Despre câinii – Criza existențiala și Cele mai frecvente afecțiuni ale câinilor

Spread the love

Criza existențiala

Câinii, la fel ca și oamenii, pot să experimenteze o criză existențială la mijlocul vieții, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din Ungaria, potrivit digi-animalworld.tv.

Oamenii de știință din Ungaria au studiat cum reacționează câinii la diferite vârste, iar rezultatele acestei cercetări au arătat că mulți dintre ei își pierd entuziasmul și devin lipsiți de interes în ceea ce privește activitățile noi în jurul vârstei de trei ani.

Cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd University au urmărit comportamentul a peste 200 de câini din rasa Border collies, în vârstă de șase luni și 15 ani, în încercarea de a afla ce fel de personalitate au.

Astfel, ei au stabilit că un câine ajuns la vârsta de trei ani, vârstă echivalentă cu mijlocul vieții, își pierde din entuziasm.

Potrivit acestui studiu ce a fost publicat în jurnalul Scientific Reports, câinii trec prin mai multe schimbări de-a lungul vieții. Astfel, dacă atenția și capacitatea câinilor de a rezolva diferite probleme cresc pe tot parcursul vieții, în primii ani, apoi intră într-o fază de platou la aproximativ șase ani.

Cu toate acestea, unele obiceiuri se păstrează în ciuda trecerii anilor. Mai exact, câinii activi încă din primii ani de viață vor rămâne la fel, chiar și la bătrânețe. Același lucru este valabil și pentru cei leneși.

De asemenea, studiul a arătat că ei nu învață niciodată să facă față unui adversar, însă odată cu trecerea anilor, ei ajung să tolereze mai ușor frustrările.

Cele mai frecvente afecțiuni ale câinilor

Îngrijirea unui câine poate fi o adevărată provocare pentru oricine, însă dacă ai decis să îngrijești un patruped e musai să te informezi cum se cuvine și să știi care sunt cele mai frecvente afecțiuni.

Să ai grijă de un câine înseamnă să-ți asumi anumite responsabilități, iar cunoașterea celor mai frecvente afecțiuni, dar și simptomele acestora te poate salva de cheltuieli costisitoare.

Una dintre cele mai răspândite boli în rândul câinilor este parvoviroza sau gastroenterita hemoragică. Este o boală gravă, deseori poate chiar mortală, fiind cauzată de viruși ai familiei Parvoviridae. Aceasta apare din cauza faptului că sistemul imunitar nu s-a dezvoltat suficient, motiv pentru care câinii cu vârste între 2 și 6 luni își pot pierde apetitul alimentar și se pot confrunta cu iaree severă sângeroasă, vărsături şi depresie. Moartea se poate instala în câteva zile.

O altă boală întâlnită în rândul câinilor mici, cu vârste cuprinse între trei și șase luni este maladia Carre sau febra canină. Cauzată de virusul Distemper, această boală se poate manifesta printr-o stare febilă trecătoare, în anumite cazuri, în timp ce în alte cazuri poate să apară pierderea apetitutului alimentar ori o depresie ușoară. În cazuri mai grave, în schimb, animalele se pot confrunta cu scurgeri nazale şi olfactive, tuse, febră, depresie, lipsa poftei de mâncare, stări de vomă şi diaree, hiperkeratoză palmară şi plantară, dermatită pustuloasă, iar în ultimă instanţă, semne neurologice.

În ceea ce privește bolile cauzate de paraziți, cea mai întâlnită este dirofilarioza cardiopulmonară sau viermi la inimă. Poate fi mortală, iar boala este transmisă prin înțepătura de țânțar. Acesta introduce microfilaria, iar în decurs de câteva luni, când ajunge la stadiul de adult, se fixează în artera pulmonară. Specifică tuturor raselor de câini și de toate vârstele, simptomele apar târziu, fiind caracterizate de intoleranţă la efort, tuse, anemie, embolism pulmonar, dermatite, şi chiar moarte subită.

Câinii se pot confrunta, de asemenea, cu paraziți intestinali, caz în care animalele pot prezenta diaree, vomă (uneori cu expulzia parazitului), pareze şi paralizii, crize epileptiforme, anemie, inapetenţă, letargie, balonament abdominal, lipsa de glucide, fosfor, săruri minerale şi vitamina C. Când sunt prezenţi în număr mare, pot produce fenomene de obstrucţie intestinală. Tomcai de aceea, deparazitarea animalelor ar trebui să fie făcută cu sfințenie, încă de la vârsta de 4-6 săptămâni.

3 thoughts on “Despre câinii – Criza existențiala și Cele mai frecvente afecțiuni ale câinilor

  1. Paradoxal, chiar de dimineata venind de la Super U, o femeie nevazatoare condusa de un labrador negru, îl dojenea pe bietul câine, care se vedea ca este dezorientat, suparat, obosit si fara nici un chef de viata. Cred ca câinii si alte animale domestice sunt asemeni noua, oamenilor, iar când habitatul lor le este încalcat devin depresivi si se îmbolnavesc, pierzându-si imunitatea la virusii exteriori, mult mai devreme decât în mod natural. Dezvoltarea tehnologiilor si alunecarea societatii pe panta supertehnologizarii, tinde sa ia amploare din ce în ce mai mare, ducând la disparitia multor specii si aparitia monstrilor modificati genetic de laboratoarele secrete subterane, în care „cel rau”, experimenteza si utilizeaza fiintele create de Dumnezeu pentru a modifica celula de ADN a vietii originale, naturale, desavârsite de Creatorul Universului !
    Zile senine cu bucurie, alaturi de cei dragi !

    1. Eu una nici nu stiu ce sa spun despre atitudinea doamnei. Eu nu cred ca nu iubeste catelul dar poate in firea ei temperamentul este mai rebel si nu isi da seama de rautati. Acum fiind si nevazatoare are un complex si o frustare imensa izvorata din neputinta. Nu este de judecat atitudinea ei ci doar imi poate fi mila si de ea si de catel. Multumesc frumos Iosif. Dragut ca intotdeauna

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: