Salata de vinete/ Vinete cu maioneza si usturoi, Ciorba de rosii cu fidea, Pulpe de pui cu smântâna, Friptura de porc cu cartofi noi la cuptor

Spread the love

Ce am bucatarit in weekend?

Salata de vinete/ Vinete cu maioneza si usturoi

Ciorba de rosii cu fidea

Pulpe de pui cu smântâna

Friptura de porc cu cartofi noi la cuptor

Salata de vinete

Am doua retete pentru salata de vinete asa ca de fiecare data ma folosesc de 3 kg de vinete. Imi aleg vinetele sa fie negre, cu forma alungita, fara pete si la atingere sa nu fie pietroase. Le spal, le las la uscat si le pun pe gratar la copt. Le intorc pe fiecare parte. Dupa ce sunt coapte bine le las putin la racorit, le curat de coaja arsa, le spal, arunc codita si le storc bine dupa care le mai tin pe un tocator din lemn dar in pozitie inclinata sa se mai scurga. Impart in doua vinetele coapte. Le toc pe toate pe un fund de lemn, cu un tocator de lemn si le amestec doar cu lingura de lemn. Fac o salata de vinete clasica cu ceapa, ulei si sare si o salata cu vinete cu maioneza si usturoi. Eu ceapa o curat de coaja, o tai in doua si o tin 10 minute in apa rece. O toc marunt de tot si o mai tin 10 minute cu un praf de sare. Vinetele si uleiul le amestec foarte bine cu lingura de lemn pana vinetele se deschid la culoare dupa care adaug ceapa care are deja sare pe ea dar este moale si foarte fina. La un kg de vinete coapte, pun 5 linguri de ulei, 2 cepe mari si sare. Prefer ceapa mare in acest caz. Pentru vinetele cu maioneza, fac o maioneza din doua galbenusuri crude, o lingurita de mustar, un praf de sare si zeama de la o jumatate de lamaie. Cele doua galbenusuri de ou le pun intr-un castron cu o lingurita de mustar clasic si un praf de sare. Uleiul il adaug putin cate putin si amestec continuu cu lingura de lemn intr-un singur sens. Cantitatea de ulei folosita este 250/ 300 ml. La sfarsit adaug zeama de lamaie. Vinetele tocate le amestec bine cu maioneza si adaug usturoi zdrobit. La un kilogram de vinete coapte am pus in jur 180 g de maioneza. Ambele retete le tin in borcane la frigider dar cu inchidere ermetica, nu cu capac. Eu le pregatesc dimineata si le consumam la pranz. Sa fie reci.

Ciorba de rosii cu fidea

Am dat 3 kg de rosii la masina. Am pus la fiert intr-o oala, 5 litri apa legume curatate dar intregi sau doar taiate in doua. Si anume o telina, spalata, curatata si taiata in doua, 4 morcovi, spalati, curatati si taiati tot in doua, o albitura, spalata, curatata si adaugata intreaga. Dupa ce au fiert pe jumatate am adaugat 3 ardei grasi, spalati, curatati de seminte si cotor si rupti in doua si 2 cepe mici, spalate si curatate. Cand toate au fost bine fierte am scos toate legumele si le-am dat la blender. Pireul l-am pus in apa in care au fiert si am adaugat sucul de rosii.Dupa 15 minute de fiert am adaugat fideaua care a fiert in 8-10 minute. Am oprit focul si am tocat o legatura de patrunjel care in primul rand a fost foarte bine spalata si am pus-o in oala. Acum am adaugat si sarea. Am amestecat dupa care am pus capacul.

Pulpe de pui cu smântâna

Am facut din pulpe de pui superioare, si anume din 12 buc. Le-am spalat si le-am pus la fiert. Am aruncat prima apa. Le-am repus din nou la fiert dar cu apa doar cat se le acopere. Dupa 15 minute de fiert am adaugat peste ele doua legaturi de marar. Mararul a fost spalat si tocat marunt. Intr-un castron am pus 5 linguri de faina in 150 ml de apa rece. Dupa ce a fiert mararul si pulpele erau si ele fierte am adaugat faina dizolvata in apa si sare dupa gust. Am amestecat timp de 10 minute pana cand sosul sa ingrosat. Am oprit focul, am lasat la racorit mancarea 20 minute dupa care am adaugat 400 ml de smantana. Este o mancare foarte racoritoare si combinatia de pui cu marar si smantana este de-a dreptul delicioasa.

Friptura de porc cu cartofi noi la cuptor

Am tinut 4 ore la frigider 1.5 kg de spata de porc, feliata condimentata cu cimbru, piper, boia si sare. Cu doua ore inainte de pranz am adaugat trei cani de apa si am pus tava in cuptor. Dupa o ora am adaugat cartofi care au fost curatati de coaja, spalati si taiati in sferturi. Am mai pus doua cani de apa. Am tinut inca 30 de minute.Am adaugat si putina sare pe cartofi si am lasat tava in cuptor cu focul stins. Se serveste calda. Am facut salata de varza dar si maioneza cu usturoi.

La desert am avut fructe si pepene rosu.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: