Cafeaua – Informații și curiozități

Spread the love

Multi dintre noi nu și-ar putea imagina cum ar fi începutul unei zile fără o ceașca de cafea (mai tare sau mai slabă, mai aromată, cu sau fără zahăr/lapte etc.).

Gustoasă și energizantă, apreciată in toate coturile lumii, cafeaua și-a câștigat relativ recent locul in topul băuturilor preferate pe mapamond.

Istoria cafelei este plină cu nenumărate legende. Efectul său stimulativ asupra organismului uman a fost descoperit din întâmplare, ca și virtuțile terapeutice ale ceaiului, dar cu peste o mie de ani mai târziu. Conform legendei, totul a început în secolul al 9-lea în Abisinia, Etiopia de astăzi. Un păstor din provincia Kaffa a fost uimit că caprele sale nu puteau dormi noaptea. Neștiind ce să facă, el a apelat la călugării unei mănăstiri din apropiere, care au deslușit misterul: caprelor le plăcea să mănânce fructele unei plante ciudate – arbustul de cafea. Mânați de curiozitate științifică, călugării au pregătit o infuzie din aceste boabe și, după ce au băut-o, s-au simțit cu toții plini de energie.

Cafeaua a început să câștige teren in Orientul Mijlociu in secolul XV, de unde s-a răspândit treptat in restul Asiei si Peninsula Italica, urmând ca restul Europei sa descopere licoarea energizanta de la „italieni”. Cafeaua ajunge si in Americi după 1700, iar in anul 1773 cafeaua este declarată băutură națională in SUA.

Anii 2000: după industria petrolieră, industria cafelei ajunge pe locul 2 mondial ca și importantă economică.
In prezent, in scop industrial se cultivă 4 soiuri de cafea: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype. Dintre acestea, cea mai apreciată și, implicit, cea mai cultivată este cafeaua Arabica – soi mai aromat și mai putin concentrat in cafeina fată de Robusta.


Știați ca…

Potrivit documentelor cunoscute, bucureștenii au avut prima cafenea înaintea parizienilor? Astfel, prima cafenea cunoscuta in București apare in 1667, in vreme ce prima cafenea pariziană este documentată ca fiind înființată in 1672.

In Brazilia, industria cafelei a debutat in anul 1727, urmare a legăturii extraconjugale dintre colonelul brazilian Francisco de Melo Palheta și soția guvernatorului francez din Guiana. In acea perioada francezii păzeau strașnic culturile pentru a nu se răspândi in întreaga lume.

In tradiția arabă veche, femeia putea divorța de soțul ei dacă acesta nu ii asigura suficienta cafea.

Un bob de cafea conține aproximativ 1.300 de substanțe diferite, nu toate fiind identificate sub aspect chimic.


Obiceiuri de consum


Mexic:
 in mod traditional, cafeaua este servita in căni de lut, îndulcită cu zahar brun nerafinat și îmbogățită cu un bețișor de scorțișoară.

Italienii
 prefera in general cafeaua concentrata, servita in doze mici.

Irlandezii
 au și un mod specific de a consuma cafea: Irish coffee. Aceasta băutura conține cafea, whiskey, frișca și zahăr. In mod traditional, Irish coffee se servește după cina.

Turcia:
 cafeaua turcească autentică, preparată la nisip, este din ce in ce mai rară in Turcia modernă, fiind înlocuită de variantele noi de preparare, specifice continentului european.

Americanii
 consuma cel mai des espresso cu adaos de apa fierbinte, băut la cană și cunoscut in lume ca “Americano”.

Francezii
 aleg de obicei cafe au lait: un espresso servit cu lapte fierbinte fie in ceașcă, fie separat, pe farfurioară.

Servirea cafelei nu reprezintă doar un simplu obicei, unele persoane făcând din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servită sub diferite forme, mai slabă sau mai puternică, fiecare persoană având propriile preferințe.

Unele persoane își macină boabele de cafea in fiecare dimineață și prepară băutura fierbinte la ibric, acest procedeu putând sa dureze chiar și câteva zeci de minute.

In zilele noastre, cafeaua se găsește sub diferite ambalaje, inclusiv capsule, si poate fi preparata foarte rapid cu ajutorul unor mașinării speciale.

Prepararea cafelei

Acasă, cafeaua poate fi pregătită la ibric (turcească), la filtru, la espressor, la presa franceză, machinetta sau jebena. In Romania cea mai folosita metodă de preparare a cafelei este cea la ibric, fiind preferate de asemenea şi cea la filtru sau la espressor.

Cafeaua la ibric

Pentru cafeaua la ibric, numită și turcească se folosește cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă şi zahăr într-un ibric. Adevărata cafea turcească este preparată cu Ibrik, o cratiță de cupru, în care se pot prepara porții, ex. pentru 4 persoane folosind 2 dl de apă, 4 lingurițe de pulbere de cafea turceasca și 4 lingurițe de zahăr. Într-un ibric de cafea se toarnă apă, se adaugă zahăr și cafea pulbere și se amestecă după care se lasă la fiert. Când cafeaua începe să se umfle și se va fi format o spuma pe suprafață, se scoate de la foc și se distribuie spuma cu o linguriță de cafea in 4 cești. Se mai pune pe foc pentru un moment, evitând să dea in clocot, apoi se servește fără agitare, pentru a nu „demonta” spuma de cafea. O cafea bine preparată la ibric are caimac în partea superioară, este omogenă și nu conține particule de cafea în lichid sau caimac. Se servește fierbinte și este de obicei servită cu un pahar de apă rece pentru a reîmprospăta gura și a savura mai bine aroma cafelei.

Cafea la filtru

Pentru prepararea cafelei la filtru punem cafeaua măcinată într-un filtru de hârtie și peste ea este picurată apa fierbinte. Obținem o cafea clară, translucidă și fără sedimente. Cafelei la filtru ii lipsesc o serie de uleiuri şi arome care sunt reținute de filtrul de hârtie.

Cafea espresso

Cafeaua espresso se obține printr-o metoda specială de extracție a cafelei sub presiune, prin aparatul profesional. Primul prototip de aparat espresso datează din 1855. Cafea espresso, obținută după trecerea apei fierbinți la 9 – 12 atmosfere prin cafeaua măcinată şi tasată, are o spumă foarte fină, densă și catifelată, care complimentează o cafea bogată în arome.

Presa franceză

Presa franceză este un dispozitiv simplu de preparare, inventat în Franța având un cilindru de sticlă cu un filtru de piston în capac. Se potrivește în cilindru amestecul de pulbere de cafea, și se toarnă apă fierbinte. Se tine presat cu pistonul timp de circa trei minute. Apa este necesar sa fie foarte fierbinte, dar nu ar trebui să ajungă la punctul de fierbere, deoarece s-ar putea strica gustul cafelei. Pistonul se utilizează încet, nu prea strâns. Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esențiale. Cafeaua astfel preparată este mai densă și mai tare. Lăsată mai mult de 20 minute la infuzare cafeaua devine amară.

Moka sau Macchinetta

Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune. Aroma cafelei obținute astfel depinde foarte mult de tipul de boabe folosit, gradul de măcinare, nivelul de prăjire și intensitatea focului folosit. Amestecul de apă și abur atinge temperaturi mai mari de 100 grd.C Datorită presiunilor mari obținute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei și aromelor din pudra de cafea.

Jebena

Jebena este un dispozitiv din ceramică cu baza sferică, folosit pentru prepararea cafelei etiopiene. Apa este fiarta cu cafea, iar pentru mai multa aroma se adaugă păstăi negre de cardamom sau rădăcină de ghimbir, scorțișoară, sare, sau chiar unt. Pentru un jebena de 10 persoane care utilizează 1 litru de apă, 16 lingurițe de cafea Arabica, o jumătate de linguriță de semințe de cardamom negru și zahăr.

Pro și contra cafelei

Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate sau mai estompate dar toți sunt influențați de această licoare magică. Cele mai vizibile efecte sunt la nivelul sistemului nervos central și al circulației sangvine, dar influențează și sistemul digestiv sau procesul de eliminare al apei din organism.

  • Cafeaua stimulează circulația sangvină la nivelul creierului și sistemul nervos central, „iți pune mintea pe roate”, dar poate produce insomnie și stare de agitație excesiva dacă este consumată in exces, sau la ore târzii.
  • Cafeaua servita după prânz susține procesul de digestie, dar nu este recomandată in cazul persoanelor care au probleme la nivelul tubului digestiv.
  • Cafeaua ajută la eliminarea apei și a sărurilor minerale din organism, sub forma de urina, fiind un excelent diuretic. Cu toate acestea cafeaua nu poate fi folosita ca metoda de slăbit.
  • Cafeaua consumata in exces nu numai ca dăunează sănătății dar crează și dependentă. Asa dar, o ceașcă pe zi poate face bine organismului tău dar mai multă e prea multă.

Să bei cafea dimineața, înainte de micul dejun, nu este deloc benefic pentru sănătatea ta, întrucât poate crește riscul de diabet de tip 2, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Bath, Regatul Unit.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de acolo, să bei cafea pe stomacul gol, imediat după ce te-ai trezit, poate fi un obicei periculos pentru sănătatea ta, întrucât în timp, aceasta va crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii de la Universitatea din Bath le-au cerut unor oameni să bea o cafea neagră, simplă, cu o oră după ce s-au trezit pentru a vedea cum le afectează glicemia.

Ulterior, aceștia au luat micul dejun ce a constat în cereale cu lapte sau o felie de pâine prăjită cu dulceață, iar cercetătorii au stabilit că valoarea glicemiei lor a fost cu 50 la sută mai mare decât în cazul celor când nu au băut cafea.

Astfel, aceștia atrag atenția asupra faptului că dacă vei consuma frecvent cafea pe stomacul gol, atunci vei spori șansele de a dezvolta diabet și boli de inimă.

De asemenea, oamenii de știință au stabilit că un consum frecvent de cafea pe stomacul gol îți poate aduce probleme digestive, precum arsuri, stări de greață, reflux gastric sau chiar un ulcer gastric.

Experții atrag atenția asupra faptului că dacă vei consuma în exces cafea te poți confrunta cu reacții adverse, precum migrene, palpitații, anxietate ori atacuri de panică.

Oamenii iubesc cafeaua pentru gustul ei minunat, dar și pentru doza de energie pe care aceasta o oferă. Servirea cafelei diferă de la o așezare geografica la alta, iar evoluția sa a suferit modificări de-a lungul timpului.

Astfel, in zilele noastre, multe persoane prefera sa nu mai prepare o cafea la ibric, ci realizează cafeaua printr-o simpla apăsare de buton. Totuși, exista diferențe semnificative intre cafeaua clasica și cea sub formă de capsula, inclusiv când vine vorba de preț și mod de preparare.

Indiferent de modul in care o persoana dorește sa prepare cafeaua, aceasta poate fi însoțita de efecte benefice și de efecte adverse. Totul depinde de frecventa și cantitatea cu care se consuma aceasta băutura.

Surse : digi-life.tv, top-shop.ro, buycoffee.ro, sfatulmedicului.ro

5 thoughts on “Cafeaua – Informații și curiozități

    1. Asa este. Am citit dar nu am gasit sursa si nu am vrut sa scriu ceva care in spate nu aiba un studiu sau o opinie medicala fiindca ma pot procopsi cu comentarii ca afirmatiile mele ar fi neconcludente. Ma feresc de polemici pe site.

  1. Buuuna cafeaua în orice împrejurare, mai cu seama cu miere si/sau laptisor de matca, nici prea dulce, nici amara , dimineata sau chiar seara. ! 🙂 ))

    1. Eu nu sunt fan cafea chiar daca dimineata acum beau o cafea proaspat macinata fara zahar si calda. Am avut perioade cand nu am consumat deloc. La birou nu consum niciodata cafea ci doar acasa facuta de mine. Pe strada exclus. Mai mult decat atat am o sigura cafea care imi place la gust si daca nu o gasesc si sunt nevoita sa cumpar alta eu nu beau fac cafea pentru frati si cine vine la mine. Asa ca sunt dificila cu gusturile, recunosc.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: