Celebrat de Google cu un Doodle special

Spread the love

Google marchează 113 ani de la nașterea lui Mihail Sebastian, cel care a stârnit numeroase dezbateri la mai bine de un deceniu după dispariția sa, odată cu publicarea jurnalului său.

Scriitorul, dramaturgul și publicistul Mihail Sebastian este celebrat duminică de Google cu un Doodle special la 113 ani de la naștere. De origine evreiască, născut în 1907 la Brăila, Sebastian a trăit în cea mai agitată perioadă a României din secolul XX: Primul Război Mondial, Marea Unire și cel de-Al Doilea Război Mondial, murind tânăr, la doar 37 de ani.

Discipol al filosofului Nae Ionescu, apropiat de ceea ce a fost numită Generația treizescistă – Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica etc, Mihail Sebastian a trăit din plin valul antisemit care cuprinsese și România, odată cu apropierea de Germania nazistă.

De altfel, unul dintre motivele îndepărtării sale de Nae Ionescu avea să fie o prefață antisemită scrisă de acesta la romanul „De două mii de ani” scris de Sebastian. A debutat în literatură în 1932 cu un volum foarte scurt, Fragmente dintr-un carnet găsit, apoi în același an a publicat un volum de nuvele, Femei. A publicat mai multe romane,

Orașul cu salcâmi (1935) (roman al adolescenței), Accidentul (1940) (roman de dragoste), influențate de Marcel Proust, Gustave Flaubert și de alți romancieri francezi, potrivit biografiei sale de pe Wikipedia.


În anul 1934 publică un alt roman, De două mii de ani, de această dată despre ce înseamnă să fii evreu în România. Cartea a căpătat o celebritate nedorită, mai ales în urma prefeței semnată de magistrul lui Sebastian și al generației Criterioniste, profesorul Nae Ionescu. Textul lui Nae Ionescu încerca să fundamenteze antisemitismul din perspectivă teologală, conchizând că evreii nu au nici o putință de salvare întrucât sunt evrei.

La scurt timp va publica și Cum am devenit huligan, în care adună articolele apărute în presă, care reprezintă un dosar al receptării operei sale.


Citeşte întreaga ştire: Cine a fost Mihail Sebastian, scriitorul român celebrat de Google cu un Doodle special: discipol al lui Nae Ionescu, mort la doar 37 de ani


6 thoughts on “Celebrat de Google cu un Doodle special

 1. Merci pentru superbele articole postate pe blog. Te citesc cu mult drag ! 🙂
  Si Mihai Eminescu, si multi altii (pâna în zilele noastre) a fost executat pentru mesajele critice deconspirative la adresa ipocriziei bisericii ortodoxe, care abunda în poeziile sale.
  ” Religia – o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
  Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea –
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

  Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
  Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;
  Averea să le aperi, mărirea ş-a lor bine,
  Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine,
  Şi pe voi contra voastră la luptă ei vă mân’.

  De ce să fiţi voi sclavii milioanelor nefaste,
  Voi, ce din munca voastră abia puteţi trăi?
  De ce boala şi moartea să fie partea voastră,
  Când ei în bogăţia cea splendidă şi vastă
  Petrec ca şi în ceruri, n-au timp nici de-a muri? „.

  (citeste pe larg poezia „Imparat si Proletar” de Mihai Eminescu)

  O toamna minunata, binecuvântata cu Lumina Divina AAAE, draga Adriana !

  1. Multumesc frumos pentru poezie. Sunt multe lucruri rele in aceasta lume generate de minti intunecate dar speram si noi ca va fi bine, nu putem schimba noi nici lumea nici mersul lucrurilor.

  1. Nu cred ca exista pe pamant acum locul unde se poate trai real impreuna in armonie, bunatate si intelegere indiferent de rasa, pozitie sociala si covingere religioasa sau politica. Un weekend frumos iti doresc!

   1. Exista totusi, prin credinta în Împaratia dragostei lui Dumnezeu manifestata prin Cuvântul Lui, întrupat în Fiul omului Iisus Hristos si puterea Duhului Sfânt de doua milenii activa pe întregul pamânt.

    Tată , vreau ca, acolo unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, slavă pe care Mi-ai dat-o Tu, fiindcăTu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii.
    Neprihănitule Tată, lumea nu Te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut şi aceştia† au cunoscut că Tu M-ai trimis.
    Eu le-am făcut cunoscut Numele Tău şi li-L voi mai face cunoscut, pentru ca dragostea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei şi Eu să fiu în ei.”
    https://biblia.resursecrestine.ro/ioan/17

    O duminica binecuvântata si o toamna rodnica, bogata, aromata, parfumata, cu iubirea si Lumina Divina AAAE, magica si minunata, draga Adriana !

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: