Informații privind îngrijirea stomacului

Spread the love

Stomacul este un alt organ care aparține de sistemul digestiv și este cea mai dilatată porțiune a acestuia. Stomacul este situat în loja gastrică și este cuprins între esofag și duoden. Stomacul este separat de esofag prin orificiul cardial, iar de intestinul subțire este separat de orificiul piloric, potrivit newsmed.ro.

Rolul stomacului este de a digera alimentele prin acțiunea sa mecanică și chimică, formând chimul gastric.

Stomacul poate să difere de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex, perioadă funcțională, regim alimentar. În mod normal, în poziție verticală, pe stomacul gol, stomacul unei persoane poate fi comparat cu un J majuscul sau cu o undiță. Când stomacul este plin cu mâncare, acesta crește în dimensiune, însă își păstrează forma clasică.

În stare de umplere normală, stomacul are o lungime de 25 cm, lățime între cele 2 curburi de 12 cm, o grosime de 8 cm. Un stomac gol are o lungime de 18 cm, 7 cm lățime, 0 grosime, pereții fiind aplicați unul peste celălalt. Capacitatea medie a stomacului este de 1 300 cmc, însă aceasta se poate modifica în funcție de anumiți factori.

Stomacul prezintă 2 margini, 2 pereți și 2 orificii.

1.      Marginea dreaptă corespunde curburii mici, este concavă și este formată dintr-un segment mai lung, vertical și unul mai scurt cu direcție transversală sau puțin ascendentă pe dreaptă. Locul de trecere dintre aceste două segmente se numește incizura unghiulară și este foarte importantă în clinică și radiologie. Segmentul orizontal prezintă două incizuri. Prima este incizura duodenopilorică superioară, care marchează limita exterioară dintre stomac și duoden, iar a 2-a se numește incizura pilorică superioară și se găsește la aproximativ 4 cm în stânga precedentei.

2.      Marginea stângă (curbura mare) este convexă și este mai mare comparativ cu marginea dreaptă. Această margine pornește de la marginea stângă a esofagului cu care formează incizura cardială, numită și unghiul lui His, după care străbate fundul și corpul stomacului și se recurbează la dreapta și în sus. Aici avem o incizură duodenopilorică inferioară și o incizură pilorică inferioară.

3.      Peretele anterior este separat de cel posterior prin cele două curburi. Peretele anterior privește înainte și puțin în sus, comparativ cu cel posterior care este orientat înapoi și ușor în jos.

4.      Stomacul prezintă două orificii: orificiul cardial, numit și ”cardia”, care se află în locul de comunicare a stomacului cu esofagul și orificiul piloric care conduce în duoden.

Diviziunile stomacului

Porțiunea verticală, superioară, este mai voluminoasă și cuprinde porțiunea cardială, fundul și corpul stomacului.  Porțiunea cardială corespunde orificiului cardial care se află la interior și este o zonă de aproximativ 3-4 cm. Fundul stomacului se mai numește și fornixul gastric, acesta se află în partea superioară a stomacului și este cea mai dilatată porțiune. Corpul stomacului continuă fundul stomacului și ține până la linia care trece prin incizura unghiulară și întâlnește depresiunea sfincterului antrului. În porțiunea verticală, partea superioară, se află o calotă clară, aceasta numindu-se camera sau bula cu aer și reprezintă fundul stomacului (fornixul).

Porțiunea orizonatală se mai numește porțiune pilorică și se împarte în 2 segmente: antrul și canalul piloric. Antrul se află în dreapta corpului stomacului și este puțin dilatat. Canalul piloric este îngust, scurt și are forma unui cilindru.

Pilorul este ultima porțiune a stomacului, este strâmtă, are de o lungime de aproximativ 5 cm și conține sfincterul piloric.

Stomacul bilocular face referire la împărțirea stomacului în două segmente: unul cardial ți unul piloric. Acestea sunt separate pe la jumătatea stomacului printr-o îngustare.

Peretele anterior privește înainte și ușor în sus, are 2 porțiuni: una pentru peretele abdominal și una pentru cel toracic. Porțiunea toracică este acoperită de diafragm și răspunde coastelor 5, 6, 7, 8, 9 din stânga și spațiilor intercostale respective. În partea medială este acoperit și de fața viscerală a lobului stâng al ficatului.

Noțiunea de ”spațiul lui Traube” este folosită în clinică, acesta fiind situat pe partea anterioară a bazei hemitoracelui stâng, la nivelul proiecției fundului gastric.

Porțiunea abdominală are la rândul ei 2 zone: zona laterală și cea medială. Zona laterală este acoperită de fața viscerală a ficatului. Zona medială se află în raport cu peretele muscular anterior al abdomenului, are formă triunghiulară și este numit în clinică ”triunghiul lui Labbe”.

Peretele posterior privește înapoi și ușor în jos și formează peretele anterior al marelui diverticul al cavității peritoneale, numit bursa omentală.

Curbura mare se arcuiește în jos și spre sstânga și se află în raport cu colonul transvers de care este legat prin ligamentul gastrocolic.

Curbura mică răspunde lobului caudal al ficatului, iar prin peritoneul posterior al vestibului bursei omentale răspund aorta, vena cavă inferioră, trunchiul celiac, plexul solar.

Fundul stomacului vine în raport cu inima, pleura, plămânul stâng, prin intermediul diafragmei. Porțiunea cardială vine în raport cu impresiunea esofagiană a ficatului, iar pilorul cu prima porțiune a duodenului.

Afecţiunile stomacului sunt adesea cauzate de bacterii, alimentele pe care le consumăm, de bagajul genetic şi de stres. Gastrita este o inflamaţie a stomacului. Dacă această stare se menţine pe termen lung fără a fi tratată poate să apară ulcerul gastric. Manifestările sunt reprezentate de senzaţie de greaţă, vărsătură, crampe, durere de cap, balonare. În unele cazuri pot să apară şi firişoare de sânge, sau chiar sânge în cantitate mai mare. Această situaţie este extrem de neplăcută şi impune prezentarea de urgenţă la medic, putând să anunţe un cancer gastric, potrivit sensmedica.ro.

În funcţie de particularităţile fiecărui pacient şi de problemele de sănătate asociate, trebuie aplicată schema terapeutică corespunzătoare. În bolile de stomac, alimentaţia este unul dintre principalii pioni. În funcţie de tipul de aliment, acesta poate creşte secreţia gastrică şi astfel să întreţină durerea de stomac. Alte tipuri de alimente au rol “protector”, de a scădea aciditatea gastrică.

Alimente puternic stimulatoare ale secreţiei gastrice:

 • Carne şi derivate: carne prăjită, sărată, afumată, peşte sărat sau afumat, mezeluri, carnea roşie are acţiune mai puternică decât cea albă
 • Cereale şi derivate: pâine neagră, pâine prăjită, pâine proaspătă
 • Legume: legume nefierte
 • Fructe: proaspete, care conţin acizi organici (merele)
 • Condimentele: piper, boia, muştar, scorţişoara, cuişoare
 • Băuturi: toate băuturile alcoolice, apele carbogazoase, apele clorurosodice, cafea, cacao degresată, lapte degresat

Alimente slab excitante ale secreţiei gastrice:

 • Carne şi derivate: carne fiartă, tocată, de preferinţa carnea albă de pasăre şi peşte, creier
 • Oul: fiert moale
 • Lapte şi derivate: lapte, smântână, brânză cu smântână, brânzeturi nefermentate
 • Derivate de cereale: paste făinoase, fierte, budinci, sufleuri cu smântână, unt, pâine albă veche de o zi, biscuiţi
 • Legume: piureuri, pasate, pătrunjel, conopidă, anghinare, cartofi, salate
 • Grăsimi: unt proaspăt, nesărat, uleiuri vegetale
 • Băuturi: lapte, ceai uşor, ape minerale alcaline plate, cacao, ciocolată

Alimentaţia joacă un rol important în buna funcţionare a stomacului şi a întregului tub digestiv, putând să contribuie la restabilirea stării de sănătate. Medicul nutriţionist vă poate ajuta să alegeţi acele alimente care vi se potrivesc cel mai bine.

