Istoria saxofonului, un instrument muzical de o finețe rară

Spread the love

Adolphe Sax sa născut în 6 noiembrie 1814, la Dinant în Belgia și a fost un inventator belgian, fabricant de instrumente muzicale și muzician; el inventând saxhornul și în 1846 saxofonul.

Tatăl său, Charles-Joseph Sax, era fabricant de instrumente muzicale, iar Adolphe încă din adolescență, a început să învețe să fabrice instrumente muzicale. La 15 ani a participat la un concurs de muzică, unde a cântat la flaut și la clarinet.

Mai târziu, a plecat la Școala Regală de Muzică de la Bruxelles, pentru a studia mai bine aceste instrumente. După terminarea studiilor în timp ce tatăl său câștiga din afacerea cu instrumente, Adolphe se specializează în inventarea unor alte instrumente muzicale de suflat.

Prima importantă lucrare, a fost modificarea clarinetului bas, care i-a adus meritul ca la vârsta de 20 de ani să fi inventat saxofonul bariton. Dinant este recunoscut ca orașul unde se fabrică saxofonul, tocmai datorită primului sau inventator, Adolphe Sax.

Saxofonul aparține familiei instrumentelor de suflat din lemn pentru că necesită aceeași tehnică de folosire ca și fagotul, clarinetul, oboiul, și nu face parte din instrumentele de suflat de alamă așa cum este materialul din care este confecționat în întregime exceptând lama care produce sunetul. A fost proiectat pentru a fi folosit în muzica simfonică, dar în mare parte a fost ignorat de compozitori, primele succese avându-le în muzica militară.

Apariția Jazzului a însemnat o creștere foarte mare a prestigiului saxofonului, oferind o varietate de sunete numai bună și dorită căreia în acest gen de muzică, a dobândit un prestigiu destul de mare.

Există șase feluri de saxofon, reprezentând timbrele vocii umane, sopran, alto, tenor, bariton și bass:

Saxofon sopran,

Saxofon alto,

Saxofon tenor,

Saxofon bariton,

Saxofon bass,

Saxofon contrabas.

Adolphe Sax a proiectat și patentat saxofonul sub-contrabas dar acesta a rămas doar la stadiul de proiect și nu a fost niciodată construit. Ar fi fost un saxofon transpus în Si bemol, cu o octavă mai jos decât saxofonul bas și cu două octave mai jos decât saxofonul tenor.

Cel mai folosit este saxofonul tenor urmat de soprano și bariton, saxofonul alto fiind mai puțin folosit. De obicei acesta din urmă este folosit pentru învățare și pentru copii, cărora le-ar fi mult mai greu să se descurce cu unul mai mare cum e saxofonul tenor, dar și pentru că este mai ieftin decât celelalte. De regulă, saxofonul alto este folosit în special în compozițiile clasice în vreme ce saxofonul tenor este folosit mai mult în muzica jazz.

Deoarece saxofonul s-a dezvoltat și și-a pus puternic amprenta în jazz, cei mai mari saxofoniști provin tot din această sferă a muzicii. In acest articol, sunt prezentați câțiva reprezentanți de seamă, care au cucerit lumea, lăsând în urmă piese de o reală frumusețe și cu o tehnică de interpretare desăvârșită, influențând o mare parte din generațiile viitoare de saxofoniști. 

Saxofonul a fost și este un instrument iubit de muzicieni, mai ales din sfera jazz-ului, și de-a lungul timpului s-au remarcat diferiți artiști care au cucerit lumea și au lăsat în urma piese de o valoare incontestabilă. Unii dintre cei mai de seama saxofoniști care și-au pus amprenta asupra acestui instrument și au cucerit un loc în istoria muzicii sunt – John Coltrane, John Zorn, Charlie Rouse, Eric Dolphy, Marion Brown, Wayne Shorter, David S. Ware etc.

John Coltrane

Născut în America in 1926 – decedat în 1967, Coltrane este considerat unul dintre inovatorii jazz-ului modern, și a cucerit un loc important intre saxofonisti, fiind considerat printre cei mai buni, care au făcut istorie cu acest instrument. 

A adoptat mai multe stiluri de jazz, spre final impunând o notă spirituală interpretării sale, fiind și canonizat de către Biserica Ortodoxă Africană. De-a lungul vieții, susține peste 50 de ședințe de înregistrări, alături de nume mari din jazz, precum Miles Davis (trompetă) si Monk (pian). 

Stilul sau unic a influențat generații întregi de saxofoniști. A început să cânte la clarinet și corn alto încă din timpul școlii, trecând apoi la saxofon alto, tenor și experimental sopran. 

