Pasărea anului 2020 – Kakapo

Kakapo, cel mai greu și longeviv papagal din lume, o pasăre pe cale de dispariție, a fost desemnat pentru a doua oară pasărea anului în Noua Zeelandă, scrie The Guardian.

Kakapo, specie ameninţată cu dispariţia, nu poate zbura şi se ascunde în timpul zilei. Colorat verde şi cafeniu, este cel mai gras şi cel mai longeviv papagal. Greutatea sa poate ajunge până la 4 kilograme.

După ce au fost făcute eforturi de protejare, populaţia de kakapo a crescut de la 50, în anii 1990, la 213, în prezent. Oamenii de ştiinţă estimează că un exemplar de kakapo trăieşte în medie 60 de ani.

Kakapo a mai primit premiul de pasărea anului în anul 2008.

Denumirea comună engleză „kakapo” provine de la maori „kākāpō”, de la kākā („papagal”) + pō („noapte”); numele este atât singular, cât și plural. „Kākāpō” este scris din ce în ce mai mult în limba engleză din Noua Zeelandă cu macronele care indică vocale lungi.

Kakapo a fost descris inițial de ornitologul englez George Robert Gray în iunie 1845 și a fost numit Strigops habroptilus . Numele său generic Strigops este derivat din greaca veche strix , genitive strigos „bufniță” și ops „față”, în timp ce epitetul său specific habroptilus provine de la habros „moale” și ptilon „pană”. 

Pasărea are atât de multe trăsături neobișnuite încât a fost plasată inițial în propriul trib , Strigopini. Studii filogenetice recente au confirmat poziția unică a acestui gen, precum și apropierea de kākā și kea , ambele aparținând genului de papagali din Noua Zeelandă Nestor . Împreună, ei sunt acum considerați o superfamilie separată din papagali, Strigopoidea, cel mai bazal dintre toți papagalii vii.

În cadrul Strigopoidea, kakapo este plasat în propria familie, Strigopidae. Strămoșul comun al kakapo și al genului Nestor s-a izolat de speciile de papagali rămași când Noua Zeelandă a izbucnit din Gondwana , în urmă cu aproximativ 82 de milioane de ani. În urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani, kakapo s-a îndepărtat de genul Nestor . 

Anterior, ornitologii au considerat că kakapo ar putea fi legat de papagalii solului și papagalul de noapte din Australia datorită colorării lor similare, dar acest lucru este contrazis de studii recente; mai degrabă, culoarea criptică pare să fie adaptarea la obiceiurile terestre care au evoluat de două ori convergent . 

Kakapo este un papagal mare, rotund. Adulții pot măsura între 58 și 64 cm în lungime, iar greutatea poate varia de la 0,95 la 4 kg (2 până la 9 lb) la maturitate. Masculii sunt mai mari decât femelele. Douăzeci și opt de bărbați s-au dovedit în medie la 2 kg (4,4 lb) într-un studiu, iar 39 de bărbați s-au dovedit a avea în medie 2,06 kg (4,5 lb) într-un alt studiu. În aceleași studii, 28 de femele s-au dovedit în medie la 1,5 kg (3,3 lb) și 18 femele s-au dovedit a fi în medie de 1,28 kg (2,8 lb), respectiv. Kakapo sunt cele mai grele specii vii de papagal și cântăresc în medie cu aproximativ 400 g (14 oz) mai mult decât cel mai mare papagal zburător, macacul zambilă .

Kakapo nu poate zbura, având aripi relativ scurte pentru dimensiunea sa și lipsind chila de pe stern (sternul), de unde se atașează mușchii de zbor ai altor păsări. Își folosește aripile pentru echilibru și pentru a-și rupe căderea atunci când sare din copaci. Spre deosebire de multe alte păsări terestre, kakapo poate acumula cantități mari de grăsime corporală. 

Părțile superioare ale kakapo au pene verzi-gălbui mușchi barate sau pătate cu gri negru sau maroniu închis, care se amestecă bine cu vegetația nativă. Persoanele pot avea grade foarte variate de pete și tonuri de culoare și intensitate – specimenele muzeului arată că unele păsări aveau o culoare complet galbenă. Pieptul și flancul sunt verzui-gălbui, striat cu galben. Pântecul, coada de jos, gâtul și fața sunt predominant gălbui cu dungi verzi pal și slab pestrițate cu gri maroniu. Deoarece penele nu au nevoie de rezistența și rigiditatea necesare pentru zbor, sunt excepțional de moi, dând naștere epitetului specific habroptilus. Kakapo are un disc facial vizibil de pene fine care seamănă cu fața unei bufnițe; astfel, primii coloniști europeni l-au numit „papagalul bufniței”. Ciocul este înconjurat de pene delicate care seamănă cu vibrisele sau „mustățile”; este posibil ca kakapo să le folosească pentru a simți solul în timp ce merg cu capul lăsat, dar nu există dovezi în acest sens. Mandibula are o culoare variabilă, în cea mai mare parte fildeș, cu partea superioară adesea gri-albăstruie. Ochii sunt maro închis. Picioarele Kakapo sunt mari, solzoase și, la fel ca în toate papagalii, zigodactil (două degete orientate înainte și două înapoi). Ghearele pronunțate sunt deosebit de utile pentru alpinism. Capetele penei cozii devin deseori purtate de a fi continuu târâte pe pământ.„Mustățile” din jurul ciocului.

Femelele se disting ușor de masculi deoarece au capul mai îngust și mai puțin cupolat, ciocul mai îngust și proporțional mai lung, creierul și nările mai mici , picioarele și picioarele mai subțiri și gri roz și coada proporțional mai lungă. În timp ce culoarea penajului lor nu este foarte diferită de cea a masculului, tonifierea este mai subtilă, cu mai puțin galben și pete. Femelele cuibăritoare au, de asemenea, un pete de puiet de piele goală pe burtă.

Puii altriciali ai kakapo sunt mai întâi acoperiți cu puf alb cenușiu, prin care pielea lor roz poate fi văzută cu ușurință. Acestea devin complet pene la aproximativ 70 de zile. Persoanele juvenile au tendința de a avea o culoare verde mai mată, o bară neagră mai uniformă și mai puțin galben prezent în penele lor. În plus, se disting prin cozile, aripile și ciocurile mai scurte. În acest stadiu, au un inel de pene scurte care înconjoară irisurile lor, care seamănă cu genele. 

Kakapo are un simț al mirosului bine dezvoltat, care completează stilul său de viață nocturn. Poate distinge între mirosuri în timpul hrănirii, comportament raportat doar la o altă specie de papagal. Kakapo are un raport mare de bulb olfactiv (cel mai lung diametru al bulbului olfactiv / cel mai lung diametru al creierului) indicând faptul că are, într-adevăr, un simț al mirosului mai dezvoltat decât alți papagali. Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale kakapo-ului este mirosul său distinct de mucegai-dulce. Mirosul alertează adesea prădătorii despre prezența kakapo.

Ca specie nocturnă, kakapo și-a adaptat simțurile pentru a trăi în întuneric. Tectul său optic , nucleul rotund și entopallium sunt mai mici în raport cu mărimea creierului său general decât cele ale papagalilor diurni. Retina sa împărtășește unele calități cu cea a altor păsări nocturne, dar are, de asemenea, unele calități tipice păsărilor diurne, oferind cele mai bune funcții în jurul amurgului. Aceste modificări permit kakapo să aibă o sensibilitate sporită la lumină, dar cu o acuitate vizuală slabă. 

Kakapo este considerat a fi un „generalist al habitatului”.  Deși acum sunt limitate la insule libere de prădare, odată au putut să trăiască în aproape orice climă prezentă pe insulele Noii Zeelande. Au supraviețuit verilor uscate și fierbinți de pe Insula de Nord, precum și temperaturilor reci de iarnă în zonele subalpine din Fiordland. Kakapo pare să fi preferat fagul cu frunze late sau de munte și pădurea tōtara a lui Hall, cu ierni blânde și precipitații ridicate , dar specia nu locuia exclusiv în pădure. Toți kakapo-urile care au fost transferate în insulele fără prădători în ultimele decenii s-au adaptat bine oricăror schimbări din mediul înconjurător și plantelor alimentare.

Se pare că kakapo – la fel ca multe dintre speciile de păsări din Noua Zeelandă – a evoluat pentru a ocupa o nișă ecologică umplută în mod normal de diferite specii de mamifere (singurele mamifere non-marine originare din Noua Zeelandă sunt trei specii de lilieci mici ).

Kakapo este în primul rând nocturn; se culcă sub acoperire în copaci sau pe sol în timpul zilei și se deplasează în jurul teritoriilor sale noaptea.

Deși kakapo nu poate zbura, este un alpinist excelent, urcând la coroanele celor mai înalți copaci. De asemenea, poate „parașuta” – coborând sărind și întinzându-și aripile. În acest fel, acesta poate parcurge câțiva metri la un unghi mai mic de 45 de grade. Cu doar 3,3% din masa sa alcătuită din mușchi pectoral, nu este de mirare că kakapo nu își poate folosi aripile pentru a-și ridica corpul greu de pe sol. Din cauza lipsei de zbor, are cerințe metabolice foarte scăzute în comparație cu păsările zburate. Este capabil să supraviețuiască cu ușurință cu foarte puține sau cu surse de hrană de calitate foarte scăzută. Spre deosebire de majoritatea celorlalte specii de păsări, kakapo este în întregime erbivor, hrănindu-se cu fructe, semințe, frunze, tulpini și rizomi. Când se hrănesc, kakapo are tendința de a lăsa în vegetația din spatele lor pene de fibră în formă de semilună, numite „semne de răsfoire”. 

Sursa digi24.ro, wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.