta mea de prajitura cu visine

6 oua

2 iaurturi mici

o cana si jumatate de zahar

o cana de ulei

1 praf de copt

un praf de sare

esenta de vanilie

faina

Am batut bine ouale cu zaharul, am adaugat cele doua iaurturi, parful de sare, uleiul si esenta de vanilie.Am pus faina jumatate din cantitate in jur de 300 g, am adaugat praful de copt fara sa il sting in otet sau lamaie si dupa care restul de faina. Compozitia trebuie sa curga cand o pui in tava. Am pus foaie de copt. Eu nu ung tava cu ulei sau faina doar pun o foaie de copt. Am spalat si curatat visinele de samburi. Dupa care le-am imprastiat peste compozitia din tava. Am incins cuptorul dupa ce am potrivit focul am tinut 45 de minute in cuptor si am incercat sa vad daca este bine facuta cu un bat de scobitoare. Am scos-o din cuptor am lasat-o la racit inainte de taiere am dat-o cu zahar pudra.

Eu gatesc din placere de la 12 ani. Primul meu fel de mancare a fost varza dulce fara carne. Nu imi place sa folosesc cand gatesc lucruri inutile. Nu gatesc cu ulei, delicat, rantas, calit. La cuptor mancarea iese excelenta in sucul carnii propriu adaugand legume pe masura si verdeata. Sunt pentru mancarea gatita in casa, mie nu imi lipseste ciorba sau supa care este benefica pentru organism. Fac doua sau trei ciorbe/supe saptamanal iar felul doi il mai fac si pe loc, un gratar de exemplu. Nu imi place nici mancarea tinuta in frigider mai mult de doua zile. Fac prajituri in casa dar doar de doua ori pe luna restul mancam numai fructe. Cand gatesc mai mult cum sa intamplat in acest weekend impart mancarea cu fratii mei si mai duc ceva si vecinei. Este greu intradevar sa pierzi ore bune in bucatarie dar pentru sanatatea ta si a celor din jur pe care ii iubesti chiar nu este un efort. Si in fond eu primesc laudele si multumirea sufleteasca. Asa ca se merita.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: