În era Meiji, Japonia de astăzi își găsește rădăcinile

Împăratul Meiji a fost al 122-lea Împărat al Japoniei, care a domnit între 3 februarie 1867- 30 iulie 1912.

Odată cu moartea sa, s-a instaurat o nouă tradiție de a da fostului împărat numele postum al erei în care a domnit, deci în cazul lui, Împăratul Meiji.

Împăratul Meiji, pe numele său Mutsuhito, a fost fiul Împăratului Kōmei și a unei dintre concubinele oficiale, Yoshiko Nakayama, devenind prinț moștenitor pe data de 11 iulie 1860, când a fost adoptat oficial de Împărăteasa Shōken.

Deoarece la încoronare avea doar 14 ani, Nariyuki Nijō a servit drept regent (sesshō). A fost căsătorit cu Masako (după căsătorie, Haruko) Ichijō, viitoarea Împărăteasă Shōken.

Mutsuhito s-a născut la 3 noiembrie 1852 într-o casă mică pe proprietatea bunicul din partea mamei, la nord de Gosho. La acel timp, nașterea era considerată a fi poluantă, așa că prinții imperiale nu se nășteau la Palat, ci, de obicei, într-o structură de multe ori temporară, aproape de casa tatălui femeii însărcinate. Mama băiatului, Nakayama Yoshiko, a fost concubina (gon no tenji) împăratului Kōmei și fiica importantului consilier Nakayama Tadayasu. Tânărul prinț a fost numit Sachinomiya, sau Prințul Sachi.

Tânărul prinț s-a născut într-un moment de schimbare pentru Japonia. Această schimbare a fost simbolizată în mod dramatic atunci când Matthew Perry și escadronul său au navigat în portul de la Edo (cunoscut din 1868 ca Tokyo), în luna iulie 1853. Perry a încercat să deschidă Japonia comerțului, și a avertizat japonezii cu consecințe militare, în cazul în care aceștia nu erau de acord. Japonia și-a închis porțile porturilor în anul 1638, intrând într-o perioadă de izolare aproape totală față de lumea din afară. Cererea a fost transmisă curții imperiale. Simțind că nu poate câștiga un război, guvernul japonez a permis comerțul și a renunțat la autoritatea tarifară.

O mare parte din copilăria împăratului este cunoscută doar prin intermediul relatărilor ulterioare; punctele de plecare ale biograful său, Donald Keene sunt de multe ori contradictorii. Un contemporan îl descrie pe tânărul prinț sănătos și puternic, oarecum ca un bătăuș și excepțional de talentat la sumo. Un altul afirmă că prințul a fost delicat și adesea bolnav. Unii biografi spun că a leșinat când a auzit pentru prima dată focuri de armă, în timp ce alții neagă această relatare.

La 16 august 1860, Sachinomiya a fost proclamat prinț de sânge și moștenitor al tronului, și a fost formal adoptat de împărăteasa Eishō. Câteva luni mai târziu, la 11 noiembrie, a fost proclamat prinț moștenitor și a primit numele de adult, Mutsuhito. Prințul și-a început educația la vârsta de șapte ani. S-a dovedit un student indiferent, și mai târziu în viață a scris poezii regretând că nu s-a aplecat mai mult asupra practicii scrisului.

De la începutul anilor 1860, shogunatul s-a aflat sub mai multe amenințări. Reprezentanții puterilor străine au căutat să-și sporească influența în Japonia. Un mare număr de tineri samurai, cunoscuți sub numele de Shishi sau „oameni de scop înalt” au început să se întâlnească și să vorbească împotriva shogunatului. În timp ce inițial ei au dorit moartea sau expulzarea tuturor străinilor, mai târziu Shishi s-a dovedit pragmatică și a început să pledeze pentru modernizarea țării. Bakufu au adoptat mai multe măsuri pentru a potoli setea mai multor grupuri și sperau să conducă între shishi și daimyo.

Kyoto a fost un centru major pentru Shishi, care a avut o influență asupra împăratului Kōmei. În 1863, ei l-au convins să emită „Ordinul de a expulza barbari”. Ordinul a plasat shogunatul într-o poziție dificilă, deoarece se știa că nu au avut puterea să-l realizeze. Au fost efectuate câteva atacuri asupra străinilor sau pe navele lor, și forțele străine s-au răzbunat.

Conștientizarea de către prinț a turbulențelor politice este incertă. În acest timp, el a studiat poezia tanka, mai întâi cu tatăl său, apoi cu poeții curții. În timp ce prințul și-a continuat studiile clasice, în 1866 un nou shogun, Tokugawa Yoshinobu, și-a preluat mandatul, un reformator care a dorit să transforme Japonia într-un stat de tip occidental.

Yoshinobu, care s-a dovedit a fi ultimul shogun, s-a întâlnit cu rezistență în rândul bakufu. La mijlocul anului 1866, o armată bakufu a încercat să pedepsească rebelii din sudul Japoniei. Armata a fost învinsă.

Împăratul Kōmei s-a bucurat întotdeauna de o sănătate excelentă și avea numai 36 de ani în ianuarie 1867. Cu toate acestea, în ianuarie a căzut grav bolnav. Deși aparent a făcut unele recuperări, situația s-a înrăutățit brusc și a murit la 30 ianuarie. Mulți istorici cred că împăratul Kōmei a fost otrăvit. Diplomatul britanic Sir Ernest Satow a scris: „este imposibil să negăm că dispariția [împăratului Kōmei] de pe scena politică, lăsând ca succesor al său un băiat de cincisprezece ani sau șaisprezece [de fapt paisprezece], a fost cea mai oportună”

La 19 septembrie 1868, împăratul a anunțat că numele orașului Edo a fost schimbat în Tokyo, sau „capitala de est”. A fost încoronat oficial la Kyoto la 15 octombrie (o ceremonie care a fost amânată din anul precedent, ca urmare a tulburărilor).

La scurt timp după încoronare, împăratul a călătorit la Tokyo, vizitând-o pentru prima dată. El a sosit la sfârșitul lunii noiembrie și a început un sejur prelungit distribuind sake în rândul populației. Populația din Tokyo era dornică de o vizită imperială; se temeau că odată cu abolirea shogunatului orașul ar putea cădea în declin. Abia în 1889 împăratul a luat decizia de a muta capitala la Tokyo.

Sistemul prefectural a luat naștere în 1871, tranziția spre acesta începând din 1869, când patru lorzi locali (daimyo) au fost convinși să-și cedeze pământurile curții și au fost numiți în calitate de guvernatori, cu salarii considerabile. În 1871 împăratul a anunțat că domeniile au fost abolite în totalitatea și Japonia era organizată în 72 de prefecturi.

Noua administrație a eliminat treptat cele mai multe privilegii ale samurailor, inclusiv dreptul lor la un stipendiu de la guvern. Spre deosebire de daimyo, mulți samurai au suferit din punct de vedere financiar odată cu această modificare. Cele mai multe alte distincții bazate pe clasă au fost eliminate. Deși s-a format un parlament, nici acesta și nici împăratul nu dețineau o putere reală. Puterea a trecut de la Tokugawa în mâinile acelor daimyo și a samurailor care au condus restaurarea.

Epoca Meiji sau a perioadei Meiji a fost un timp de transformare incredibilă în societatea japoneză. Acesta a marcat sfârșitul sistemului japonez feudalismului  și complet restructurat realitatea socială, economică și militară a vieții în Japonia.

Odată cu introducerea banilor tipăriți a apărut problema inflației. Primul ministru Matsukata Masayoshi a introdus noua taxă pe pământ, a stabilit regulile pentru stabilizarea monezii naționale, a înființat Banca Japoniei în 1882, a adoptat standardele internaționale cu privire la aur și a privatizat primele instituții guvernamentale.

S-a introdus învățământul obligatoriu, pentru început în 1879 la 4 ani (16 luni), iar în 1907 durata învățământului obligatoriu a crescut la 6 ani.

Înainte de Meiji Era, Japonia a avut o structură socială feudală , cu razboinicii samurai pe partea de sus, urmate de agricultori, meșteșugari, și în cele din urmă comercianți sau comercianți în partea de jos. În timpul domniei împăratului Meiji, statutul de samurai a fost abolit – toate japonez ar fi considerat commoners, cu excepția familiei imperiale. În teorie, chiar  Burakumin  sau „Untouchables“ au fost acum egal cu toți ceilalți oameni japonezi, cu toate că , în practică , discriminarea a fost încă agresiv.

În plus față de această nivelare a societății, Japonia a adoptat, de asemenea, multe obiceiuri occidentale în acest timp. Bărbații și femeile au abandonat kimono-ul de mătase și a început să poarte costume stil occidental și rochii. Fostul samurai a trebuit să taie topknots lor, iar femeile purtau părul în Bobs la modă.

In timpul erei Meiji, industria Japoniei se dezvoltă cu o viteză incredibilă. Într-o țară în care doar câteva zeci de ani mai devreme, comercianții și producătorii au fost considerate clasa cea mai joasă a societății, brusc titani ai industriei au format corporații uriașe care produse din fier, oțel, nave, căi ferate și alte bunuri industriale grele. În timpul domniei împăratului Meiji, Japonia a mers dintr-o țară somnoros, agrară la un gigant industrial în sus promițători. 

Factorii de decizie politică și oamenii japonezi obișnuiți deopotrivă au considerat că acest lucru a fost absolut esențial pentru supraviețuirea Japoniei, ca puterile imperiale vestice ale timpului au fost agresiunii și anexând regate puternice în trecut și imperii peste tot în Asia. Japonia va construi nu numai până economia și capacitatea sa militară suficient de bine pentru a evita să fie colonizat – ar deveni o putere imperială majoră în sine, în deceniile ce au urmat moartea împăratului Meiji.

Era Meiji a văzut o reorganizare rapidă și masivă a capacităților militare din Japonia, de asemenea. Din vremea lui Oda Nobunaga, războinici japonezi au fost folosind arme de foc cu mare efect pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, sabia de samurai era încă arma pe care notată războiul japonez până la Restaurarea Meiji.

Sub Împaratului Meiji, Japonia a stabilit academii militare de tip occidental pentru a instrui un nou tip întreg de soldat. Nu ar mai născut într-o familie de samurai să fie calificativul pentru instruire militară; Japonia a avut o armată recrut acum, în care fiii fostului samurai ar putea avea fiul unui fermier ca un comandant. Academiile militare aduse în formatori din Franța, Prusia și alte țări occidentale pentru a preda recruților despre tactici moderne și arme.

In perioada Meiji, reorganizarea militară a Japoniei ea o putere mondială majoră făcută. Cu nave de lupta, mortiere și mitraliere, Japonia ar învinge chinezi în primul rând război chino-japonez de 1894-1895, și apoi asomarea Europa de bătaie ruși în războiul ruso-japonez din 1904-1905. Japonia va continua cu capul înainte pe o cale ce în ce mai militariste pentru următorii patruzeci de ani.

Cuvântul Meiji înseamnă literal „luminos“ plus „pacificarea“. Un pic ironic, aceasta denotă „pacea luminat“ din Japonia , sub domnia împăratului Mutsuhito lui. De fapt, deși Meiji împăratul avut într – adevăr pacifica și unifica Japonia, a fost începutul unei jumătăți de secol de război, de expansiune, și imperialismul în Japonia, care a cucerit Peninsula Coreeană , Formosa ( Taiwan ), Insulele Ryukyu (Okinawa) , Manciuria , și apoi o mare parte din restul Asiei de Est între 1910 și 1945.

La data de 30 iulie 1912 dimineața Împăratul Meiji iar împărăteasa și ceilalți membri ai familiei și-au luat rămas-bun de la el înainte de a fi pus în sicriu.

Toate funcțiile curții imperiale au fost suspendate timp de 5 zile, și timp de 2 săptămâni au avut loc rituale zilnice. Spre deosebire de ritualele ce au loc când un om de rând moare (cântatul de versuri religioase etc.), în cazul Împăratului Meiji, doamne de onoare de rang înalt au continuat să-l trateze de parcă ar fi fost în viață, servindu-i, de exemplu, trei mese pe zi. În ziua a 14-a, sicriul a fost transferat în sala mortuară (numită hinkyū sau mogarinomiya) unde a fost așezat pe un catafalc, pe ambele părți fiind plasate ramuri ale plantei sfinte sasaki, lămpi etc., iar în fața lui o sabie. În a 28-a zi, numele nou ce i-a fost dat (adică, Meiji) a fost anunțat de către noul împărat.

Înmormântarea a avut loc în a 45-a zi de după deces. În acea dimineață, noul împărat a vizitat sala mortuară pentru ultimă dată. Seara, sicriul a fost scos din palat și pus pe un dric tras de 5 boi, care a dus sicriul în cortegiu la sala funerară (numită sōjōden), care era în altă parte a orașului. Acolo s-a ținut o slujbă care a inclus rugăciuni, ofrande de mlădițe tamagushi și elogii din partea noului împărat, a prim-ministrului și a ministrului Curții Imperiale. Apoi sicriul a fost dus la trenul funerar, cu care a fost transportat încet întreaga zi următoare la Kyoto, unde a fost pus într-un palanchin arhaic cu care a fost dus la mausoleul unde a fost înhumat a doua zi.

Sursa ro.wikipedia.org, greelane.com

2 Replies to “În era Meiji, Japonia de astăzi își găsește rădăcinile

  1. Merci pentru interesantul articol prezentat atât de frumos si detaliat, al acestei culturi interesante japoneze.
    O seara minunata, binecuvântata cu pace, împliniri si bucurii, alaturi de cei apropiati de Sufletul tau frumos, draga Adriana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.