Dintre alimentele care afectează negativ stomacul, cele mai nocive sunt laptele integral sau nepasteurizat și brânzeturile cu arome puternice.

Unii susțin că principala cauză o reprezintă ingredientele artificiale din componența acestor lactate, iar alții sunt de părere că, fiind mamifere, devenim intoleranți la lactoză după încheierea perioadei alăptării.

Indiferent de originea problemei, cert este că majoritatea persoanelor se simt rău după ce consumă lactate. Motivul este faptul că organismul uman nu produce enzimele necesare pentru a digera aceste produse.

Lactatele se lipesc de mucoasa intestinală, fapt care provoacă inflamații la nivelul stomacului, dar și indigestie sau acumulare în exces a gazelor intestinale, a toxinelor și a grăsimii.

Ce înseamnă să ai obiceiuri alimentare nesănătoase? De pildă, nu reziști mai mult de o oră fără să mănânci, servești gustări tot timpul sau ai mereu la îndemână ceva dulce sau gumă de mestecat.

Renunțarea la obiceiurile dăunătoare ajută la îngrijirea stomacului și la buna funcționare a organismului.

Combinații alimentare dăunătoare

Pentru îngrijirea stomacului și prevenirea îmbolnăvirii, este bine să încerci să eviți anumite combinații alimentare. Nutriționiștii susțin că acest aspect depinde de fiecare persoană în parte.

În general, nu este recomandat să consumăm carbohidrați și proteine în cadrul aceleiași mese dacă suferim de probleme gastrice. Pentru a digera carbohidrați, stomacul trebuie să aibă un pH alcalin, iar proteinele au nevoie de acizi pentru a fi digerate.

Dacă alegem să consumăm alimente bogate în acești doi nutrienți în același timp, stomacul va trebui să depună un efort suplimentar pentru a realiza digestia lor simultană. Din acest motiv, te sfătuim să le consumi separat—de pildă, proteine la prânz și carbohidrați la cină.

Dacă ai astfel de obiceiuri, stomacul tău va fi suprasolicitat și nu va putea niciodată să se odihnească. Acest lucru va provoca disconfort, indigestie, o absorbție deficitară a nutrienților, dureri de stomac și nu numai.

Sfaturi pentru îngrijirea stomacului

 • Bea ceaiuri preparate din plante medicinale, cum ar fi mușețelul, anasonul și menta.
 • Practică exerciții fizice mai des, astfel încât să-ți stimulezi tranzitul intestinal.
 • Consumă mai multe fibre și alimente pe bază de cereale integrale.
 • Evită iritanții ca alcoolul, cafeaua și oțetul.
 • Mestecă încet și savurează fiecare gustare. Nu mânca în grabă și taie mâncarea în bucățele.
 • Evită să mănânci atunci când ești furios, nervos sau neliniștit.

Cancerul gastric sau cancerul de stomac este cancerul care apare in stomac – sacul muscular localizat in mijlocul partii superioare a abdomenului, chiar sub coaste. Stomacul primeste si stocheaza alimentele pe care le mancam, pentru ca apoi sa le descompuna si sa le digerem potrivit reginamaria.ro.

Conform statisticilor internationale, cancerul gastric este a treia cea mai frecventa cauza de deces prin cancer din lume. Afectiunea continua sa fie greu de tratat, deoarece majoritatea pacientilor ajunge la medicul gastroenterolog cand boala este avansata.

Cancerul de stomac nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care pot aparea in abdomen, cum ar fi cancerul de colon (intestinul gros), ficat, pancreas sau intestin subtire, deoarece aceste tipuri de cancer pot avea simptome, evolutii si tratamente diferite.

Factori de risc pentru cancerul de stomac

Deocamdata, nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia cancerului de stomac. Cercetarile arata ca exista o corelatie puternica intre acest tip de cancer si o dieta bogata in alimente afumate si sarate. 

O serie de factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de stomac, precum:
•    Dieta bogata in alimente sarate si afumate
•    Dieta saraca in fructe si legume
•    Consumul de alimente contaminate cu un anumit tip de ciuperci care produc aflatoxina
•    Istoric familial de cancer de stomac
•    Infectia cu Helicobacter pylori
•    Inflamatia stomacului pe termen lung
•    Anemie pernicioasa
•    Fumat
•    Polipi la stomac

Cum se dezvolta cancerul de stomac?

In general, cancerul incepe atunci cand apare o mutatie in ADN-ul unei celule. Aceasta mutatie face ca celula sa creasca, sa se inmulteasca intr-un ritm rapid si sa traiasca mai mult decat o celula normala. Acumularea celulelor canceroase formeaza o tumora, care poate invada structurile din apropiere. Celulele canceroase se pot rupe de tumora si se pot raspandi in tot corpul.

Cancerul de stomac se dezvolta lent, pe parcursul mai multor ani. In prima faza apar modificari pre-canceroase in captuseala interioara a stomacului (mucoasa), care rareori cauzeaza simptome specifice. Prin urmare, modificarile pre-canceroase raman, de multe ori, nedetectate. 

De la nivelul mucoasei, celulele canceroase se pot raspandi in diferite moduri:
•    Pot invada din aproape in aproape tot peretele stomacului si organele din apropiere 
•    Se pot raspandi prin vasele limfatice la ganglionii limfatici din apropiere
•    In stadii avansate, celulele canceroase ajung prin intermediul fluxului sanguin la organe aflate la distanta, precum: ficat, plamani si oase 

Adenocarcinomul – cel mai frecvent tip de cancer de stomac

Tipul de celulele care formeaza tumora determina atat tipul de cancer de stomac, cat si optiunile de tratament recomandate. 

Cel mai frecvent tip de cancer de stomac, care reprezinta 90%-95% din toate cazurile, incepe in celulele glandulare ale stomacului, care produc si elibereaza fluide, cum ar fi mucusul. Este vorba despre adenocarcinom – tipul de cancer la care ne referimin general atunci cand vorbim despre cancer de stomac.

Tipuri rare de cancer de stomac:
•    Limfom – cancerul care incepe in celulele sistemului imunitar. Peretii stomacului contin un numar mic de celule ale sistemului imunitar si de aceea, acest tip de cancer de stomac este rar
•    Carcinom – cancerul care incepe in celulele producatoare de hormoni. Si acesta este un tip rar de cancer de stomac
•    Tumori stromale gastrointestinale (GIST – gastrointestinal stromal tumor) – apar in celulele specifice ale sistemului nervos din stomac

Semne si simptome ale cancerului de stomac:

•    Oboseala
•    Senzatie de balonare dupa masa
•    Senzatie de stomac plin dupa consumul unei cantitati mici de alimente
•    Pirozis (arsuri gastrointestinale) sever si persistent
•    Indigestie severa si care nu raspunde la tratament
•    Greata persistenta si inexplicabila
•    Dureri de stomac
•    Varsaturi persistente
•    Pierderea in greutate neintentionata

Daca prezinti unul sau mai multe dintre semnele si simptomele de mai sus, consulta imediat un medic gastroenterolog, pentru a depista cauzele exacte ale problemelor.

Diagnosticul cancerului de stomac

Stabilirea diagnosticului de cancer de stomac se realizeaza pe baza rezultatelor urmatoarelor teste si proceduri:
•    Endoscopie digestiva superioara – un tub subtire care are atasata o camera video mica este introdus pe gat in stomac, pentru a permite o evaluare detaliata a stomacului si a eventualelor semne de cancer. Daca medicul gastroenterolog observa ceva suspect, va preleva o bucata de tesut pentru analize (biopsie gastrica).
•    Teste imagistice, precum: tomografie computerizata (CT) si tranzit baritat – o metoda de examinare speciala cu raze X si substanta de contrast

In cazul in care medicul gastroenterolog descopera o tumora, poate recomanda teste suplimentare, pentru a determina gradul de raspandire al cancerului de stomac (stadiul). Printre acestea se numara:
•    Testele imagistice: CT si tomografie cu emisie de pozitroni (PET) – o metoda moderna care permite examinarea completa a corpului
•    Interventiile chirurgicale exploratorii. De cel emai multe ori, se realizeaza laparoscopic si sunt recomandate pentru evaluarea cat mai precisa a evolutiei cancerului de stomac.

Stadiile cancerului de stomac:

•    Stadiul I – tumora este limitata la stratul de tesut care captuseste interiorul stomacului. Este posibil ca celulele canceroase sa se fi extins la un numar limitat de ganglioni limfatici din apropiere.
•    Stadiul II – cancerul s-a extins in stratul muscular al peretelui stomacului si la mai multi ganglioni limfatici.
•    Stadiul III – cancerul este prezent in toate straturile stomacului si s-a extins inclusiv la structurile din apropiere.
•    Stadiul IV – cancerul s-a raspandit in alte organe 

Tratamentul cancerului de stomac

Optiunile de tratament pentru cancerul de stomac depind de stadiul cancerului, starea generala de sanatate si preferintele fiecarui pacient in parte.

Tratamentul chirurgical

Scopul interventiei chirurgicale este de a elimina intreaga tumora si o anumita portiune de tesut sanatos, atunci cand este posibil. Exista mai multe tipuri de operatii recomandate:
•    Rezectia endoscopica a mucoaselor – indepartarea tumorilor incipiente din mucoasa stomacului cu ajutorul endoscopului Cancerele foarte mici limitate la mucoasa stomacului pot fi indepartate in timpul endoscopiei. Medicul foloseste instrumente speciale pentru a elimina cancerul si o portiune de tesut sanatos din mucoasa stomacului.
•    Gastrectomie subtotala – indepartarea unei parti a stomacului. In timpul interventiei, medicul chirurg indeparteaza doar partea stomacului afectata de cancer.
•    Gastrectomie totala – scoaterea intregului stomac. Dupa indepartarea intregului stomac, esofagul este conectat direct la nivelul intestinului subtire, pentru a permite alimentelor sa treaca prin sistemul digestiv.
•    Indepartarea ganglionilor limfatici. Chirurgul examineaza si indeparteaza ganglionii limfatici de la nivelul abdomenului pentru a verifica daca acestia contin celulele canceroase.
•    Interventie chirurgicala paleativa pentru ameliorarea semnelor si simptomelor pacientilor cu boala avansata. Indepartarea unei parti din stomac poate ameliora semnele si simptomele la persoanele cu cancer de stomac avansat. In acest caz, interventia chirurgicala nu se efectueaza pentru vindecarea cancerului, ci pentru reducerea efectelor secundare ale bolii.

Radioterapia

Poate fi utilizata inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora tumora, astfel incat aceasta sa poata fi indepartata cu usurinta. De asemenea, poate fi folosita si dupa o interventie chirurgicala, pentru a distruge orice celulele canceroase care ar putea sa ramana in jurul stomacului. Radioterapia poate fi combinata cu chimioterapia, iar in cazurile avansate este recomandata pentru a ameliora efectele secundare cauzate de o tumora mare. 

Radioterapia poate avea la randul ei efecte secundare, precum: diaree, indigestie, greata si varsaturi.

Chimioterapia

Asemenea radioterapiei, chimioterapia poate fi administrata atat inainte de o interventie chirurgicala pentru diminuarea dimensiunii unei tumori, cat si dupa interventia chirurgicala, pentru a distruge orice celulele canceroase care ar putea ramane in organism. De asemenea, chimioterapia poate fi utilizata la persoanele cu cancer de stomac avansat, pentru ameliora semnele si simptomele.

Terapie tintita

Terapia tintita consta in utilizeaza unor medicamente speciale concepute pentru a ataca anomalii specifice din interiorul celulelor canceroase. Discuta cu medicul oncolog despre disponibilitatea acestui tip de terapie.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: