Serghei Esenin

Spread the love

Eu nu regret nimic, nici nu chem, nici nu plâng, totul va trece ca petalele merilor albi. Cuprins de aurul asfinţitului, nu-mi voi mai regăsi vreodată tinereţea. Serghei Esenin în Nu regret nimic (1921)

De-a lungul a doar treizeci de ani, poetul rus Serghei Esenin a scris sute de poezii atât în versuri scurte, cât şi în versuri epice, alături de proză literară şi o vastă colecţie de scrisori care conţin gândurile sale despre spiritualitate, filosofie, religie, Rusia şi Revoluţia, recenzii despre întâmplările culturale din toată Rusia şi străinătate. Viaţa sa scurtă, dar bogat lirică, a lăsat o amprentă profundă în literatura rusă şi universală, potrivit https://esenin-museum.ru/.

Serghei Esenin s-a născut la 3 octombrie 1859, în satul Konstantinovo (azi Esenin), gubernia Riazan, Rusia, într-o familie de ţărani. Şi-a petrecut copilăria în casa bunicilor săi materni şi a început să scrie poezie la vârsta de 9 ani.

În 1909, a absolvit şcoala elementară, apoi în 1912, şcoala parohială din Spas-Klepikovski. În august 1912, a ajuns la Moscova, unde a fost corector în cadrul tipografiei Sitin; a continuat să scrie poezie şi a participat la cercul literar şi muzical Surikov. Primul poem publicat a fost „The Birch Tree”, care a apărut în „Mirok”, o publicaţie pentru copii editată de aceeaşi tipografie, notează https://www.moscovery.com.

A audiat cursuri de istorie şi filosofie la Universitatea Populară „A. Shaniavski”. În 1913 s-a căsătorit cu Anna Izriadnova, o colegă de serviciu, cu care a avut un fiu, Iuri, potrivit https://www.goodreads.com/.

În 1915, s-a mutat la Sankt Petersburg, unde l-a întâlnit pe poetul Alexander Blok. Primirea călduroasă, dar şi susţinerea primită faţă de poeziile sale, făcută de marele poet, l-au inspirat pe tânărul Esenin. Talentul său a fost recunoscut şi de alţi remarcabili poeţi ai momentului, precum Serghei Gorodeţki şi Nikolai Kliuev, un ţăran poet, de care a legat o mare prietenie. Aproape toate poeziile pe care le scrisese până atunci au fost publicate, devenind din ce în ce mai cunoscut. În acelaşi an a fost inclus în grupul „ţăranilor poeţi”, din care mai făceau parte Nikolai Kliuev, Serghei Gorodeţki, A. Remizov, Andrei Belîi, etc., notează http://www.hrono.ru/, care citează „Russian writers and poets. A Brief Biographical Dictionary” (Moscova, 2000).

Prima sa colecţie de versuri – „Radunitsa” – a fost publicată în 1916, în care Esenin a scris despre viaţa satului tradiţională şi cultura populară, „Rusia din esenţă de lemn” a copilăriei sale, despre credinţa panteistă în natură. Titlul colecţiei se referă la un ritual funerar popular, „Comemorarea morţilor”. În primele sale poezii, Esenin a privit peisajul rural melancolic şi a adoptat rolul de profet ţărănesc şi lider spiritual. Esenin a compus şi poezii cu teme religioase, notează http://authorscalendar.info/.

În 1917, s-a căsătorit cu Zinaida Reich, care a devenit una dintre cele mai faimoase actriţe din perioada sovietică. Au avut doi copii – Tatiana şi Constantin. Cei doi s-au despărţit în 1921, potrivit https://www.goodreads.com/.

Chemat să-şi satisfacă stagiul militar, între 1916-1917, la Ţarskoe Selo, a dezertat din armată după Revoluţia din Octombrie 1917. Serghei Esenin a îmbrăţişat cauza acesteia, aşteptând o îmbunătăţire a vieţii ţăranilor. Mai târziu, în „The Stern October Has Deceived Me”, Esenin şi-a dezvăluit dezamăgirea faţă de noul regim. După poemul „Mares’ ships”, a mai scris, între 1917-1918, „Otchar” „Advent”, „Transformation” şi „Inonia”.

Anul 1918 l-a adus la Moscova. Aici, împreună cu poeţii Anatoli Marienhof, Vadim Shershenevich, Alexander Kusikov şi Ivan Gruzinov, a fondat „mişcarea imagistă”, un stil poetic ce se distinge prin utilizarea metaforelor complexe. Ideea lui Esenin asupra imagismului era că o poezie nu ar putea fi pur şi simplu un „catalog de imagini”, că imaginile ar trebui să fie semnificative, ar trebui să comunice ceva. În eseul său „Viaţă şi artă”, poetul a insistat asupra semnificaţiei din interiorul imaginii. Cea mai înaltă expresie a imagismului său, după propria sa apreciere, a fost lungul poem „Pugachev”, la care a lucrat între 1920 şi 1921, notează http://authorscalendar.info/.

În toamna lui 1921, Esenin a întâlnit-o pe dansatoarea americană Isadora Duncan, fondatoarea dansului modern. S-au căsătorit la 2 mai 1922. Împreună, au plecat în călătorie în Europa şi, apoi, în SUA. În timp ce se afla în străinătate, Esenin a lucrat la ciclul de poezii „Moscow Taverns” şi la poemul dramatic „A Country of Scoundrels”, dar a schiţat şi prima versiune a poeziei „The Black Man”. „Hooligan’s Testament” a fost publicată la Paris, mai târziu în acelaşi an. În 1923, a fost publicat la Berlin – „The Poems of a Rowdy”.

În august 1923, Serghei Esenin s-a întors la Moscova, despărţindu-se de celebra dansatoare americană. Poetul a mai fost implicat într-o relaţie cu actriţa Augusta Miklashevskaia, căreia i-a dedicat câteva poezii, dar şi cu poeta Nadezhda Volpin. Fiul lor, Alexander Esenin-Volpin (1924-2018), stabilit în SUA, a fost un cunoscut poet, matematician şi filosof, dar şi un activist proeminent al mişcării de disidenţă din anii 1960, potrivit https://www.poetryverse.com.

Perioadei 1923-1925, marcată de un avânt creativ extraordinar, îi aparţine ciclul „Persian Motifs”, pe care l-a scris în timpul călătoriei în Caucaz, fiind o capodoperă a poeziei lirice. Ultima sa soţie, Sophia Andreievna Tolstaia, o nepoată a scriitorului rus Lev Tolstoi, cu care s-a căsătorit în 1925, a fost martora apariţiei mai multor lucrări: „Poem of 36”, „The Song of the Great Campaign” şi colecţia „On Russia and the Revolution”, conform https://esenin-museum.ru.

În noaptea de 27 spre 28 decembrie 1925, Serghei Esenin şi-a pus capăt zilelor în camera din Hotelul Angleterre din Sankt Petersburg. Poetul a fost înmormântat în cimitirul Vagankovski din Moscova. Moarta sa a declanşat, însă, o amplă campanie împotriva lui. Autorităţile comuniste, care priviseră cu suspiciune poezia şi individualismul lui Esenin, au considerat că opera sa se află în conflict cu doctrinele realismului socialist şi i-au interzis cărţile. Abia începând cu anii 1960, operele sale au fost retipărite în mai multe colecţii, conform http://authorscalendar.info/.

În 1995, la o sută de ani de la naşterea poetului, a fost inaugurat Muzeul „Serghei Esenin” din Moscova. Expoziţia principală, care acoperă viaţa şi cariera celui mai citit poet rus din întreaga lume (conform UNESCO), a fost creată de un grup de voluntari şi, apoi, prezentată Moscovei. Muzeul a fost deschis la singura adresă oficială a poetului la Moscova, care a fost înregistrată din 1911 până în 1918. Clădirea a devenit muzeu oficial de stat în 1996, conform https://esenin-museum.ru. Sursa Agerpres

A fi Poet…

A fi poet asemanator se arata
cu a nu tulbura adevarul deloc,
ori a-ti flagela pielea delicata,
inimile mângâind cu al sângelui foc!

A fi poet înseamna a cânta libertatea
pentru a-ti fi tie asemanatoare.
Nu-si cânta durerea privighetoarea,
de aceea ea are o singura cântare.

Canarul are o voce neobisnuita, anume
râsului jalnic sunatoare, hazlie…
Cuvântul dorit este cântat de lume
pe propria limba, chiar de broasca sa fie.

Mahomet a interzis în Coran
sa se bea bautura spirtoasa,
dar bea vin poetul mai avan
atunci când durerea-l apasa!

Atunci când poetul la iubita-a venit,
iar ea doarme cu altul, poetul,
de balsamul datator de viata pazit,
nu va-ncerca sa-i împlânte stiletul.

Dar arzând de-al geloziei curaj
va fluiera pâna acas’ cu tarie:
„Ca voi muri vagabond nu-i necaz
pe pamânt, si asta se stie”.

Poezie de Serghei Esenin

9 thoughts on “Serghei Esenin

  1. Merci, pentru frumoasa prezentare al acestui artist mare, care, într-adevar E SENIN luminos, cald, precum razele de soare ! 🙂
    O zi cu senin si caldura în Suflet, alaturi de toti cei apropiati draga Adriana !

    1. Ma bucur ca ti-a placut. Voi face unele schimbari pe site si blog.Ma gandesc la un style diferit. Multumesc pentru comentariu. Poti sa crezi ca mai sunt cateva zile si Aila implineste un an……..

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: