Beneficii și contraindicații – varza murată

Spread the love

Obiceiul murării verzei își are originile în China, unde, în urmă cu 2000 de ani, fermentarea era dintre principalele metode de conservare a alimentelor.

Varza murată este apreciată în toată lumea, cu precădere în Germania, unde este servită alături de celebrii cârnați nemțești. Datorită procesului de fermentare, varza murată și, implicit, zeama rezultată, capătă proprietăți nutriționale deosebite.

Varza murată este o importantă sursă de vitamina C. De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.   Varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Atât varza murată cât şi zeama de varză conţin vitamina U, vitamină anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată şi zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizează apetitul, varza şi zeama de varză murată se recomandă, crudă, şi în curele de slăbire.

Este recomandată pentru un spectru larg de probleme digestive. Pentru ameliorarea gastritei, de exemplu, este recomandat să se bea zilnic zeamă de varză încalzită, înainte de mesele principale. Prima dată se consumă 100 ml, apoi doza creşte treptat, până la două pahare pe zi.   Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de procesul de acid lactic, care păstrează varza murată. Câteva pahare de zeamă de varză pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei în cazul celor care se confruntă cu aşa ceva.

În varza murată se găsesc aşa-numitele “bacterii prietenoase” care au rolul de a regla flora intestinală. Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal.    Recomandări pentru constipaţie: se dizolvă două linguriţe de sare grunjoasă în 250 ml de moare şi se bea dimineaţa pe nemâncate. După necesitate, se repetă procedeul şi a doua zi, tot dimineaţa.  Pentru diaree, se recomandă consumarea amestecului din părţi egale de suc de roşii proaspăt stors şi zeamă de varză.  

Varza murată are proprietăţi de luptă împotriva cancerului. Un studiu al cercetătorilor finlandezi a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. S-a constatat de asemenea că glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

Află în cele ce urmează de ce e bine să beai zeamă de varză murată, dar și care sunt contraindicațiile acestei băuturi!

Zeama de varză murată, indicată pentru digestie, imunitate și slăbire

Varza murată conține multe probiotice, adică bacterii benefice care asigură protecția intestinelor de acțiunea toxinelor. De asemenea, probioticele pot îmbunătăți digestia și reglează tranzitul intestinal, mai ales după un tratament cu antibiotice. Diareea, gazele intestinale, constipația, toate sunt simptome specifice bolii Crohn și ale colitei ulcerative, care pot fi ameliorate consumând varză murată, scrie BBCgoodfood.com. De asemenea, varza murată conține enzime care ajută la absorbirea eficientă a susbtanțelor nutritive din alimente.

Aceleași probiotice au un rol important în întărirea sistemului imunitar, prevenind astfel apariția virozelor sau a altor probleme de sănătate, precum infecțiile tractului urinar. Varza murată este bogată și în fier și vitamina C, ambele contribuind la menținerea unui sistem imunitar puternic.

Studiile au arătat că varza murată consumată regulat te poate ajuta să slăbești mai repede și să îți menții greutatea, ca urmare a numărului redus de calorii, dar și a fibrelor conținute, care mențin senzația de sațietate mai mult timp. De asemenea, mai multe cercetări au scos la iveală că probioticele din produsele fermentate au capacitatea de a reduce cantitatea de grăsimi absorbite în corp.

Nu mai puțin importante sunt efectele probioticelor asupra stării emoționale. Acestea au o influență puternică asupra florei intestinale, care, la rândul ei, „dictează” creierului  diverse emoții. În cazul de față, unele pozitive. Studiile au arătat că probioticele pot reduce semnificativ stresul, îmbunătățesc memoria și ameliorează simptomele de anxietate, depresie, autism sau tulburare obsesiv-compulsivă.

Totuși, persoanele care urmează tratament pentru boala Parkinson, depresie sau anxietate nu trebuie să mănânce varză murată în exces, pentru că un anumit compus poate interacționa cu substanțele din medicamente.

Fibrele și probioticele au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sânge, prevenind astfel afecțiunile inimii. Mai mult decât atât, varza murată conține menaquinonă, un compus cunoscut sub denumriea de vitamina K2, despre care se consideră că ar reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea acumulării de depozite de calciu pe artere. Tot vitamina K2 întărește oasele și scade riscul de fracturi la bătrânețe.

Zeama de varză murată: contraindicații

Din cauză că varza murată este bogată în sodiiu, deci are multă sare, e bine să evitați consumul excesiv, mai ales dacă aveți probleme cu tensiunea. În plus, excesul de sare favorizează retenția de apă și problemele renale

În cazul în care consumi multă varză murată, să nu te mire dacă te confrunți cu balonare și gaze intestinale, deoarece varza este bogată în rafinoză, care, odată ajunsă în colon, trece prin procesul natural de fermentație, ceea ce favorizează eliberarea gazelor intestinale. Simptomele neplăcute pot persista până la 2 zile, dar administrarea de suplimente cu enzime vă poate scăpa de disconfort.

Un alt pericol al consumului excesiv de varză murată este diareea, însoțită de crampe abdominale. Rafinoza nefermentată din scaun este de vină pentru această situație. Vestea proastă este că rafinoza nedigerată poate duce la umflarea mâinilor  și a picioarelor, ca urmare a retenției de apă, și la scaune apoase și frecvente (diaree).

Așadar, zeama de varză murată are numeroase beneficii pentru sănătatea ta, dar în același timp este contraindicată în diverse situații și trebuie consumată cu moderație pentru a te bucura de efectele ei benefice.

Sursa libertateapentrufemei.ro, adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Programul Sărbătorii Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală din 6 ianuarie 2021

Mon Jan 4 , 2021
Spread the loveLa sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioșii vor primi, începând cu ora 7:00, Aghiasma Mare sfințită și îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântați prin stropire. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest […]

Breaking News