Ce este teama de păsări şi cum poate fi ea vindecată?

Spread the love

Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește fobia ca fiind o stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă.

Printre fobiile cel mai des întâlnite se numără cele față de animale. Iar dintre acestea, specialiștii susțin că cele mai frecvente fobii sunt cele față de câini, de șerpi, de păianjeni și de păsări.

Ornitofobia – sau teama de păsări – se manifestă prin suferinţa pe care oamenii o simt atunci când stau în preajma păsărilor sau se gândesc la ele. Pentru anumiţi indivizi, ornitofobia apare doar faţă de păsările prădătoare, cum ar fi vulturii sau ulii, dar pentru alţii se manifestă şi în cazul păsărilor ţinute în casă, cum ar fi papagalii, sau a oricăror înaripate.

Cauzele ornitofobiei

Există mai multe cauze care pot declanşa ornitofobia:

  • Copilaşii pot începe să simtă fobie faţă de păsări dacă au fost vreodată atacaţi de păsări prădătoare
  • Prezenţa întâmplătoare a diferitelor păsări la evenimente nefericite, cum ar fi înmormântări sau accidente – poate fi suficientă pentru activarea fobiei, mai ales la copii
  • Pătrunderea neaşteptată a unei păsări în casă, pe fereastră, poate agita îndeajuns de tare părinţii, încât incidentul să se transforme într-o traumă pentru copilul prezent.
  • Ornitofobia poate fi declanşată şi de folclor sau de filmele care portretizează păsările într-o lumină negativă, asemănându-le chiar cu maşinării de ucis.

În majoritatea cazurilor, ornitofobia trece de la sine, dar mai sunt şi excepţii în care aceasta se poate manifesta toată viaţa.

Simptomele ornitofobiei

Simptomele ornitofobiei variază în funcţie de gravitatea bolii. Ca în cazul oricărei fobii, simptomele ornitofobiei pot fi caracterizate ca mentale, fizice sau emoţionale.

  • Unii oameni refuză să mănânce în locurile în care sunt păsări prezente, de teamă să nu le fie furată mâncarea
  • Alţii se tem de păsările împăiate de la  muzee sau pur şi simplu de imagini şi clipuri cu păsări.
  • În privinţa simptomelor fizice, menţionăm: tremurături, agitaţie, plânsete, diferenţe bruşte ale temperaturii corpului, bătăi prea rapide ale inimii.

Drept consecinţă, oamenii care suferă de fobie faţă de păsări ajung chiar în situaţia de a refuza să iasă singuri din casă, în special noaptea.

Tratamentul împotriva ornitofibiei

Este important ca cei suferă de ornitofobie să încerce să se vindece; starea de anxietate şi de despresie ce apare la la vederea înaripatelor nu este deloc sănătoasă.

Fobia în stare avansată necesită tratamentului unui specialist care, în cazuri extreme, poate propune chiar tratament medicamentos.

În ceea ce priveşte ornitofobia mai uşoară, este recomandat ca pacienţii apeleze la terapia prin expunere, adică să se confrunte cu ceea ce îi face să se teamă cel mai tare. Astfel, se recomandă un tratament gradual. Primul pas ar fi ca pacientul să rostească numele păsărilor care îl sperie (sau pur şi simplu să spună cu voce tare cuvântul “pasăre”), să şi le imagineze, apoi să încerce să privească la imagini sau la clipuri video cu aceastea pentru ca, în final, să se apropie în realitate de astfel de exemplare. 

De asemenea, se recomandă ca ornitofobul să noteze pe un caieţel ce îl sperie cel mai tare la păsări, episoade cu păsări care i-au rămas în memorie (reale sau nu) şi, cel mai important, momentele în care contactul cu păsările nu a fost negativ (dacă nu vorbim despre o fobie ce se manifestă încă de la vârste fragede).

Pasarile sunt extrem de intilnite in zonele populate ale lumii. Este aproape imposibil sa treaca o intreaga zi fara ca individul sa nu intilneasca un tip de pasare. De aceea nu este neobisnuit pentru cei cu ornitofobie sa-si restrictioneze gradat activitatile. Pot evita picnicurile si alte activitati afara sau nu pot vizita magazinele de animale. In timp, netratata, ornitofobia poate conduce la agorafobie, frica de a-si parasi casa pentru a nu intilni o pasare.

Ornitofobia raspunde bine la terapia cognitiv comportamentala. Un terapeut antrenat poate ajuta pacientul sa se simta mai bine, inlocuind gindurile negative cu unele pozitive. Pacientul va invata tehnici de relaxare pentru a le folosi cind au atacuri de panica. Daca fobia este severa, hipnoza si/sau medicatia pot fi folosite alaturi de terapie. Scopul este de a reduce frica la un nivel controlabil.

Ornitofobi celebri

Îl putem cita pe Jonathan Noel, personajul principal al romanului „Le porumbel” de Patrick Suskind (autorul „Parfumul”) care dezvoltă o ornitofobie bruscă descoperind un porumbel în afara ușii apartamentului său. O fobie apropiată de cea a lui Niall Horan, cântărețul grupului One Direction, care nici el nu suporta porumbeii!

Un caz de ornitofobie

Damien, de 9 ani, se teme de păsări. Este considerat hiperactiv și suferă de dificultăți academice semnificative. La sfatul psihiatrului copilului, părinții lui îl aduc să consulte un hipnoterapeut specializat în hipnoză pentru copii. Câteva sesiuni îl vor ajuta pe Damien să găsească sursa fobiei sale (o pasăre moartă în descompunere găsită în grădină) și să aibă un comportament mai bun în clasă. Trebuie spus că în sala de clasă trei păsări umplute întronate deasupra copiilor, ceea ce l-a pus pe Damien într-o stare de febrilitate constantă. Hipnoza asociată cu faptul că profesorul a fost de acord să înlăture aceste obiecte îl face pe Damien mult mai bun!

Sursa zooland.ro, la-psiholog.ro, ro.centralmeditech.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Locul unde a fost decapitat Ioan Botezătorul, curtea tronului lui Irod Antipa

Tue Jan 5 , 2021
Spread the loveO echipă de arheologi a anunţat că a descoperit locul în care, în jurul anului 29 d.H., a fost condamnat la moarte şi executat Ioan Botezătorul, profetul care a anunţat venirea lui Iisus Hristos şi care l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu în apele Iordanului, relatează Agerpres, care citează […]

Breaking News