Efectele pozitive ale lămâiei asupra sănătății

Spread the love

Lămâie în apă, în ceai, în sucuri, în mâncare și deserturi? Da, în fiecare zi! Cu toții iubim lămâia, pentru că are zeci de beneficii pentru sănătatea noastră și sistemul nostru imunitar.

Lămâia este extrem de bogată în vitamina C. Știm deja asta și de aceea este și primul fruct către care întindem mâna atunci când avem nevoie de această vitamină. Dar știm că lămâia are și multe alte substanțe nutritive în compoziție și că unele dintre efectele sale sunt surprinzătoare?

Lămâile conțin și vitamina A, vitamina E, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, tiamină, flavonoizi, fier, magneziu, calciu, cupru, potasiu, zinc și fosfor. Vă dezvăluim 10 puteri miraculoase pe care le au, indiferent de forma în care le consumăm.

Reglează Ph-ul din organism

Deși în starea lor naturală lămâile sunt acide din cauza compoziției chimice, atunci când iau contact cu organismul nostru, se transformă în substanțe alcaline. Practic, contrar așteptărilor, lămâile calmează stomacul, echilibrează sucurile gastrice și pot reduce disconfortul în cazul arsurilor stomacale.

Susțin sistemul imunitar

Lămâia este un antioxidant puternic și are o compoziție unică, cu efecte puternice asupra sistemului imunitar. Lămâia se recomandă în cazuri de răceală, gripă, infecții ale tractului respirator, infecții urinare și multe alte afecțiuni.

Curăță sistemul digestiv

O dietă bogată în lămâi, cu un consum de aproximativ 2 lămâi medii pe săptămână, asigură o curățare constantă și optimă a colonului. Echilibrează digestia și funcțiile tractului digestiv și omoară bacteriile dăunătoare care pătrund în acest sistem. Studiile au dovedit eficiența lămâilor în tratarea viermilor intestinali. Pot calma simptomele de indigestie sau constipație și se pot dovedi utile atunci când ai mâncat prea mult sau ai consumat alimente greu de digerat.

Au efect antibacterian

Lămâile au efect astringent, aseptic și antibacterian. Pe lângă efectele benefice în caz de infecții comune sau unele afecțiuni cronice, au fost utilizate de-a lungul timpului și în tratamentul epidemiilor și bolilor mai grave, ca malaria, holeră sau dizenterie.

Scad riscul de infarct

Lămâile conțin mult mai mult potasiu decât alte fructe, cum sunt merele sau strugurii. Potasiul, alături de alte substanțe nutritive din compoziția lămâilor, ne ajută să avem o inimă sănătoasă. În plus, lămâile întăresc vasele de sânge și pot preveni hemoragia internă.

Facilitează absorbția fierului

Atât fierul, cât și vitamina C, sunt două substanțe greu de procurat din alimente, greu de asimilat și greu de depozitat. Cu toate acestea, combinația lor facilitează procesarea ambelor. Așadar, lămâile se pot dovedi utile în cazul persoanelor cu deficit de fier și chiar anemie care are această cauză.

Poate că ai auzit cât de ușor încolțesc semințele de lămâi, dar pentru a obține un pom roditor nu este suficient doar să le pui în pământ. Iată cum poți să cultivi un lămâi la ghiveci din semințe!

În sezonul rece apar în magazine lămâi de bună calitate, aduse din țări cu tradiție precum Grecia sau Spania. Din semințele lor poți să cultivi un lămâi la ghiveci și să vezi cât noroc ai să facă și fructe.

Caută lămâi din culturi organice, bine dezvoltate, cu o coajă lucioasă, sănătoasă și puternic parfumată. Doar acestea pot avea semințe de bună calitate, deoarece au fost lăsate să se coacă în soare, fără pesticide și hormoni artificiali.

Cum sădești semințele de lămâi

Adună câteva semințe mari și frumoase și pune-le într-un pahar cu apă călduță timp de câteva ore. Între timp, pregătește un mic ghiveci cu găuri largi de scurgere a apei, și pământ bogat pentru flori, de cea mai bună calitate. Este vorba de pământ fertil, îmbogățit cu turbă și mraniță sau un substrat special pentru răsaduri.

Pune prima dată, în ghiveci, un strat de pietriș fin, apoi pământul. Înfige trei semințe la o adâncime de cel mult 2 cm și udă bine ghiveciul. Acoperă cu folie de plastic transparentă și plasează ghiveciul la o fereastră, să primească multă lumină, în apropiere de un calorifer.

Cum să cultivi un lămâi și să îl îngrijești

Semințele de lămâi germinează destul de repede, dacă au multă lumină și căldură moderat. Nu lăsa pământul să se usuce la suprafață. Udă moderat, să fie mereu ușor umezit la suprafață și ai grijă să pui la loc folia de plastic, până când mica plantă face trei sau patru frunze.

Îndepărtează folia după ce micul lămâi a început să crească și udă-l constant cu o cantitate moderată de apă. Folosește de două ori pe lună îngrășăminte speciale pentru citricele la ghiveci pentru că așa cultivi un lămâi sănătos. Ține cont că micul pomișor are nevoie de multă lumină! Altfel, va crește firav și se va îmbolnăvi peste iarnă.

Câteva sfaturi utile

  • Sapă pământul la suprafața ghiveciului să nu prindă mucegai din cauza umidității;
  • Scurge apa din farfurie, să nu stea tot timpul la baza vasului;
  • Primăvara, ciupește vârful lăstarului să îl ajuți să se ramifice;
  • În lunile martie – aprilie, mută lăstarul într-un vas mai mare, cu baza lată;
  • Ține minte că va fi nevoie de cel puțin 4, 5 ani până când va crește suficient de mare pentru a înflori prima dată.

Nu orice lămâi la ghiveci face fructe!

Un lămâi altoit este o copie identică a pomului din care a fost tăiat altoiul și va face fructe în cel mult 3 ani.

Dar să cultivi un lămâi din semințe este un joc de noroc. Nu poți avea garanția că va face fructe la ghiveci și nici nu vor fi de calitatea fructului din care ai luat semințele.

Un lămâi crescut din semințe are nevoie de 4 sau 5 ani pentru a înflori și are nevoie de multă căldură, de soare și de aer liber pentru a face și fructe.

Sursa libertateapentrufemei.ro, doc.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: