Lacul Nyos, o răsturnare de lac, un masacru inimaginabil

Spread the love

Mii de oameni din satele din apropierea lacului Nyos trăiau în regiunea muntoasă din vestul statului Camerun. Situat pe coasta unui vulcan inactiv, solul din jurul lacului era roditor, atrâgându-i pe cei dornici să își câștige existența din agricultură.

Pe 21 august 1986, la ora nouă seara, localnicii erau deja în pat, adormiți. Deodată, o bubuitură puternică tulbură liniștea serii de vară. Secunde mai târziu, 1.700 de oameni erau morți, fără niciun motiv aparent. Nimeni nu ar fi aflat despre masacrul din satul Nyos dacă nu ar fi existat supraviețuitori. Patru! Un bărbat a povestit cum, stând în pat, a auzit ceea ce credea că era o explozie puternică. A sărit imediat în picioare și a ieșit afară, să vadă ce se întâmplase. Când a ieșit pe ușă, și-a văzut animalele moarte sau în agonie, dându-și ultima suflare. Întors în casă, a dat peste o scenă desprinsă parcă dintr-un coșmar: soția și fiica sa, prăbușite pe podea, fără suflare.

Mărturiile cumplite ale supraviețuitorilor lacului blestemat Nyos: „Pe șosea erau morți peste tot – erau atât de mulți, încât am început să calc pe ei”

Un alt supraviețuitor al blestemului lacului Nyos a descris un nor „nor alb, ca o pânză. Nu urcase înspre cer, ci se deplasa la înălțime mică, aproape de pământ”.

Cea mai tulburătoare mărturie a dezastrului este a unei femei din satul Nyos. Familia ei număra 56 de suflete. În seara de 21 august 1986, și-a pierdut 53 de rude.

„Eram înconjurată de morți…unii erau afară, alții, în spatele caselor și peste tot erau animale întinse la pământ, vaci, câini, tot felul de animale.”

Francis Fang era unul dintre cei mai prolifici agricultori din satul Nyos. Își mutase familia în regiune tocmai pentru solul fertil din jurul lacului. În acea seara, și-a văzut soția prăbușindu-se la pământ, vomitând sânge. I-a murit în brațe.

 „Copii aveau temperatură și țipau…Le-am luat pe fete și am pornit spre spital. Pe șosea erau morți peste tot – erau atât de mulți, încât am început să calc pe ei”, a povestit Fang.

Lacul Nyos a adus moartea pe o rază de 25 de kilometri. Dintr-un sat cu 1.300 de locuitori, doar patru au supraviețuit

Trei sate au fost acoperite de „norul alb” descris de unul dintre supraviețuitori. Din cei 1.300 de locuitori ai satului Nyos, doar patru au scăpat cu viață. Raza morții a avut 25 de kilometri. Întâmplarea a făcut ca un angajat guvernamental să aibă drum în acea zonă, o vizită la rudele ce locuiau în apropierea lacului. Cu puțin înainte de a ajunge, a găsit o antilopă moartă pe marginea drumului. Inițial, s-a bucurat, gândindu-se că animalul va fi transformat în mâncare pentru familie. Pe măsură ce se apropia de sat, însă, bucuria s-a transformat în groază. Și-a întors motocicleta și a fugit.

Un reprezentant al autorităților a fost trimis de urgență în zona afectată. Imaginea era apocaliptică: zeci, sute, mii de cadavre, peste tot…oameni și animale. Supraviețuitorii puteau fi numărați pe degetele de la o mână, dar și aceștia erau în stare gravă – tușeau fără încetare și scuipau sânge.

„Părea că explodase o bombă cu neutroni. Frunzișul copacilor era verde și sănătos, dar toate ființele umane fuseseră ucise”, a spus un preot olandez, unul dintre primii care au ajuns la fața locului.

Ce se întâmplase, de fapt, în acea noapte. Cum a luat lacul Nyos mii de vieți, în doar câteva minute?

21 august 1986, o noapte de coșmar. Camerele de gardă ale spitalelor din regiune erau pline de pacienți, toți prezentând aceleași simptome, identice celor apărute în intoxicațiile cu gaz toxic. Sperând să mai găsească supraviețuitori, echipe de salvare au fost trimise de urgență în zonă, cu tuburi de oxigen. Ajunși la lacul Nyos, au descoperit mii se animale moarte lângă mal. Nici vulturii nu se atingeau de ele, fiindcă și ei muriseră.

În timp ce autoritățile încercau cu disperare să găsească răspunsuri, o explicate pentru masacrul de la Nyos, localnicii știau exact ce se întâmplase. Cu trei ani înainte, de pe patul de moarte, șeful de trib ceruse ca vitele sale cele mai bune să fie înecate în lac, unde se credea că se odihnesc spiritele vii ale morților. Dorința nu i-a fost respectată, iar localnicii erau convinși că aceasta fusese răzbunarea lui.

Unii dintre supraviețuitori au spus că, înainte de tragedie, apele lacului deveniseră maro, iar vântul puternic a creat valuri uriașe.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit adevărata cauză a „blestemului lacului Nyos”. Potrivit acestora, apele lacului au absorbit, încet dar sigur, cantități mari de gaz. În acea seară, o alunecare de teren a cauzat eliberarea unei „bule” de dioxid de carbon. Ajuns în aer, gazul s-a îndreptat spre localitățile din zonă, sufocând orice ființă vie în calea sa.

De atunci, a fost instalat un sistem de degazare, cu scopul de a reduce concentrația de CO 2 în ape și, prin urmare, riscul unor erupții ulterioare.

Un supraviețuitor, Joseph Nkwain de la Subum, a descris când s-a trezit după ce gazele au lovit: „Nu puteam vorbi. Am devenit inconștient. Nu puteam deschide gura pentru că atunci mirosea a ceva îngrozitor … Am auzit-o pe fiica mea sforăind într-un mod teribil, foarte anormal. Am fost surprins să văd că pantalonii mei erau roșii, aveau niște pete. Am văzut niște … mizerie amidonă pe corpul meu. Brațele mele aveau niște răni … Nu prea știam cum am primit aceste răni … Am deschis ușa … Am vrut să vorbesc, respirația mea n-a ieșit … Fiica mea era deja moartă … M-am dus în patul fiicei mele, crezând că încă mai doarme. Am dormit acolo până la ora 16.30 … apoi m-am dus la casele vecinilor mei. Toți erau morți … Am decis să plec … pentru că cea mai mare parte a familiei mele era în Wum … Mi-am luat motocicleta … Un prieten al cărui tată murise a plecat cu mine … În timp ce mergeam… prin Nyos nu am văzut niciun semn de vreo ființă vie … Iar când am ajuns la Wum, eu nu am putut să merg, nici măcar să vorbesc … corpul meu era complet inert ” În urma erupției, mulți supraviețuitori au fost tratați la spitalul principal din Yaoundé, capitala țării. Se credea că multe dintre victime au fost otrăvite de un amestec de gaze care includ hidrogen și sulf.

Intoxicația cu aceste gaze ar duce la arsuri la nivelul ochilor și nasului, tuse și semne de asfixiere asemănătoare cu sugrumarea.

Scara dezastrului a condus la multe studii cu privire la modul în care un asa dezastru ar putea fi prevenit. Mai mulți cercetători au propus instalarea coloanelor de degazare din plute în mijlocul lacului. Principiul este aerisirea lentă a CO 2 prin ridicarea apei puternic saturate de pe fundul lacului printr-o conductă, inițial folosind o pompă, dar numai până când eliberarea de gaz în interiorul conductei ridică în mod natural coloana de apă efervescentă, făcând procesul autosusținut. Începând cu 1995, au fost efectuate cu succes studii de fezabilitate, iar primul tub permanent de degazare a fost instalat la Lacul Nyos în 2001. Două conducte suplimentare au fost instalate în 2011. În urma dezastrului lacului Nyos, oamenii de știință au investigat alte lacuri africane pentru a vedea dacă un alt fenomen similar se poate întâmpla în altă parte. Lacul Kivu din Republica Democrată Congo , de 2.000 de ori mai mare decât lacul Nyos, s-a dovedit, de asemenea, suprasaturat, iar geologii au găsit dovezi că evenimente de depășire a gazului în jurul lacului s-au întâmplat aproximativ la fiecare o mie de ani.

O erupție limnică , cunoscută și sub numele de răsturnare de lac , este un tip rar de dezastru natural în care se dizolvă dioxidul de carbon și erupe brusc din apele adânci ale lacului, formând un nor de gaz capabil să sufoce viața sălbatică, animalele și oamenii. O erupție limnică poate provoca, de asemenea, tsunami.  

Oamenii de știință cred că cutremurele, activitatea vulcanică și alte evenimente explozive pot servi drept declanșatoare pentru erupțiile limnice. Lacurile în care are loc o astfel de activitate sunt denumite lacuri limnice active sau lacuri care explodează. Unele caracteristici ale lacurilor active limnic includ:

CO2 – apă de intrare saturată,

Un fund de lac răcoros care indică absența unei interacțiuni vulcanice directe cu apele lacului,

Un strat termic superior și inferior cu CO diferit cu 2 saturații

Apropierea de zonele cu activitate vulcanică

Investigațiile asupra lacului Nyos i-au determinat pe oamenii de știință să clasifice erupțiile limnice drept un tip distinct de eveniment de dezastru, chiar dacă acestea pot fi legate indirect de erupțiile vulcanice

Sursa stiridinlume.ro, ro.qaz.wik, en.wikipedia.org

Lasă un răspuns