Bors de peste, plachie de crap, salata de icre, somn la gratar cu sos de iaurt si usturoi

Spread the love

Bors de peste

Ingredinte

peste – 3 kg (eu am pus cap/coada de crap, caras, trunghi de somn)

morcov – 3 buc

albitura radacina de patrunjel – 2 buc

ceapa – 2 buc

ardei gras – 2 buc

patrunjel – 1 legatura

leustean – 2 legaturi

suc de rosii – 500 g

bors sau zeama de lamaie – eu pun bors facut de mine in casa

sare

Am preferat o preparare rapida si atunci am spalat si curatat morcovul si albitura si le-am dat prin razatoarea mare. Ceapa am curatat-o, am spalat-o si am taiat-o marunt, iar ardeiul l-am spalat, curatat de cotor si seminte si l-am taiat tot marunt. Intr-o oala de 10 litri am pus legumele la fiert. Pestele l-am curatat de solzi, de mate, l-am spalat bine, l-am portionat l-am pus intr-un castron, acoperit cu folie la frigider timp de 30 de minute cat au fiert legumele. Din 6 rosii mari si foarte bine coapte am facut la masina repede un suc de rosii. Dupa 30 de minute de fiert legumele, am adaugat pestele si verdeata pe care am spalat-o si tocat-o marunt. Am lasat la fiert doar 10 minute si am pus borsul, sucul de rosii si sarea. Dupa inca 10 minute de fiert am oprit focul si am pus capacul. Deci intr-o ora borsul de peste este gata.

Plachia de crap

Ingredinte

crap – 3 kg ( fara cap, fara coada)

ceapa – 4 buc

morcov – 1 buc

ardei – 2 buc

4 catei de usturoi zdrobiti

suc de rosii

patrunjel verde

sare

piper

se mai poate adauga frunza de dafin si vin – dar eu nu pun

Morcovul il curat, spal si il dau prin razatoare. Ardeiul si ceapa dupa ce le curat si le spal le tai foarte marunt. Fac suc de rosii din 1 kg de rosii. Pestele il curat de solzi, de mate, il spal si portionez. Curat usturoiul, il spal si zdrobesc cu aparatul. Intr-un vas yena oval cu capac pentru cuptor pun legumele, pestele si apa 2 cani doar cat pestele sa fie acoperit cu apa doar jumatate. Tin la cuptor 30 minute dupa care adaug sucul de rosii, usturoiul, patrunjelul spalat si tocat marunt, sare. Intorc usor pestele bucata cu bucata fara sa il faram cu o paleta din lemn mica. Mai las la cuptor inca 15 minute dupa care opresc focul si las in cuptor fara capac inca 15 minute. In maxim o ora plachia este gata,

Salata de icre

Ingredinte

Icre de crap – 150 g

Miez de paine muiat in apa si stors bine – 150 g

ulei – 800 ml

zeama de lamaie – 3 linguri

ceapa – 3 buc

Icrele trebuie sa fie curatate de pielita si tinute la sare. Intr-un castron din plastic pun icrele si miezul de paine. Cu lingura de lemn amestesc in sensul acelor de ceasornic sau cu mixerul dar cu o viteza mai mica la inceput. Eu apelez la mixer. Se toarna uleiul putin cate putin si se amesteca pana cand acesta se incorporeaza. La final se adauga zeama de lamaie si ceapa. Ceapa trebuie curatata, spalata si tocata marunt. Icrele se tin numai la frigider intr-un bol acoperit sau chiar borcan cu capac.

Somn la gratar cu sos de iaurt si usturoi

Ingredinte

somn

sare

iaurt sau smantata

usturoi

Pestele se curata de mate, se spala, se portioneaza se pune sare si se lasa la frigider 30 de minute. Este de preferabil curatat de piele, deci doar file de somn. Somnul este un peste bun, fara oase dar este de preferat cel cu dimensiuni potrivite cel mare are totusi un gust de mal si este foarte gras. Eu capul chiar daca este mare il arunc. Gratarul trabuie sa fie foarte bine incins fiindca pestele se poate lipi. Variante ar mai fi, de pus pestele pe un pat de rondele de lamaie sau de uns gratarul cu untura. Eu pun pestele pe gratarul foarte bine incins. Se intoarce doar o singura data. Cand este bine patruns se scoate cu o furculita de gratar si se pune intr-un castron acoperit. Am curatat doua capatani de usturoi, am spalat cateii de usturoi si i-am zdrobit cu aparatul. Am pus usturoiul zdrobit in 300 g de iaurt si putina sare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: