Basorelief care prezintă războinici daci descoperit la Roma

Spread the love

Un basorelief care prezintă războinici daci, dar şi o panoplie de arme, au fost descoperite de arheologii italieni sub Forumul lui Traian de la Roma.

Descoperirea a provocat senzaţie, mai ales pentru că piesele au fost găsite într-o stare foarte bună. Alături de alte obiecte din perioada imperiului roman, vor fi expuse la Muzeul Forumurilor Imperiale din Roma.

Arheologii au descoperit zecile de artefacte în timpul săpătorilor efectuate la Forumul lui Traian, din Roma. Printre obiectele arheologice nepreţuite sunt bucăţi dintr-un basorelief, care reprezintă arme şi războinici daci, în timpul campaniei lui Traian în Dacia. În cadrul unei conferinţe organizate în Pieţele lui Traian, parte din Forumul aceluiaşi împărat, arheologii s-au declarat uimiţi că au descoperit aceste obiecte într-o stare foarte bună.

Claudio Parisi Presicce, Director Muzeu: “Sunt multe piese, frescele cu arme sunt aproximativ 60, mai avem trei piese care aparţin unor daci, avem şi elemente arhitecturale cum ar fi capiteluri sau arhitrave. Toate sunt piese de importanţă majoră, datorită calităţii lor. Bineînţeles, destinaţia lor trebuie să fie Muzeul Forumurilor Imperiale, pentru că e locul de unde au fost dezgropate.”

Printre descoperiri sunt şi două capete de marmură foarte bine păstrate, despre care arheologii cred că aparţin zeului Dionisos şi împăratului Augustus. Ultimul ar face parte dintr-o statuie de doi metri a primului împărat roman, înfăţişat pe vremea când era un tânăr soldat.

Claudio Parisi Presicce, Director Muzeu: “A fost ceva surprinzător şi senzaţional să descoperim rămăşiţele acestor opere de artă extrem de importante – avem doar câteva piese aici -, pentru că aceste opere erau folosite ca materiale de construcţii. Statuetele şi reliefurile erau sparte în bucăţi pentru construcţia zidurilor, în Evul Mediu.”

Lucrările arheologice fac parte dintr-un proiect mai amplu, care are misiunea de a dezgropa acele zone ale vechiului Forum Roman, care mai sunt încă acoperite de construcţii şi pământ. Sursa stirileprotv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Thermopolium din Roma Antică descoperit la Pompei

Sun Dec 27 , 2020
Spread the loveUn thermopolium, un fel de „fast-food” stradal din Roma Antică, decorat cu motive policrome şi aflat într-o stare foarte bună de conservare, a fost adus la lumină la Pompei, au anunţat sâmbătă reprezentanţii sitului arheologic, relatează AFP, preluată de Agerpres. Blatul acoperit cu cenuşă vulcanică fusese parţial dezgropat în […]

Breaking News