Nalba – Malva grandiflora – Beneficii

Spread the love

Nalba se mai numește în popor cașul-popii sau bănuți. Cașul-popii cu frunze mici crește pe lângă garduri, margini de drum sau ziduri vechi, în imediata apropiere a unei localități sau a unei așezări omenești. Cașul-popii cu frunze mari (Malva grandiflora) este în general cunoscut sub numele de nalbă, eventual nalbă albă sau nalbă de câmp.

Frunzele sunt rotunde, lobate şi fin dinţate, în timp ce florile sunt aşezate în spatele frunzelor şi au petale alb-roz. Fructele se prezintă ca nişte capsule turtite, în formă de disc.
Întreaga plantă conţine mucilagii, cantităţi mici de tanin, lipide, fitosteroli, sunstanţe minerale – în special săruri de calciu şi sodiu, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C şi provitamina A, conform „Ghidului plantelor medicinal şi aromatice“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Planta care ușurează expectorația

Se pune linguriță de plantă la macerat într-un sfert de litru de apă rece peste noapte. Dimineața se încălzește ușor. Nalba s-a dovedit extrem de benefică consumată mai ales sub formă de ceai, pentru următoarele afecțiuni:

  • Inflamații ale mucoaselor interne
  • Inflamații ale cavității bucale
  • Gastrită
  • Ulcer gastric, ulcer intestinal
  • Inflamații ale vezicii urinare
  • Inflamații

Nalba se poate consuma și sub formă de supă, preparată din frunzele plantei, amestecată cu orz. Se lasă orzul la fiert, iar după ce s-a răcit, se adaugă și frunzele de nalbă tocate.

Calmează mucoasele iritate

Datorită substanţelor pe care le conţine, planta are acţiune emolientă, uşurând expectoraţia. Extern, acţionează benefic ca emolient în iritaţiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale şi rectale. Se recomandă în faza a doua a bronşitelor, precum şi în bronşita cronică.

Mod de preparare

Intern, se prepară sub formă de infuzie piperată din două linguri de frunze şi flori la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi, îndulcite preferabil cu miere.
Extern, se prepară din 3-4 linguri de frunze la o cană cu apă un decoct scurt – în 5 minute.

Se clăteşte cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot face comprese sterile contra uscăciunii ochilor. Decocotul poate fi util şi în spălăturile vaginale şi rectale. Nu are contraindicaţii. Sursa doctorulzilei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Râul Iordan curge de Bobotează în sens opus cursului obişnuit

Sun Jan 3 , 2021
Spread the love Râul Iordan are 320 km lungime totală, care ocupă cea mai joasă parte a unei fose tectonice. Izvorăște în munții Antiliban, este o prelungire septentrională a muntelui Hermon, de unde curge traversând Libanul spre sud, intră în Israel și se varsă pe coasta Lacul Kineret. Se varsă în acest lac traversând kibuțul Degania , pe coasta meridională a lacului, […]

Breaking News