John Zorn

Un artist complet, recunoscut pentru muzica sa avangardista, Zorn s-a născut în 1953 în Statele Unite ale Americii. Pe lângă un desăvârșit saxofonist, artistul mai este compozitor, aranjor, producător și multi-instrumentist. 

Muzica sa este cunoscută în mai multe genuri muzicale, având compoziții ațâț pe jazz, rock, metal, cât și coloane sonore pentru filme, muzică ambientală sau experimentală. A colaborat cu mari artiști instrumentiști, a compus pentru diverse trupe, a susținut nenumărate concerte cu saxofonul, fiind o prezență de marcă.

Charlie Rouse

Cu un sunet inconfundabil, marele artist de origine americană, ce a trăit în perioada de glorie a jazz-ului (născut la 1924 și decedat în 1988), a colaborat cu mari orchestre și trupe de jazz, fiind timp de mai bine de un deceniu în trupa lui Monk (binecunoscut compozitor și pianist de jazz). Pe lângă înregistrările și turneele cu trupe importante din lumea jazz-ului, Rouse înregistrează prin anii 1970 câteva albume ca lider. A cantat pe un saxofon tenor, dar a cochetat și cu flautul. 

Eric Dolphy

Deși a avut o viată scurtă (născut la 1928 – decedat în 1964), abilitățile sale instrumentale, precum și stilul unic, profund și plin de emoție, Dolphy a lăsat în urmă piese de o valoare incontestabilă, și a fost personalitate ce a influențat generații de saxofoniști. Multi-instrumentist, artistul american a cantat pe saxofon alto, clarinet și clarinet bas, flaut. 

In muzica sa a folosit saxofonul alto la maxim, largându-i limitele, utilizând intervale lungi și printr-o tehnică de excepție reușea să producă sunete de animale sau voci umane. Deși era adeptul unui stil de jazz liber, în solo urile lui se întâlnesc influente din muzica clasica moderna, fiind pasionat de Bela Bartok si Igor Stravinsky.

Marion Brown

Artistul a trăit în perioada 1931 – 2010, fiind de origine americană. Pe parcursul vieții, a avut un rol important in dezvoltarea jazz-ului avangardist fiind un cunoscut saxofonist, ce a cantata alături de formații de jazz celebre. 

Pasionat de acest stil de muzică incitant, își dă doctoratul cu o lucrare intitulată “Muzica și călătoriile unui muzician contemporan de jazz”, fiind inspirat de propriile aventuri. Deși cu o lungă carieră de profesor, în care a predat la universități de top din SUA, continua sa înregistreze, sa compună și să interpreteze.

Wayne Shorter

Născut în 1933, artistul american este o figură proeminentă în istoria muzicii, cunoscut atât ca și saxofonist, cât și ca compozitor, având la activ 11 premii Grammy care i-au adus recunoaștere la nivel mondial. 

O mare parte din compozițiile lui au devenit standarde în jazz. A început pe un saxofon tenor, iar la finalul anilor 1960 schimbă cu un saxofon sopran. Pe lângă alte nume recunoscute în muzica, Shorter cânta timp de mai multi ani alături de Miles Davis, pentru care și compune.  

Pe lângă jazz, are și numeroase înregistrări în alte stiluri precum: funk, jazz latin, muzica etnica etc. 

David S. Ware

O figura remarcantă printre saxofoniști, ce și-a desfășurat cariera atât în SUA cât și în Europa, pe parcursul vieții sale (născut în America în 1949 – decedat in 2012). Ca și genuri a interpretat jazz, atât liber, cât și avangardist, fiind unul dintre cei mai importanți instrumentiști la saxofon tenor din anii 1990.

Datorită tehnicii sale avea o disciplină completă asupra frazei și a armonicelor, și un sunet puternic, robust. 

Sursa ro.wikipedia.org, promusicprod.ro

6 Replies to “Istoria saxofonului, un instrument muzical de o finețe rară

        1. Esti sensibil Iosif, neinteles de sensibil din toate punctele de vedere, de asta te îndrăgesc eu foarte mult. Nu mai am problemele cu muzica dar sincer nici nu prea mai am timp sa ascult dar de cate ori imi pune fratele meu pe Jasmina cantand la nai strang din dinti sa nu plang, ma emotioneaza de imi vine sa urlu nu sa plang. Imi pare rau ca nu am cum sa ti-o trimit sa o asculti si tu. O duminica frumoasa!

        2. Superb André Rieu & Gheorghe Zamfir – Multumesc frumos! – Da, ai avut dreptate cu greu te poti stapanii sa nu urlii dar asta e plangi putin si trece……

Lasă un răspuns