E magic să vezi cum acești cai sălbatici aleargă liberi prin natură

Delta Dunării este unul dintre puținele refugii din Europa pentru caii sălbatici. Ei își găsesc sălaș în natura neschimbată a Pădurii Letea, un loc extraordinar în care cresc nu numai stejari și mesteceni, ci și liane. Așa începe un reportaj realizat în România de jurnaliștii de la Deutsche Welle în cadrul proiectului „Focus Europa”. 

Un paradis natural cu multe specii de animale se află în România, mai exact în Delta Dunării. În satul Letea veți găsi o pădure cu cai sălbatici. V-ar putea ispiti să încălecați unul și să porniți la trap către apus. Dar, probabil, caii preferă să fie admirați de la distanță. 

„Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Păsările migratoare au realizat acest lucru odată cu aducerea de semințe de liană. De-a lungul a mii de ani, plantele s-au adaptat la climatul local”, explică Kuki Bărbuceanu, activist pentru drepturile animalelor.

Chiar în timp ce vorbim, caii sălbatici apar lângă noi și fac o pauză de răcorire la un ochi de apă din pădure.

Acum câțiva ani, unii ecologiști s-au declarat îngrijorați că numărul mare de cai distruge pădurea, care e unică.

Kuki lucrează cu o organizație pentru protecția animalelor care se ocupă de controlul nașterilor. În acest fel, ei ajută la menținerea echilibrului între pădure și cai.

„Acești cai sunt unici în Europa. Nu găsești nicăieri altundeva atât de mulți cai sălbatici laolaltă”, subliniază Kuki Bărbuceanu.

E magic să vezi cum acești cai sălbatici aleargă liberi prin natură. Cu toate acestea, Kuki a avut nevoie de ani buni ca să-i convingă pe oameni că merită să-i protejeze.

„Oamenii de aici nu au prea multe surse de venit. În urmă cu zece ani, au vândut un cal la abator pentru 20 de euro. Le-am spus că pot câștiga mult mai mult dacă nu-i omoară. Acum, un sătean care le arată turiștilor caii poate câștiga până la 400 de euro pe zi”, le spune Kuki Bărbuceanu jurnaliștilor de la Deutsche Welle.

Protejarea cailor sălbatici este misiunea vieții pentru Kuki. El e convins că pădurea și caii pot continua să prospere împreună, în armonie, se spune în finalul reportajului Deutsche Welle. Sursa digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Cea mai mică reptilă din lume, un cameleon din Madagascar

Mon Feb 8 , 2021
Oamenii de știință au descoperit în regiunile nordice ale insulei Madagascar o specie de cameleon despre care cred că este cea mai mică reptilă din lume. Cunoscută sub numele de Brookesia nana sau nana-cameleon, specia minusculă are dimensiunea unei boabe de sămânță, astfel încât poate fi ținută cu ușurință pe […]

Breaking News